ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de bir yaş altı bebek ölümlerinin büyük bir bölümünün önlenebilir bir hastalık olan zatürreeden kaynaklandığını belirterek, Akut Solunum Yolu Enfeksiyonu Kontrolü Programı ile bebek ve çocuklara yönelik koruyucu ve evde tedavi edici yöntemlerin geliştirilmesini ve beş yaş altı çocuklarda zatürreeye bağlı ölümlerin en aza indirilmesini hedeflediklerini belirtti.
Yazılı bir açıklama yapan Bakan Akdağ, dünyada her yıl beş yaş altında yaklaşık 12 milyon çocuğun zatürree sebebiyle hayatını kaybettiğini belirterek, "Ülkemizde bir yaş altı bebek ölümlerinin büyük bir bölümü, önlenebilir hastalık olan zatürree sonucu gerçekleşiyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı olarak, bebeklerin zatürreeden korunması amacıyla düşük doğum ağırlıklı doğmalarının önlenmesi, yenidoğan bakımının iyileştirilmesi, bebeklerin anne sütüyle beslenmelerinin sağlanması, aşıyla korunabilir hastalıklara karşı aşılama programının eksiksiz uygulanması konularında önemli çalışmalar yapıyoruz" dedi.
Akut Solunum Yolu Enfeksiyonu Programı ile bebek ve çocuklara yönelik koruyucu ve evde tedavi edici yöntemlerin geliştirilmesi ve beş yaş altı çocuklarda zatürreeye bağlı ölümlerin en aza indirilmesi için çalıştıklarını kaydeden Akdağ, zatürree hastalığının yaşlı ve kronik hastalığı olan erişkinlerde de sık görüldüğünü kaydetti. Bu hastalığın ağır ve ölümcül seyrettiğini de ifade eden Akdağ; kalp, akciğer, böbrek, beyin, kas ve şeker hastaları ile bağışıklık sistemi herhangi bir nedenle zayıf düşmüş kişilerin zatürree açısından risk grubunda olduğunu bildirdi. Grip hastalığının da zatürree hastalığına zemin hazırladığına işaret eden Akdağ, bebek ve çocukların sağlık kuruluşuna götürülmesinde yaşanan gecikmelerin, anne sütünden mahrum olmalarının, sigara içilen bir ortamda bulunmalarının ve beslenme bozukluklarının basit enfeksiyonları kolaylıkla zatürreeye dönüştürebildiğini ifade etti.
Zatürree hastalığı konusunda aileleri uyaran Akdağ şunları kaydetti:
"Bebeğiniz veya çocuğunuz öksürüyorsa ve ateşi varsa, onu bir sağlık kuruluşuna götürmeniz gerekmektedir. Çocuğunuzun burun tıkanıklığı varsa ve bu durum beslenmesini engelliyorsa burnunu temizleyin, bol su ve sıvı gıdalar verin. Bebeklerinizi ise daha çok emzirin, odasını nemlendirin ve yanında kesinlikle sigara içmeyin. Büyük çocuklarınızı ise bir öğün fazla besleyin. Bebeğiniz veya çocuğunuz zor ve hızlı nefes alıyor, nefes alırken göğsü çekiliyorsa ateşi yükseliyorsa sıvı gıdalar alamıyor ve öksürüğü devam ediyorsa onu mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürün."