Bakan Aksu valileri uyardı

ANKARA (İHA) - İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, kuş gribiyle mücadele konusunda valileri duyarlı ve hassas olmaları konusunda uyardı. Valilere, "Sağlık, Tarım ve Çevre Bakanlığı ile koordineli çalışın" talimatı veren Aksu, itlaf çalışmalarının ise hayvana en az şekilde acı verecek şekilde sürdürülmesini istedi.

Kuş Gribi Zirvesi'nde konuşan Aksu, kuş gribi konusunda yapılan farklı açıklamaların yanlış anlaşılmalara ve vatandaşlar arasında tedirginliğe yol açabileceğini söyledi. Kuş gribi vakaları konusunda illerde meydana gelen olaylar hakkında, valiliklerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile irtibatlı hareket etmek zorunda olduğunu ifade eden Aksu, "Yine, alınacak önlemler konusunda gerekli önem ve titizliği hem valiler, kaymakamlar ve hem de ilgili il müdürlükleri olarak göstermek zorundayız. Aslında, il valileri olarak sizler konuyu tam bir kriz yönetim anlayışı içinde algılayıp ona göre yaklaşım sergilemek, karar alıp uygulamak zorundasınız. Evet, ortada değişik illerimizde ortaya çıkan vakalar var, bunlar lokal olarak karşımıza çıkıyor; ama değişik yerlerde aynı anda ortaya çıkıyor. Onun için kriz yönetimi diyorum. O halde krizin tanısını iyi koyacağız, iyi teşhiste bulunacağız ki, ona göre de tedbir alalım ve uygulayalım" diye konuştu. Tehlikelere ve hastalıklara karşı gerekli tedbirlerin zamanında alınmaması durumunda daha büyük risklerle karşılaşılabileceğini vurgulayan Aksu, şunları söyledi:
"Bu gibi olaylarda, genellikle olayın kendisinden daha ziyade sonuçları esas alınıyor. İlk önce insan ve hayvan sağlığında problem gibi gözüken olaylar, daha büyük sosyal, ekonomik, psikolojik boyutlu olarak karşımıza çıkabiliyor, üretim, istihdam ve gelir kayıplarına sebep olabiliyor. Dolayısıyla biz, önümüzdeki problemi iyi tanımlar, gereken önlemi zamanında ve yerinde alırsak, vatandaşlarımızı ve sivil toplum örgütlerimizi iyi hazırlayabilirsek, bu tür vakaları, afetleri kolayca engelleyebilir veya en az zararla atlatabiliriz. Sizlerinde bildiği gibi, etkili bir kriz yönetimi için; kriz durumlarının zamanında teşhisi, kriz durumlarında takip edilecek usullerin önceden tespiti, işler olarak muhafazası ve kriz tedbirlerinin gecikmeden uygulamaya konulması esastır. Kriz yönetimi, bir kriz durumunun teşhisinden başlayarak, gerekli yönlendirici kararların alınmasına, uygulanmasına, takip ve kontrolüne kadar uzanan bir seri faaliyetler bütünüdür. Elbette ki, bu gibi durumlarda yönetim ve bağlı birimlerin aralarındaki ilişkiler büyük önem arz etmektedir.

Reklam
Reklam

Bilindiği üzere, kuş gribi hastalığı konusunda koordinasyon ve iyi yönetim sergilenmesi maksadıyla sağlık, Tarım ve Çevre ve Orman Bakanlıklarından oluşan Kuş Gribi Ulusal Koordinasyon Merkezi kurulmuştur. Bu bakımdan kamuoyunun bilgilendirilmesinin de tek elden ve bu koordinasyon merkezi kanalıyla yapılması gerekmektedir. Valilerimizin Sağlık, Tarım ve Köyişleri, Çevre ve Orman İl Müdürlükleriyle gerekli diğer kamu kurum ve kuruluşları ve mahalli idareler arasında koordineyi iyi kurmaları, iyi bir koordinasyon sergilemeleri, vatandaşları zamanında yapıcı olarak bilgilendirmeleri gerekmektedir. Ülkemizin değişik yörelerinde görülen hastalık konusunda, bir bilincin oluştuğunu görüyoruz. Ama ciddi problemlerin oluşmaması için herkesin, her kesimin bazı asgari kurallara uymaları, temizlik ve sağlık kurallarına uygun davranmaları, çevreyi temiz tutmak ve mücadelede ihmalkar olmamaları gerekiyor. Öncelikle insan sağlığını ve ülke ekonomisini doğrudan tehdit eden bu 'doğal afet/tehlike' karşısında herkes, üzerine düşeni özenle yapmalı ve bu konuda eğitici, öğretici yayınlara, alınması gereken önlemlerin, dikkat edilmesi gereken kuralların anlatılmasına yoğunluk kazandırılmalıyız."

Reklam
Reklam

Türkiye'nin kuş gribi konusunda başarılı bir sınav verdiğini ifade eden Aksu, zamanında risk görüldüğünü, acil eylem planı oluşturulduğunu, tatbikatlar yapıldığını ve üreticilerin uyarıldığını kaydetti. Hastalık görüldüğünde hemen müdahale edildiğini ve şeffaf biçimde kamuoyunun bilgilendirildiğini anlatan Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hükümetimizce üretici ve yetiştiricilerin mağduriyetlerinin önlenmesi konusunda gerekli adımlar atılmış ve atılmaya da devam etmektedir. Çünkü burada hem tavukçuluk sektörü, kanatlı hayvan sektörü bulunuyor, hem de köy tavuk üreticileri bulunuyor, ayrıca da bu sektörden etkilenebilecek diğer sektörler bulunabiliyor. Yalnız burada şunu da özellikle dikkatinize ve sorumluluğunuza sunmak istiyorum. Hastalığa karşı alınan önlemler ve yapılan itlaf çalışmaları sırasında dikkatli, ölçülü ve hassas hareket etmeliyiz. Modern, entegre tesislerde yetiştirilen tavuklar için alınan tedbirler nedeniyle bir risk olmamasına karşın, yapılacak yanlış davranış ve hareketler bu sektörü sıkıntıya sokabilmektedir. Ayrıca, itlaf çalışması yapılırken, hem vatandaşlarımızın ve hem de olaya müdahale eden ekiplerin sağlığı açısından hijyenik kurallara azami derecede dikkat etmek durumundayız.

Reklam
Reklam

Dezenfeksiyon çalışmalarına dikkat etmek zorundayız. Olayların abartılı ve ölçüsüz olarak gündeme gelmesi, böylesi bir sorunun olmadığı yerlerdeki tüm vatandaşlarımızı etkileyebilmekte insanlarımızı endişeye sevk edebilmektedir. Bu nedenle herkesin sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmesi gereklidir. Sorumluluğu olan kamu yöneticisi olarak sizler, bu hastalığa karşı İl İdaresi Kanunu, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak hareket ve müdahale etmelisiniz. Bir konuyu daha dikkatinize getirmek istiyorum. Lütfen, zorunlu itlaf çalışmaları yapılırken 5199 sayılı 'Hayvanları Koruma Kanunu' hükümlerine uygun hareket edilmesi içinde tüm tedbirleri alalım. Hayvanların fiziksel ve manevi olarak en az seviyede acı verecek şekilde yakalanmasını temin edelim. Ülkemizde son yıllarda bu alanda sağlanan olumlu gelişmelere gölge düşürmeyelim. Ben, kuş gribi konusunda tertip edilen bu toplantının hayırlı ve başarılı sonuçlara vesile olmasını diliyor, toplantının düzenlenmesinde başta emeği geçen bakanlarein de tek elden ve bu koordinasyon merkezi kanalıyla yapılması gereımız ve değerli bürokratları olmak üzere herkese teşekkür ediyorum."

Reklam
Reklam

Bakan Aksu, toplantı çıkışı gazetecilerin Ağca ile ilgili sorularına, "Gereken yapılacak merak etmeyin" karşılığını vermekle yetindi.