Bakan Bayraktar: Saraçoğlu Mahallesi'ni Aslına Uygun Olarak Yenileyeceğiz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Cumhuriyet döneminin ilk döneminin en önemli eseri olan Saraçoğlu...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Cumhuriyet döneminin ilk döneminin en önemli eseri olan Saraçoğlu Mahallesi’nin yenileneceğini açıkladı. Saraçoğlu Mahallesi’nde 100 dönümlük bir yerde kafeteryalar, sergi alanları, butik oteller, gezi alanları ve yeşil alanların arttırılacağı bir alan yapılacağını belirten Bayraktar, “Okulların kapanmasının ardından yenileme başlayacak. 11–1,5 yıllık bir çalışma olacak.” dedi.

Erdoğan Bayraktar, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’ programına katıldı. Bayraktar, programın açılışında gazetecilerin soruların da cevapladı.

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin, “Ankara’nın devlet mahallesinin yıkılarak bir rant oluşturulacağı ile ilgili iddialar var. Oradaki ağaçların kesileceği, binaların yıkılacağı söyleniyor. Orası korunacak mı?” şeklindeki sorusuna Bakan Bayraktar, şu cevabı verdi; “Ankara’da Saraçoğlu diye bilinen yaklaşık 100 dönüme yakın yer Cumhuriyet’in ilk döneminin en önemli eseridir. Bol ağaçlığı, yeşilliği olan antik değeri olan, kültürel SİT olan bir bölge. Bu bölge şuan dökülüyor. Bizim burayı ihya etmemiz lazım. Burada kafeteryalar, sergi alanları, butik oteller, gezi alanları ve yeşil alanların arttırılacağı bir alan yapılması lazım. Buranın yıkılması söz konusu değil. Yıkılamaz birinci derece tarihi arkeolojik SİT alanıdır. Ancak ayakta duramayan binalar varsa bunların aslına uygun yeniden yapılabilir. Onun dışında herhangi bir şey yapmak mümkün değil. Ankara’nın marka değerini arttırmak ve bir katma değer getirmek için buranın restore edilmesi ve aslına uygun yenilenmesi gerekiyor. Bu doğrultuda adım attık.”

Reklam
Reklam

Devlet mahallesinin restore çalışmaları kapsamında çeşitli mimari gruplara proje çizdirdiklerini ve önümüzdeki günlerde alan ile ilgili yarışma düzenleyeceklerini anlatan Bayraktar, “Burayı inşallah Ankaramıza kazandıracağız. Burada oturan kiracılar mağdur olmayacak. Okullar kapandıktan sonra onlara da ev bulmak suretiyle oranın yenilenmesine başlayacağız. Yenileme işlemi 1–1,5 yıllık bir süreç olacak.” diye konuştu.

Dünyada devletlerin yanında artık şehirlerin de yarışmaya başladığı vurgulayan Bayraktar, “Dünyada büyük şehirlerin, önemli, ekolojik, yeşil ve marka şehirlerin turizm ve kültür bakımından öne çıkan şehirlerin yarıştığını görüyoruz. Biz de kendi şehirlerimizden marka kazanma özelliği olan tarihi derinlik, turizm, sağlık ve tabiat bakımından şehirlerimizi daha da parlatmak için bir takım çalışmalar yapıyoruz. İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Diyarbakır ve Gaziantep’te bu çalışmaları yürütüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Sadece hibrid araçların girdiği, bisikletlerin rahatlıkla yol alabildiği, endemik hayatın tekrar yeniden canlandırıldığı ve floranın zenginleştirildiği bölgeler kurulması için ciddi çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Bayraktar, “Bu doğrultuda çalışmalar ve yarışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da bir ihale yaptık. Buraya İngiltere’den, Amerika’dan Fransa’dan çeşitli kuruluşlar katıldı. Dünyada marka şehirler kurmuş Canberra, Vancouver, Sezhongse gibi şehirlerden mimarları çağırarak bilgi alıyoruz. Bakanlığımızda bir Şehircilik Şuramız var. İçerisinde Ahmet Vefik Alp gibi hocalarımız yer alıyor. Bu şekilde şehirlerimizi güzelleştirmek, şehirlerimizi salaş, kaçak ve depreme dayanıksız yapıları söküp atmak. Enerjiyi savuran yapılara şehirlerimizden atmak için yoğun bir çalışmamız var.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz