Bahçeşehir Sohbetleri'nin Konuğu Fatih Orbay oldu

Bahçeşehir Sohbetleri’nin 3.sü Bahçeşehirliler Derneği'nin Kurucu Başkanı Fatih Orbay’ın katılımıyla gerçekleşti.

Bahçeşehir Sohbetleri’nin 3.sü Bahçeşehir’in kuruluşundan bugününe tanıklık eden BADER (Bahçeşehirliler Derneği)’in Kurucu Başkanı Fatih Orbay’ın katılımıyla gerçekleşti.

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın ev sahipliğini yaptığı geceye Başakşehir İlçe Emniyet Müdürü Murat Başıbüyük, Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Ertemel, Bahçeşehir 1. Kısım -2. Kısım Muhtarları, BADER’in dönem başkanı Uğur Barış , BADER’in eski başkanları ,kurucu üyeleri ve Bahçeşehirli vatandaşlar katıldı.

Bahçeşehir’in ilk kurulduğu günden bugüne fotoğrafların yer aldığı slayt gösterisinin ardından Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Ertemel, gecenin açılış konuşmasını yaptı. Ertemel; Bahçeşehir’in ilk projelendirildiği günlerden beri burayı gözlemleyen ve gelişime tanık olan BADER’in ilk kurucularını ağırlayarak bir ilki gerçekleştirdiklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Bahçeşehir özellikleriyle bir marka

85-90’lı yıllarda planlanan Bahçeşehir’in nev-i şahsına münhasır bir yer olarak değerlendiren Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Başakşehir’in büyümesi ve gelişmesinin yanında bu özelliğini koruması gerektiğini belirterek şöyle devam etti; “Bazı bölgeler ve yerler vardır ki özellikleriyle bulundukları semtin, ilçenin önüne geçmiştir. Planlanan ilk şehir olan Bahçeşehir’de ilçemizin güzellikleri içinde, doğası ve örnek projesiyle bir marka olma özelliği taşıyor. İlçe olmak, büyümek, Bahçeşehir’in üzerine bir şeyler katabilmeli diye düşündüğümüz için biz bu bölgede devam eden yeni oluşumu modern ve teknik altyapıya uygun inşa etmek istiyoruz ” dedi.

Bir yıl boyunca her ay düzenlenecek ve 12 konuğun ağırlanacağı sohbetlerin 3.sünün moderatörlüğünü yine kendine has eğlenceli üslubuyla Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Çelik yaptı.

Sohbetin konuğu BADER Kurucu Başkanı, TRT eski spikeri, belgeselci Fatih Orbay, Bahçeşehir’e geliş öyküsüyle başladığı konuşmasında, “ İstanbul’a geldiğimde oturacağım bir yer ararken Bahçeşehir’in projesini gördüm. TEM otoyolu ve demiryolunun buradan geçmesi, doğasının fevkalade güzel olması ile Bahçeşehir’e ilk taşınanlardan biri oldum. Bahçeşehir çok özel bir yer, Avrupalıların Garden City dedikleri olayın vücut bulmuş hali. Özellikleri itibariyle Türkiye ve hatta dünyadaki büyük kentlere örnek olması gereken bir proje” dedi.

Reklam
Reklam

Koruma-kullanma dengesi mutlaka kurulmalı

20 yıldır doğayla ilgili çalışmalar yaptığını belirten Orbay, “İstanbul, üç imparatorluğa başkentlik yapmış dünyanın gözünün üzerinde olduğu bir kent. Bunun sebebi sadece jeopolitik stratejik konumu değil, aynı zamanda İstanbul olağanüstü güzel bir iklime sahip. Bahçeşehir’e ilk geldiğimde burada ormanda yürüyüşler yaparken karşımıza tavşanlar, tilkiler çıkardı. Yüzlerce tür bitkinin yanında, 12 tür orkide ve dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bir endemik tür olan kardelen var. Tüm medeni ülkelerde koruma, kullanma dengesini sağlamak esastır. Oturma alanları kurarken doğayı da korumamız gerekiyor.

BADER’in kuruluş aşamasına da değinen Orbay, örgütlü toplum medeni toplumdur. Sivil toplum kuruluşlarının halk ve devlet arasında bir köprü olması gerektiğini düşünüyorum. Buraya taşındığımda bir sivil örgütlenme yoktu. BADER bir tepki kuruluşu değildir. BADER’i kurarken ilk aşamada sorunların çözümü için değil Bahçeşehir’in yaşam kalitesini artırmak sorunları çözmek amacıyla yola çıktık. BADER bugün 16 yaşında. Fakat maalesef yeterli katılım yok. BADER’in üye sayısını artırmak ve katılımı sağlamakla BADER’i ciddi bir güç haline getirilmeli.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sohbetin ardından soru cevap kısmına geçildi. Gecenin sonunda Başkan Mevlüt Uysal BADER yeni ve eski başkanları ,yönetim kurulu üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: