Bakan Bilgin: YHT seti alım işinde asgari yüzde 53 yerlilik şartı arayacağız

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Yüksek Hızlı Tren seti alım işinde asgari yüzde 53 yerlilik şartı arayacaklarını açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, "80 adet Yüksek Hızlı Tren Seti alımı işinde asgari yüzde 53 yerlilik şartı arayacağız. İhale sonunda satın alacağımız trenlerin lisanslarının da devir hakkını isteyeceğiz. Bundan sonraki tüm ihtiyaçlarımızı yurt içindeki üretimle karşılamayı hedefliyoruz" dedi.

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) tarafından düzenlenen AB Perspektifinden Eskişehir Havacılık ve Raylı Sistemler Vizyon Toplantısı Rixos Otel'de yapıldı. Toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, Almanya Ekonomi Konseyi Türkiye Sorumlusu Selim Kuzu, ETO Başkanı Metin Güler ile çok sayıda kişi katıldı.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE PAZARIN TÜKETİCİSİ DEĞİL ÜRETİCİSİ

Toplantıda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Eskişehir'in 13 Mart 2009 tarihinde Türkiye'de YHT ile tanışan ilk şehir olduğunu söyledi. Dünyada demiryolu endüstrisi pazarı kısa ve orta vadede bir trilyon doların üzerinde bir potansiyele sahip olduğunu da belirten Bakan Bilgin şöyle devam etti:

"Demiryolu sanayisinin yerlileştirilmesi ve gelişmesi için belirlediğimiz hedefler doğrultusunda çalışmalarımıza süratle devam ediyoruz. Bu kapsamda geliştirilen milli sinyal sisteminin yaygınlaştırılarak marka haline getirilmesini amaçlıyoruz. Yine aynı süreçte her türlü demiryolu aracının ülkemizde üretilmesini planlıyoruz. Milli tren, milli metro, milli yüksek hızlı tren gibi tüm araçların ülkemizde üretilmesine yönelik önemli politikaları hayata geçirmek için büyük gayret sarf ediyoruz. Türkiye'nin bu pazarda tüketici değil üretici olarak, satın alan değil önemli bir ihracat ülkesi haline getirilmesi için gereken çalışmaları süratle yürütüyoruz."

Reklam
Reklam

'TÜM İHTİYAÇLARIMIZI YURT İÇİNDEKİ ÜRETİMLE KARŞILAMAYI HEDEFLİYORUZ'

Milli Hızlı Tren projesini Eskişehirli firmalar, üniversiteler ve bakanlıklarına bağlı kurumlar ile birlikte başlattıklarını belirten Feridun Bilgin, bu çerçevede yerli bir firmanın Milli Yüksek Hızlı Tren Seti'nin konsept tasarımını gerçekleştirdiğini söyledi. Bu konudaki tüm ihtiyaçların yerli üretimle gerçekleşmesini istediklerini ifade eden Bilgin şöyle konuştu:

"Endüstriyel ve mühendislik detay tasarımına yönelik hizmet alım ihalesi çalışmaları halen devam ediyor. Önümüzdeki aylarda bunun da ihalesi gerçekleştirilecek.Ayrıca önümüzdeki günlerde ihalesine çıkacağımız 80 adet Yüksek Hızlı Tren Seti alımı işinde asgari yüzde 53 yerlilik şartı arayacağız. Bunun yanında yabancı firmalara yine asgari yüzde 25 yerli ortak alma zorunluluğu getireceğiz. Bu ihale sonunda da satın alacağımız trenlerin lisanslarının da devir hakkını isteyeceğiz. Bu ihale sonunda varmak istediğimiz nihai durum biz artık Türkiye'de hızlı tren setlerine yönelik olarak dışarıdan alacağımız son alım olmasını hedefliyoruz. Bundan sonraki tüm ihtiyaçlarımızı yurt içindeki üretimle karşılamayı hedefliyoruz."

Reklam
Reklam

Bakan Bilgin, Yeni Nesil Milli Elektrikli-Dizel Tren Seti'nde konsept tasarımını da yaptıkların söyleyerek,"Endüstriyel ve mühendislik detay tasarım çalışmalarına da başlamış bulunuyoruz. Yeni Nesil Milli Yük Vagonu konsept tasarımını da yaptık. Orta Vadede Milli dizel setlerimiz, milli yüksek hızlı trenimizi ve milli yük vagonumuzu mutlaka bu ülkede hizmete sunmayı planlıyoruz" dedi.

SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇACAK YASAL DÜZENLEMELER GERÇEKLEŞTİ

Sektörün önünü açacak bazı yasal düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini de anlatan Bilgin, "Ama eksik olan kısımlarımızı da süratle gidermek için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu kapsamda yapılan en önemli yasal düzenlemelerden birisi Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesine yönelik olarak yapılacak olan düzenlemelerdir. Bu kanunla ilgili ikincil mevzuat hazırlama çalışmalarında son aşamaya gelindi. Çok kısa süre içerisinde ikinci mevzuatları da yayınlayarak özellikle taşımacılığa yönelik olarak sektörün serbestleşmesinin önündeki tük engelleri kaldırmış olacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bakan Bilgin, bugüne kadar gerçekleştirilmiş olan ANKA, HÜRKUŞ, ATAK gibi projelerde Eskişehir'deki havacılık firmalarının çok önemli katkıları oldu ve geleceğe yönelik çalışmalarda da katkılarının olacağını sözlerine ekledi.

Toplantının kapanış konuşmasını işadamı Ethem Sancak yaptı. Bakan Feridun Bilgin, toplantının ardından Eskişehir'deki Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş.'yi (TÜLOMSAŞ) ziyaret etti.

DHA