Bakan Bağış, “barış İçin Bilim Konferansı”na Katıldı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bilimin çok önemli olduğunu ancak zalimlerin kullanması halinde...

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bilimin çok önemli olduğunu ancak zalimlerin kullanması halinde bir felakete dönüştüğünü söyledi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Umberto Veronesi Vakfı tarafından 2008 yılında hayata geçirilen ve Türkiye’de Kansersiz Yaşam Derneği’nin desteği ile Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “Barış İçin Bilim Konferansı”na katıldı. Toplantıya katılımın oldukça az olması dikkat çekerken, Bakan Bağış da konuşmasında buna değindi. Bağış, “Her ne kadar katılım konusunda sükutu hayali olsa da, aslında burada tartışılacak konular ve alınan kararlar çok önemli olacak” dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Bağış bilimin çok önemli ancak zalimlerin kullanması halinde bir felakete dönüştüğü belirterek, “Bu da Hiroşima’da gördük, Suriye’de kendi şehirlerini bombalayan taratan liderler var. Dünyada bir lokma ekmeğe muhtaç olanların yansıta muazzam bir lüks içinde yaşayan insanlar da var. Eğer kilo vermek için harcanan paraların miktarıyla dünyada açlık içinde yaşayan insanların doyacağı açıklandı. O yüzden bilimi mantıklı kapsamlı kullanmalıyız” dedi.

3 Ekim’in Avrupa Birliği’nde müzakerelerin başlama tarihi olduğunu hatırlatan Bakan Bağış, “İşte bu çarpık zihniyetin bilimi barış için kullanmak yerine önyargılar için barışı engellemek için kullanılan örneklerden bir tanesi de Türkiye’nin AB sürecidir ama biz buna rağmen reformlarımızı yavaşlatmıyoruz. Bugün Türkiye çok daha demokratik çok daha şeffaf çok daha özgür. Bunda Avrupa birliği reformlarının çok büyük etkisi var. Bütün bu dirençlere rağmen müzakereleri yürütme konusunda azimli ve kararlıyız” dedi.

İngiltere Eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’ın yazdığı bir kitaba da değinen Bakan Bağış, Straw’ın kitabında Türkiye’ye de değindiğini söyledi. Bakan Bağış, “Straw kitabında Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olmamasının nedeni Müslüman bir ülke olmasıdır dedi. Bu son derece doğru cesur ve hakkaniyet içeren tespitleri yapmış. Birileri ağzımızla kuş tutsak bile ab içerisinde hak ettiğimiz karşılığın verilmemesi için elinden gelen istismarı ortaya koyacak, bunların farkındayız. Onlar gelecek nesilleri ve AB’nin geleceğini düşünmeyen maalesef gelecek seçimleri düşünen istismarcı ve dar vizyoncu siyasiler. Buna rağmen biz reformlarımızı ortaya koyacağız” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bakan Bağış, “İslam bilimi engelliyor” tartışmalarının sürdüğünü ancak böyle bir düşüncenin yanlış olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Bu tamamen yanlış bir düşünce ve çok çarpık bir zihniyet. İslam ilk 600 yılında bilimin gelişmesi için çalışmıştır. Matbaanın icadından sonra bir gerileme yaşadık. O da o zamanki bürokrasinin yani el yazısı yazan katiplerin bürokratik oligarşiyi korumak adına matbaa ve batı cihazlara direnmesinin etkisidir. Bizim bu konuda geri kalmış olmamız bunun etkisidir. Türkiye bu topraklar bürokratik oligarşiden her zaman çok çekmiştir. Bundan sonra çekmemesi için inşallah Avrupa birli stantlarında bilimi yakalamak için yaşam standartlarını yakalamak için her zaman çok çalışacağız.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: