Bakan Bağış: "’diyalog Ve İstişare İle Her Türlü Sorunu Aşarız"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB'nin Türkiye ile müzakere başlığı açmasına engel olan...

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB'nin Türkiye ile müzakere başlığı açmasına engel olan Almanya ile siyasi kriz yaşadığı iddialarını yanıtladı. Bakan Bağış, “Almanya’nın yönetimiyle de birçok konuda olduğu gibi diyalogla her türlü sorunu aşarız. Bunları kriz olarak değerlendirmeyi ben çok doğru bulmuyorum” dedi.

Bakan Bağış, Sultanbeyli’de katıldığı Sinop Boyabat Gündüzlüler Derneği’nin açılış programı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Bağış, AB'nin Türkiye ile müzakere başlığı açmasına engel olan Almanya ile siyasi kriz yaşadığı iddialarına yönelik, “Kriz diye tanımlamak bence çok doğru olmaz. Ülkeler arasında bazen bu tür diyaloglar olabilir. Türkiye güçlü bir ülkedir, Almanya da çok güçlü bir ülkedir. Farklı konularda farklı fikirlerimiz olabilir. Bunları istişare ederiz, konuşuruz ve iki müttefik olarak da belli bir noktada inşallah çözümü hep birlikte gerçekleştiririz. Almanya bizim en çok ticaret yaptığımız, en çok vatandaşımızın yaşadığı, en çok şirketini ülkemizde barındırdığımız önemli bir müttefikimizdir. Almanya’nın yönetimiyle de birçok konuda olduğu gibi diyalogla istişare olarak her türlü sorunu aşarız. Bunları kriz olarak değerlendirmeyi ben çok doğru bulmuyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Türk Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun Berlin'de Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasını da değerlendiren Bakan Bağış, “Dışişleri Bakanlığımız, Almanya’nın Ankara Büyükelçisini çağırmıştır onun da bu konudaki görüşleri alınmıştır. Bizim Büyükelçimiz de Berlin’de gerekli bilgileri verip açıklamaları yapmıştır. Biz Sayın Almanya şansölyesinin hep vurguladığı ahde vefa ilkesini hatırlatmakla yükümlüyüz. Çünkü Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden sorumlu başmüzakerecisiyiz. Kimse benden Avrupa Birliği’nin Türkiye’den sorumlu bakanıymış gibi davranmamı beklemesin” şeklinde konuştu.

Açıklamalarında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu da eleştiren Bakan Bağış, şunları söyledi;

“Bizim ana muhalefet partimizin genel başkanı bunu hala idrak edemedi. O kendisinin önüne koyulan herşeyi kabul edebilir, yutkunabilir ama ben ülkemin çıkarlarını her şeyin üstünde tutarım. Biz Avrupa Birliği’nin Türkiye’den sorumlu bakanı değiliz Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’nden sorumlu bakanı ve başmüzakerecisiyiz. Sayın başbakanımızın bize verdiği talimat diklenmeden dik durma talimatıdır. Onu en iyi şekilde 4 buçuk yıldır gerçekleştirmeye çalışıyoruz, bundan sonra da bizden kimse farklı bir tavır beklemesin.”

Reklam
Reklam

Bağış, bir gazetecinin "Merkel'e bir konuda sizin 'Sarkozy gibi balık tutar' sözleriniz olmuş. Bunu değerlendir misiniz?" şeklindeki sorusunu Bağış, “Bunlar tamamen yanlış bir amaçla farklı yönlere çekilen cümlelerdir. Orada çok aslında bir espri vardır. Sayın Sarkozy’nin siyaset sonrası kendi tercihiyle tercih ettiği hobisiyle alakalı bir vurgu vardır. Bunların pek üstünde durmaya gerek olduğuna inanmıyorum” diye yanıtladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz