Bakan Bağış, Ap İnsan Hakları Alt Komisyonu Heyetini Kabul Etti

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, "PKK sadece Türk askerini ve polisini şehit etmiyor, aynı...

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, "PKK sadece Türk askerini ve polisini şehit etmiyor, aynı zamanda uyuşturucu ticaretiyle Avrupa'nın gençlerini zehirliyor" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Avrupa Parlamentosu (AP) İnsan Hakları Alt Komisyonu heyetini kabul etti. Kabulde soruları cevaplayan Bağış, İrlanda'nın AB Dönem Başkanlığı'nda somut ilerleme kaydedilebilecek fasıl başlıklarına ilişkin soru üzerine, bu hafta başında İrlanda'ya yaptığı ziyarette, yetkililerin Türkiye'nin AB sürecinde 5 dönemdir hiçbir faslın açılmadığının bilincinde olarak, kendi dönem başkanlıkları sırasında en az bir faslın açılması konusunda niyetli olduklarını vurguladıklarını söyledi. Bu fasılları engelleyen ülkelerin ikna edilmesi ve aynı zamanda fasıllarla ilgili olarak Komisyonun ilgili üyesinin bu sürece katkı vermesi gerektiğini ifade eden Bağış, bu sabah katıldığı Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi toplantısında iş dünyası temsilcilerine, yeni fasıl açılmasını sağlamak üzere birlikte Brüksel'e gitme çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

Reklam
Reklam

19. fasılla, yani sosyal politikalar ve istihdam faslıyla ilgili olarak Türkiye'de son dönemde kabul edilen iki yasanın, faslı açmak için yeterli olacağına inandıklarını dile getiren Bağış, "Özellikle Türkiye'deki işveren ve işçi sendikalarının birlikte uzlaşarak destek verdikleri bu yasa tasarılarının detaylarını gidip ilgili komisere anlatmak üzere şubat ayında Brüksel'e birlikte gitme konusunda da bir karar aldık" dedi. İrlanda dönem başkanlığının da bu faslın açılışına sıcak bakacağına ilişkin sinyal aldıklarını belirten Bağış, Fransa'nın engellediği mali politikalar ve bölgesel politikalar fasılları ile Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin engellediği enerji faslı, eğitim ve kültür faslı gibi fasılların açılmasına yönelik de çaba göstereceklerini anlattı.

Bağış, Avrupa Parlamentosu heyetiyle yaptığı görüşmede, Türkiye'de gerçekleştirilen insan hakları reformları konusunda bilgi verdiğini söyledi. Dünyadaki en kutsal insan hakkının yaşam hakkı olduğunu kaydeden Bağış, Türkiye'nin şu anda insanların yaşama hakkını ellerinden almaya kalkan bir terörist çeteyle mücadele sürecinde olduğunu, PKK'nın sadece bir terör örgütü değil, aynı zamanda AB üyesi ülkelerin bir düşmanı olduğunu, çünkü Türkiye'nin asker ve polislerini şehit ederken Avrupa'nın da gençlerini uyuşturucu ticaretiyle zehirlediklerini anlattığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Alt Komisyon Başkanı Barbara Lochbihler ise, görüşmede ifade özgürlüğü, yargının bağımsızlığı ve Kürtlerin durumu gibi konuları ele aldıklarını belirterek, Türkiye-Suriye sınırına ziyarette bulunacaklarını ve bölgedeki durumu inceleyeceklerini ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: