- KÜLTÜR Turizm Bakanı Nabi Avcı, Diyarbakır'da 5 milyar lira civarında 163 projenin devam ettiğini belirterek, "Terör örgütleri genellikle kültür eserlerine, tarihi eserlere saldırırlar ki; insanları tarihsizleştirsinler. Hafızalarını sıfırlasınlar ki gençleri kolayca ayartabilsinler. Terör tarihe düşmandır, kültüre düşmandır, ortak hafızaya düşmandır" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, geldiği Diyarbakır'da tarihi İçkale'de bulunan valiliği ziyaret etti. Bakan Avcı'yı Ak Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Ebubekir Bal ile Vali Hüseyin Aksoy karşıladı. Valilik defterini imzalayan Bakan Avcı ile beraberindekiler daha sonra kültür ve turizm konulu bir toplantı yaptı. Basına kapalı olarak gerçekleşen ve yaklaşık 2 saat süren toplantı sonrası Bakan Avcı, açıklama yaptı. Diyarbakır'da Kültür Turizm Bakanlığı'nı ilgilendiren hükümet faaliyet ve yatırımlarını, projelerini yerinde görmek, eksikleri belirlemek için kente geldiğini anlatan Bakan Acı, şunları söyledi:
"Diyarbakır hep söylediğimiz gibi, Türkiye'nin her yerinde söylediğimiz gibi, olağanüstü kültürel ve turistik potansiyele maalesef bugüne kadar muhtelif sebeplerle bu potansiyelini gereği gibi değerlendirememiş şehirlerimizden biri, bu aslında Türkiye'nin genel sorunu, Türkiye 80'li yıllardan beri özellikle turizmde deniz, kum güneş üzerinden dünyanın en büyük 6'ncı turizm desterasyonu haline geldi. Türkiye sadece deniz, kum ve güneşten ibaret değil. Aklınıza gelebilecek bütün turizm türlerinde olağanüstü bir potansiyele sahip ve Diyarbakır bu bakımdan da sadece Türkiye'nin değil, bölgenin incisi. Diyarbakır bütün turizm potansiyeline sahip tek eksiğimiz burada algı meselesi. Maalesef algıyı Türkiye genelinde olduğu gibi, Diyarbakır'da da algıyı yeterince iyi yönetemediğimiz için bu potansiyelimizin önce kendimiz pek fazla farkına varmıyoruz. Kendi sahip olduğumuz bu büyük imkanları, zenginlikleri, bu 15 asırlık birikimi maalesef önce kendimiz tanımıyoruz. Dolayısıyla başkalarına tanıtmakta da yeterli olamıyoruz. Bu istişare, incelemelerimizi özellikle Diyarbakır'ın sahip olduğu kültürel ve turistik potansiyelin hem yurt içinde, hem de yurt dışında daha fazla tanınması için neler yapabiliriz, bir fırsat olarak değerlendiriyorum."
Diyarbakırla ilgili birçok yayının yapıldığını ifade eden Bakanı Avcı, "Turizm potansiyelimiz 2015 yılında 200 bin civarında yerli turist, 24-25 bin civarında yabancı turist. Burası sadece bir tek miras tapınağından ötürü bile yüz binlerce yabancı turisti çekme potansiyeli olan bir yerden bahsediyoruz. Bu içerisinde bulunduğumuz olağanüstü birikimi ne yazık ki ne Türkiye içinde, ne de dışında yeteri kadar tanınmıyor. Bu tabii geçmiş yıllarda yaşadığımız terör olaylarının da çok ciddi olumsuz etkileri oldu. Bunu da inkar edemeyiz ama, Türkiye ve dolayısıyla Diyarbakır bugün artık o terör belasını en azından buraların turizme açılması bakımından yeterince kontrol altına almış ve etkisiz hale getirmiştir. Tüm Türkiye gibi, Diyarbakır da Türkiye'nin en güvenli şehirlerinden biridir. Özellikle yerli turistlerimiz için burada çok değişik imkanlar, birikimler, büyük bir potansiyel var. Diyarbakır'ı görmeden, Türkiye'yi gördüm diyemezsin. Diyarbakır'ı görmek gerekir, Diyarbakır'a gelmek gerekir. Geldiğiniz zaman zaten her gelenin söylediği bu kadar iyi durumda olduğumu bilmiyorduk. Maşallah caddelerimizle, sokaklarımızla, yaptığımız restorasyon çalışmaları, sokak iyileştirmeleriyle, surlarımızın onarımıyla, farklı projelerle Diyarbakır çok iyi bir konuma gelmiş durumda" diye konuştu.
Kentte şu anda 163 projenin devam ettiğini anlatan Bakan Avcı, bu projelerin maliyetinin de 5 milyar lire civarında olduğunu ifade etti.
Gazetecilerin "UNESCO ile yeni bir gelişme var mı?" şeklindeki sorusunu Bakan Avcı, sadece listeye kayıtlı olmanın yetmediğini, bunların tanıtımı konusunda da Diyarbakır medyasına büyük görev düştüğünü belirterek, "Diyarbakır belki de tarihin en önemli dönemeçlerinden birinden geçiyor. Diyarbakır tarih boyunca böylesine kapsamlı, heyecan verici bir restorasyon sürecinden geçmemiştir. Şehir bütün zenginlikleriyle tekrar gün yüzüne çıkıyor. Bunların da kayıt altına alınması gerekiyor. Büyük başarılar gerçekleştiriyoruz, ama bunların kaydını tutma konusunda yeterince başarılı değiliz" şeklinde cevapladı.
Batman'ın antik ilçesi Hasankeyf'teki Zeynel Bey Türbesi'nin ilçedeki park alanına taşındığını hatırlatan Bakan Avcı, "Türbe bu ebatta ve büyüklükte yekpare taşınan dünyanın belki de ilk sırada yer alan tarihi eserdir. Emin olun böyle bir taşıma, kurtarma ve sahiplenme işlemi Almanya'da, Avrupa'da, İngiltere'de, ABD'de de olsaydı şimdi bunun televizyonlarda belgeselleri yapılırdı. Biz de basit bir törenle yaptık, geçtik. Sur için olağanüstü bir yenilenme faaliyeti yaşanıyor. Diyarbakır ayağa kalkıyor, şenleniyor. Biz bunun belgesellerini ve filmlerini yapmıyoruz. Emin olun bu çapta böylesine bir yenilenme, restorasyon ve şenlendirme çalışması yapılıyor olsaydı, bütün dünyada konuşulurdu. Bunun için yaptıklarımızın değerini bilelim. Yaptıklarımızı tanıtalım. Çocuk ve gençlerimizin bu yapılanlarla gurur duymalarını sağlamak için bunu yapalım" ifadelerini kullandı.
Bakan Avcı, daha sonra tarihi İçkale'de bulunan müzeyi gezerek, tarihi eserler hakkında bilgi aldıktan sonra Sur İlçesi'ni gezdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz