Bakan Bozdağ’dan Sinop Olaylarına Tepki

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Sinop’ta yaşanan olaylara tepki göstererek, “İnsanlar görüşlerini açıklamak için bir yere...

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Sinop’ta yaşanan olaylara tepki göstererek, “İnsanlar görüşlerini açıklamak için bir yere gittiği zaman karşılarına, taşla, sopayla, şiddetle çıkmak yanlıştır. Fikri güçlü olanlar eline sopa almazlar” dedi. Bozdağ, başkanlık sistemini de savunarak, “Atatürk ve İnönü dönemi fiilen başkanlık sistemidir. Şu anda Obama’nın zavallı bir durumu var çünkü parlamentoda hiçbir etkisi yok. Hem Atatürk ve İnönü’nün hem yürütme hem yasama elindedir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Marmara Üniversitesi’nde katıldığı konferans sonrası basın mensuplarını soruların yanıtladı.

Reklam
Reklam

Bakan Bozdağ, İmralı’ya gidecek heyetle ilgili bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine “Şu ana kadar ortaya çıkmış bir durum yok. Adalet bakanlığız müracaat olması halinde gerekli değerlendirmeyi yapıp ona göre izin verecektir. Müracaatlar henüz yapılmadı diye biliyorum. Bu sabah yapıldıysa bunda haberim yok” dedi.

Sinop’ta yaşanan olayları da değerlendiren Bozdağ, “Sinop’ta yaşanan olaylar çirkin olaylar Sonuçta Sinop’a gidenler Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Milletvekilleri’dir. Onlar orada çorumda olduğu gibi konuşmuş olsalardı kime ondan bir zarar görmeyecekti. Çoruma gittiler konuştular fikirlerini söylediler. İnsanlar beğendi beğenmedi. İnsanlar görüşlerini açıklama üzere bir yere gitti zaman onları karşısına taşla sopayla şiddetle çıkmak fevkalade yanlıştır. Tabii bu olayla karışanların bütün Sinop’u temsil etmediğini biz de biliyoruz. Sinop halkının yüzde 99’u bu yaşanan olaydan üzüntü duymuştur. Her yerde bu tür çirkin olayları yapabilenler olabilir. İlgili partiler umarım kendi seçmenlerin gerekli uyarıyı yaparlar. Orada CHP ve MHP’nin bazı taraftarları olduğuna dair değerlendirmeler yapılıyor. Onlar da sağduyu çağrısı yaparlarsa isabetli olur. Türkiye görüşlerin söylenmemesinden kimsenin korkmaması lazım” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye’de her milletvekilinin ülkenin her iline gidebilmesi ve düşüncelerini açıklayabilmesi gerektiğini savunan Bozdağ, “’Falanlar şuraya gidemez, filanlar buraya gelemez’ şeklinde yaklaşım, bizim hala demokrasiyi, ifade özgürlüğünü içselleştiremediğimiz anlamına gelir. Biz nasıl fikirlerimizi söylüyorsak başkaları da söylesin. Onları karşısına düşünceleri güçlü olanlar çıkar ve derler ki ‘bunu yanlış söylüyorlar’ Fikri güçlü olanlar eline sopa almazlar. Şiddete başvuranlar fikir sahibi olmayanlardır. Herkes kendisini ifade edebilmeli. Türkiye demokratik bir ülkedir ve öyle olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Bozdağ, konferansta yaptığı konuşmasında Atatürk ve İnönü dönemlerinin başkanlık sistemine benzetmesi ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu konuyu objektif araştıran herkesin görüşü budur. O dönemde Atatürk ve İnönü ne dediyse hükümet onu yapmıştır. Menderesin döneminde de sayın Bayar, temsili bir noktada durmuştur. Adı öyle olmayabilir ama fiilen başkanlık sistemidir. Uygulaya bakın Amerika’daki başkanlık sisteminden daha bir sistemdi. Şu anda Obama’nın zavallı bir durumu var çünkü parlamentoda hiçbir etkisi yok. Hem Atatürk ve İnönü’nün hem yürütme hem yasama elindedir. Bugünkü ABD sisteminden daha güçlü başkandırlar. Biz başkanlık sistemini savunuyoruz ve başkanlık sisteminin Türkiye için doğru olduğunu söylüyoruz”.

Reklam
Reklam

Başkanlık sistemi konusunda muhalefet partilerinin eleştirilerini de yanıtlayan Bozdağ, “Muhalefet partileri yeni anayasa konusunda şunu ifade ediyorlar. ‘AK Parti grubu başkanlık sistemi önerisini gündeme getirdi, dolayısıyla yeni anayasa çalışmalarını tıkadı’ Bu büyük bir çarpıtma. Çünkü bütün partilerin uzlaşmak komisyonun aldığı kararlar çerçevesinde çalışma esasları şöyle belirleniyor. Üzerinde mutabakat olan konular kabul edilip geçiliyor, mutabakat olmayan konular olduğu zaman bunlar erteleniyor ve sonra tekrar üzerinde müzakere yapılıyor. Bu anlamda CHP, MHP, BDP’nin üzerinde mutabakat sağlanmayan önerileri var onlar ertelendi. Ak Parti grubunun başkanlık önerisi de üzerinde mutabakat sağlanmayan bir öneridir. Dolayısıyla bunun da görüşmesi ertelenmiş durumda. Ama biz şunu söylüyoruz. Eğer uzlaşma komisyonu uzlaşmayla milletin önüne bir anayasa metni koyar da, ‘başkanlık sistemi hariç biz bütün maddelerde uzlaştık’ derlerse o zaman biz başkanlık sistemi önerimizin yeni anayasanın önünü tıkamasına izin vermeyiz. Birçok maddede uzlaşma yokken sadece başkanlık sisteminin anayasayı tıkadığını söylemek yanlıştır.

Reklam
Reklam

Şu anda uzlaşma komisyonunun yaptığı anayasa eski Türkiye’nin son anayasasıdır. Yeni Türkiye’nin ilk anayasası değildir. Yeni Türkiye’nin ilk anayasasını inşallah buradaki gençler yapacaktır” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: