Bakan Akdağ'dan 'tıbbi malzemeler OSTİM'de üretilsin' talebi

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de sağlık ürünlerinde yerli üretimin artırılması için yaptığı çalışmalara hız verdi. Bu kapsamda...

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de sağlık ürünlerinde yerli üretimin artırılması için yaptığı çalışmalara hız verdi. Bu kapsamda hazırlanan kanun hükmünde kararnamede özel bir düzenleme yapıldı. Uzun vadeli, ön ödemeli siparişler ve diğer mali ve ekonomik teşvikler tespit edilerek, bu ürünlerin off-set ticareti düzenlenecek.
Buna göre, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, sağlık hizmeti sunumunda ihtiyaç duyulan ve ileri teknoloji gerektiren ürün ve hizmetlerin üretimine, teknolojilerinin geliştirilmesine ve yurt dışından transferine yönelik, yerli ve yabancı yatırım ve teknoloji imkânlarını araştıracak, teşvik edecek, gerektiğinde bu konudaki girişimlere iştirak edecek. Bu amaçla şirket kurabilecek, ihtiyaç halinde alım garantili yerli üretim yaptıracak, bu ürünlerle ilgili araştırma, geliştirme, prototiplerin imalini sağlayacak.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermek ve görüşleri dinlemek üzere Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi (OSTİM) Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sanayicileriyle bir araya geldi. OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, yönetim kurulu üyeleri, ORSİAD Başkanı ve Bölge Müdürü Adem Arıcı ile birim müdürleri tarafından OSTİM yönetim binasında ağırlanan Akdağ, toplantıda OSTİM’li sanayicilerle bir araya geldi. Özellikle OSTİM Medikal Kümelenmesi üyesi sektör firmaları ile görüşen ve medikal üretim sektörünün sıkıntılarını dinleyen Akdağ, yapılan yeni düzenlemelerle getirilen ‘off-set’ sistemi ile yerli üreticinin desteklenmesi için çaba sarf ettiklerinin altını çizdi.
Toplantının açılışında konuşan OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’deki Medikal Sanayi Kümelenmesi’nin bir destekçisinin de Sağlık Bakanlığı olduğunu dile getirerek sözlerine başladı. Bu anlamda, Sağlık Bakanlığı’ndan yerli üretime elle tutulur destekler görmeyi beklediklerini, fakat bu kadar hızlı bir ofset atılımını öngöremediklerini söyleyen Aydın, konuya verdikleri önemden ötürü Sağlık Bakanı’na teşekkür etti. Diğer birçok bakanlıkla yaptıkları görüşmelerde off-set uygulamasının benimsenmesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Aydın, konuya en büyük ilgiyi gösterenin ve ilk harekete geçenin Sağlık Bakanlığı olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

“CARİ AÇIĞIN ÇÖZÜMÜ YERLİ ÜRETİM”
Sağlık alanındaki ürünlerin sürekli teknolojisinin yenilenmesi gerektiğini de söyleyen Akdağ, cari açığı azaltmanın tek yolunun da yerli üreticiyi desteklemek olduğunu söyledi. Akdağ, konuşmasını şöyle tamamladı: “Biz aldığımız bir tomografi cihazının yeni teknolojilerini takip etmek zorundayız. Yani bir kere bu cihazı almakla iş bitmiyor, birkaç yıl sonra cihazların teknolojisi eskiyor ve yenisiyle değiştirmek zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla bu pazar oldukça büyük ve hareketli bir pazardır ve yerli üreticimizin bu pazardan mümkün olduğunca fazla pay alması şarttır. Türkiye’nin cari açık sorunu, sadece sağlıkta değil, her sektörde yerli üreticinin desteklenmesiyle çözülecektir. Bunun başka yolu yoktur.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz