Bakan Arslan, AA Editör Masası'na konuk oldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, PTT'nin personel alımına ilişkin düzenlemesinin Danıştay tarafından iptal edildiğini belirterek, "Bin 750 kişiye 'kazandın' dedik, evraklarını verdiler, güvenlik soruşturmalarını yaptırıyoruz. 'Kusura bakmayın' demek bizim de işimize gelen, hoşumuza giden bir durum değil. Bu arkadaşların mağdur olmaması adına gerekli çalışmaları yapıyoruz." dedi.

Arslan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

Reklam
Reklam

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün (FSM) Anadolu Yakası Edirne istikametinde 23 Eylül'de başlatılan serbest geçiş sistemi çalışmasının neden yaz aylarında yapılmadığını anlatan Arslan, bu konuda karar alırken uzmanlarla bütün boyutları değerlendirdiklerini söyledi.

FSM Köprüsü'nden önce 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Çamlıca gişelerinde serbest geçiş sistemini kurduklarını anımsatan Arslan, "Çok daha önemlisi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün asfalt bakımının sızdırmazlıklarının yapılması gerekiyordu. Bu anlamda çok önemli bir çalışma yaptık ve bu çalışmayı da Kurban Bayramı öncesi yaz periyodunda bitirmek istedik. İstanbullular da bunu bizimle yaşadı. Biz bu çalışmalarla eş zamanlı FSM'de böyle bir çalışma yapsaydık, o zaman haklı olarak diyeceklerdi ki; 'İki çalışma birden olur mu?' İki çalışma birden olamayacağı için büyük olan çalışmayı yaz tatilinde yaptık, daha küçük olanı şimdi yapıyoruz." diye konuştu.

Arslan, gelecek yaz FSM'de asfalt yenilemesi yapılacağından serbest geçiş sistemi çalışmalarının ertelenmediğini ifade etti.

Reklam
Reklam

- "Hedefimiz FSM'deki çalışmayı ay sonunda bitirmek"

FSM gibi önemli köprü ve yollarda zaman zaman bakım ve yenileme çalışması yapılması gerektiğinin altını çizen Arslan, "Aracınızla her gün işe gidip geliyorsunuz. Aracın bakım zamanı geldiğinde üç gün serviste kalması gerekiyor.'Aracı servise götürmeyeyim' deme lüksünüz yok. Servise gittiğinde de üç gün arabasızlığa katlanmak durumundayız. Şükür ki Yavuz Sultan Selim Köprüsü (YSS), Avrasya Tüneli, Marmaray gibi alternatifler var." ifadelerini kullandı. Arslan, FSM'deki çalışmanın medya aracılığıyla duyurulmasına rağmen çalışmanın başlangıç tarihinin hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle duyurunun pek fark edilmediğini dile getirerek, "Haberdar olmayanlar pazartesi birdenbire köprüye yüklenip diğer alternatiflere kaymayınca bir sıkıntı yaşadılar fakat birkaç gün sonra insanımız bu çalışmayı görüp diğer alternatiflere yönelince de belli bir rahatlama oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Daha önce çalışmayı 7 Kasım'da tamamlamayı öngördüklerini ancak bir an önce bitirilmesi için uğraştıklarını belirten Arslan, "İstanbul'a müjdeyi vermiş olalım; hedefimiz, işin kalitesi ve teknik gerekliliklerinden taviz vermeden, bu ayın sonunda bitirmek." dedi.

Reklam
Reklam

- Personel alımları Personel alımlarına ilişkin de konuşan Arslan, TCDD'nin 773 personel alacağını bildirdi. Arslan, "Bunun 150'si işçi statüsünde olacak. Dolayısıyla İŞKUR üzerinden KPSS puanıyla mülakata çağrılacaklar. Bununla ilgili süreç başlıyor. İnşallah bu ay çalışmasını yapmış olacağız." diye konuştu.Arslan, demiryolu sektöründe kendilerine destek verecek 623 kişiyi de Devlet Personel Başkanlığı ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) üzerinden KPSS puanına göre doğrudan alacaklarını ve bununla ilgili sürecin de devam ettiğini söyledi.

TCDD Taşımacılık AŞ.'nin de 345 kişi alacağını aktaran Arslan, bunun 167'sinin memur, 178'nin işçi statüsünde olacağını bildirdi.

- "Bin 750 kişiye 'kusura bakmayın' diyemeyiz" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliği kapsamında PTT bünyesine 5 bin kişiyi katmayı hedeflediklerini dile getiren Arslan, bunun ilk 500'ünü işe başlattıklarını hatırlattı.Daha sonraki dönemde bin 750 kişinin 4 katına karşılık gelen sayıda kişiyi mülakata çağırdıklarını ve kazanan bin 750 kişiyi açıkladıklarını belirten Arslan, bunların güvenlik soruşturmalarının başladığını söyledi.

Reklam
Reklam

Arslan, güvenlik soruşturmaları başlarken bakanlığın bir yönetmeliğine itirazen konunun Danıştaya gittiğini, Danıştayın da "yönetmeliğinin yürütmesini durdurma" kararı aldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Konuya ilişkin esastan görüşme devam ediyor. Esastan görüşme çerçevesinde nihai karar bizim için önemli. Yönetmeliğin durdurulması nedeniyle mevzuatsal düzenleme gerekiyorsa, onun üzerinde çalışıyoruz. Şu an hukukçu arkadaşlarımız bu konuda çok yoğun bir mesai sarf ediyorlar. Çünkü bin 750 kişiye 'kazandın' dedik, evraklarını verdiler, güvenlik soruşturmalarını yaptırıyoruz. 'Kusura bakmayın' demek bizim de işimize gelen, hoşumuza giden bir durum değil. Bu arkadaşların mağdur olmaması adına gerekli çalışmaları yapıyoruz."

İkinci etaptaki 2 bin 500 personelin alımıyla ilgili başvuruları aldıklarına işaret eden Arslan, "Bu sefer 3 katı oranında kişiyi davet etmiştik. Bu kişileri davet ederken de başvurmaması gereken branşlardan başvurular olmuştu. Onunla ilgili ÖSYM ile gerekli çalışmaları yaptık. Mülakata çağrılacak arkadaşları açıklama aşamasındayken Danıştayın bu kararı nedeniyle o süreci de durdurduk." dedi.

Reklam
Reklam

İlk etapta kazananların ve ikinci etap alımında mülakata çağrılanların mağdur olmamasını amaçladıklarının altını çizen Arslan, bu kişilerden sabırlı olmalarını istedi.

Kazandığı ilan edilenlere aksini söylemeyi bakanlık olarak doğru bulmadıklarını belirten Arslan, "Danıştay, bizim yönetmeliğin başka bir yönetmelikle çakıştığı yönünde bir karar çerçevesinde yürütmeyi durdurma kararı almış. Bir yönetmeliği, başka bir yönetmelikle durduramazsınız. Onun üzerinde bir mevzuat, kanun olur o zaman doğru. Eminim ki esastan da görüşülecek. Bu konudaki süreçleri takip ediyoruz. İstiyoruz ki insanlarımız mağdur olmasın." diye konuştu.

- Türk teknelerinin liman çıkışlarına yasak getirilmesi Yunanistan'ın denetim ve cezaları artırmasının ardından, Türk teknelerinin liman çıkışlarına getirilen yasağa ilişkin soru üzerine Arslan, konuyla ilgili Yunanistan'la teknik düzeyde görüşmelerin yapıldığını söyledi. Arslan, şunları kaydetti: "11 Ekim'de Yunanistan'a gideceğim. Ayın 12'sinde muhatap bakanlarla gerekli görüşmeleri yapacağız. Beklentim ve umudum o ki 12'si itibarıyla gerekli mutabakatı sağlayarak 24 metre ve 12 yolcunun üzerindeki gemilere gerekli denetimleri yapsınlar, hiç itirazımız yok ancak ticari yatları o statüde sayıp denetim yapmamaları konusunda orada mutabakata varacağımızı umuyoruz. Sonunda 12'sinde onun kararını vermiş olacağız. Yine 12'si sonrası da yolcu taşıyan tekneler var. Bugüne kadar karşılıklılık ilkesi çerçevesinde anlayışla güzel bir işbirliği devam ettirdik. Orada da 12'sinden sonra yolculara bilet satılmasın ki bu süreç devam edecek olursa biz durduracağız, öyle olunca yolcular mağdur olmasın diye 12'sinden itibaren yolcu bileti satılmasın dedik."

Reklam
Reklam

(Bitti)