Bakan Bağış: Avrupa Birliği akıl tutulması yaşıyor

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İZFAŞ, Hannover Messe...

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İZFAŞ, Hannover Messe International İstanbul ve TÜRSAB tarafından İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda düzenlenen 5. Travel Turkey İzmir Fuar ve Konferansı'nın açılış törenine katıldı. Burada konuşan Bağış, "Biz, 'Gel, kim olursan ol yine gel.' diye Mevlana'nın yaklaşımıyla herkese kucak açarken Avrupa Birliği (AB), içine düştüğü akıl tutulmasından dolayı, 'Git, kim olursan ol yine git.' zihniyetinde bu aralar. Avrupa'nın içine düştüğü bu akıl tutulmasına yardımcı olmak boynumuzun borcu." dedi.
Turizmcileri çalışma arkadaşı olarak gördüğünü belirten Bakan Bağış, "Türkiye'nin AB sürecindeki en büyük engelin ön yargılar olduğuna, bunların da turizmcilerin katkılarıyla kırılacağına inanıyorum. Türkiye'nin konuksever turizmcileri, ülkemize karşı oluşturulan ön yargıları teker teker bertaraf ediyor. Ülkemize turist olarak gelen yabancıların neredeyse yüzde 99'unun Türkiye'nin dostu olarak ve sempatizanı, uluslararası alanlarda destekcisi olarak dönmesi sizin eserinizdir." şeklinde konuştu. Türkiye'nin hızlı yükselişinin Avrupa'da da kendini hisssetirdiğini, bunun en önemli göstergesinin 30 milyonlara dayanan turist potansiyeli olduğunu ifade eden Bağış, AB ile Türkiye'nin iç içe olduğunu, turistlerin yüzde 50'si ve küresel sermayenin yüzde 85'inin AB ülkelerinden geldiğinin altını çizdi. Türk ekonomisinin gelişmesinde AB'nin önemli katkısı bulunduğunu vurgulayarak, "Yılın ilk altı ayında yüzde 10,6 büyüyen ekonomimizin arkasındaki itici güç olan küresel sermayenin yüzde 92'si AB'den geldi. Evet, AB ekonomik buhrandan geçiyor ama kişi başına düşen milli gelirde yine dünyanın en önemli coğrafyası. İhracatımızın yüzde 50'sini yaptığımız ve çektiğimiz turistin yüzde 50'sini gönderen önemli bir coğrafya. AB bugün önemli bir krizde olabilir ama sonsuza kadar sürmeyecek. Biz de yüzde 8 bin faizlerin ödendiği günleri yaşadık. Siz de otellerin yüzde 50 kapasiteyle çalıştığı günleri gördünüz. Hiçbir zaman kendimizi dev aynasında görmedik. Almanya'nın bugünkü ihracatı, bizim 2023 yılı hedefimizin üç katıdır. Türkiye böyle bir potansiyeli iyi değerlendirmelidir." dedi.
Turizmin sadece ekonomik gelişimi amaçlayan bir faaliyet olmadığını, aynı zamanda sosyal dönüşüm ve barış projesi olduğunu belirten Bakan Günay ise turizmi yurdun dört bir yanına yaymak için üç yıl önce çalışma başlattıklarını söyledi. Türkiye'nin batısında ne varsa doğusunda da olması gerektiği mantığıyla hareket ettiklerini belirten Günay, Van'daki depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek, fuar seviyesinde etkinliklere devam edeceklerini vurguladı. Türkiye'nin yılda 30 milyon turisti ağırlar duruma geldiğini kaydederek, "Bu yıl inşallah önemli bir eşiği geçeceğiz. Bugün göğsümü gere gere söylüyorum, dünyadaki ekonomik krizlere, Avrupa pazarlarındaki daralmaya rağmen yıl sonunda inşallah 30 milyon turisti aşacağız." diye konuştu.
Fuarın açılış törenine İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, partner ülke Hollanda'nın Ankara Büyükelçilik Müsteşarı Matthijs Van Der Plas, Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo, Hannover Messe İstanbul Başkanı Alexander Kühnel, THY Satış ve Pazarlama Müdürü Halil İbrahim Polat, Turistik
Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Timur Bayındır, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve 14 ilden valiler katıldı. Hollanda partner ülke, Yunanistan onur konuğu ülke, Kütahya ise onur konuğu il oldu. 19 ülkeden, 78'i yabancı olmak üzere 600'ün üzerinde firmanın katıldığı fuar, 11 Aralık 2011'de sona erecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz