Bahreyn'de yıl dönümü gerginliği

Bahreyn'de Arap Baharı'nın ilk döneminde başlayan isyanın yıl dönümü dolayısıyla özellikle başkent Manama'da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik güçleri gösterilere izin vermiyor.

Bahreyn'in başkenti Manama'da yönetimi protesto gösterilerinin yıl dönümünde büyük bir gerginlik yaşanıyor.

Muhalif grupların, gösterilerin merkezi konumundaki İnci Meydanı'nda eylem çağrısında bulunmasından sonra olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Manama'da bulunan BBC muhabiri kentin dış mahallerinde göstericilerle güvenlik güçler arasında çatışmaların yaşandığını bildiriyor.

Polise taş atan göstericilere gözyaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale edildi.

Göstericilerin çoğu, ülkede çoğunluğu oluşturan ve Sünni kraliyet ailesinin kendilerine yıllardır ayrımcılık yaptığından yakınan Şii Bahreynliler. Protestocular, demokratik reform talep ediyorlar.

Reklam
Reklam

BBC muhabiri Bill Law, İnci Meydanı'ndaki eylem çağrısından sonra kent merkezine çıkan yolların trafiğe kapandığını söylüyor. Kentin birçok noktasında güvenlik noktaları oluşturulmuş durumda. Şii köylerine giriş ve çıkışlar kontrol altında.

Kalabalığın toplanmasını engellemek için geçen yıl İnci Meydanı'ndaki anıt yıkılmış ve meydan yeniden düzenlerek kavşağa dönüştürülmüştü.

Bahreyn'de Arap Baharı'nın ilk döneminde yükselen protesto dalgası, Suudi Arabistan'ın zırhlı araçları ve aralarında Katar'ın da bulunduğu Körfez ülkelerinin desteği ile şiddetli bir şekilde bastırılmıştı.

Geçen yıl Şubat ayında başlayan gösterilerde en az 60 kişinin öldürüldüğü bildiriliyor.

Bahreyn güvenlik güçlerinin önemli bir kısmı çoğunlukla ülke dışından gelen göçmenlerden oluşturuluyor.

Geçen yıl, İnci Meydanı'nda kamp kuran kalabalığa defalarca sert bir şekilde müdahale edilmiş, kitleler meydandan ayrılıp yaralıların tedavi edildiği hastanenin etrafında toplanınca aralarında doktor ve sağlık görevlilerinin bulunduğu çoğu kişi tutuklanmıştı.

Reklam
Reklam

Kral Hamad bin İsa el-Halife'nin hükümeti, siyasi reform yapma vaatlerini yerine getirdiklerini söylüyor.

Ancak insan hakları grupları ve muhalifler, reformların oldukça yetersiz olduğunu söylüyor.

Yaklaşık 800 bin nüfuslu Bahreyn'de geçen yılki gösterilerde rol alan aralarında milletvekilleri, futbolcular, doktorların da olduğu yüzlerce kişi tutuklanmıştı.