Bakan Bayraktar: 6,5 Milyon Konutu 20 Yılda Yenileyeceğiz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şehir dönüşümü kanununa herkesin sahip çıkması gerektiğini belirterek, “Kentsel...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şehir dönüşümü kanununa herkesin sahip çıkması gerektiğini belirterek, “Kentsel dönüşüm, dalga dalga yayılıyor. Yaklaşık 6,5 milyon konutu, 20 yıllık bir periyot içerisinde yenileyeceğiz.” dedi.

AK Parti Muğla İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Bakan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada dünyanın geldiği konjonktür ve Türkiye’nin konumu itibariyle çok önemli dönemlerden geçildiğini söyledi. Bayraktar, “Muğla gerek Türkiye’de gerek dünyada çok önemli bir konuma sahip. 840 bin nüfusuyla şu anda 29 tane büyükşehir arasına katıldı. Büyükşehir olması itibariyle bürokrasi azalacak, bütünlük artacak, imarda rahatlama gelecek ve köylerdeki yapılaşmalarda yaşanan sıkıntılar büyük ölçüde azalacak.” şeklinde konuştu. Muğla’nın yüzde 60’ının orman, doğal sit ve kentsel sit olması dolayısıyla özel bir konuma sahip olduğuna dikkat çekerek, “3 bin yıldan fazla bir tarihe sahip. 10 yıldır iktidarda olan hükümetimiz, Muğla’ya özel önem veriyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin 61. hükümetinin icracı bakanlıklarından biri olarak, Muğla’ya karşı daha fazla sorumluyum. Sahillerine, tarihî dokusuna, tabiat yapısına ve ormanlık alanlarına dikkat etmek suretiyle vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarına, koruma ve kullanma dengesini gözeterek, bundan sonra yaptığımız kanuni düzenlemeyle çok daha rahatlatıcı bir ortam sağlayacağız. Denizlerimizi ve koylarımızı hep beraber koruyacağız.” dedi.

Reklam
Reklam

AK Parti olarak 10 senedir durmadan, yorulmadan vatan, millet ve üretim eksenli hareket ettiklerini söyleyen Erdoğan Bayraktar, “Türkiye, dünyada yıldızı parlayan bir ülke haline geldi. Vatanımız, milletimiz ve devletimiz gelişiyor ve kalkınıyor. Duble yollardan tutun da sağlık hizmetlerine, eğitimden konut ve şehirleşmeye varıncaya kadar hizmetler artıyor, bundan sonra da artacak.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, bakanlık olarak yeni bir dönem başlattıklarını dile getirerek, “Çevreye ve iklim değişikliğine duyarlı, katı atıkların daha düzenli toplanması için yeni atılımlar yapmaya duyarlı, atık suların arıtma tesislerinin çok daha ileri noktaya getirmede duyarlı, güneş, rüzgâr enerjisi ve atık sulardan istifade etme noktasında çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Afet riski taşıyan alanlarda şehir dönüşümüne çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Erdoğan Bayraktar, şunları kaydetti: “Bir afet ve deprem olduğu zaman yıkılacak bina bulunmaması lazım. Afetlerde insanlarımız canını kaybetmesin. Türkiye’de afet riski altındaki alanların ve binaların dönüştürülmesi seferberliğini başlattık. Vatandaşlarımız kendi binalarının durumlarını az çok bilir veya tetkik ettirsinler. Şimdi KDV çıktı; afet riski altındaki binalarda dönüşüm KDV’den muaf. Binasını dönüştürecek insanımızın aldığı krediye de faiz desteği veriyoruz. Vatandaşımız, riskli binasını boşaltırsa kira yardımı yapıyoruz. Bunun tapu, ruhsat ve noter harcı yok, alım satım vergisi yok, bir sürü harçlardan muaf tutuluyor. İnsanımız, kendi evinin riski olup olmadığına baktırsın ve müteahhitte vererek ya da kendileri yaparak dönüştürsün. Dönüştüremezlerse biz dönüştürmek zorundayız. Bu yasa, insanımızın canını kollamaya yöneliktir.”

Reklam
Reklam

Bakan Bayraktar, daha sonra Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasını açtı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: