Bakan Çağlayan 2. Çeyrek Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yıllar boyunca Türkiye ekonomisinin kronik sorununun sürdürülebilir bir büyüme süreci yakalayamamak...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yıllar boyunca Türkiye ekonomisinin kronik sorununun sürdürülebilir bir büyüme süreci yakalayamamak olduğuna işaret ederek, "İki-üç yıl büyür, bir yıl küçülürdük. 2002’den beri Türkiye istikrarlı büyümenin iyi bir örneğini gösterdi" dedi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, 2. çeyrekteki büyüme rakamlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. GSYİH verilerinin ekonominin geçen yılın 2. çeyreğine göre yüzde 2.9 büyüdüğünü gösterdiğini belirten Çağlayan, "Bugün itibarıyla ekonomimiz büyüme sürecinde 11. çeyreği geride bıraktı. Küresel kriz başlamadan önce 27 çeyrek kesintisiz büyümüştü. İnşallah bu defa kesintisiz büyüme süreci daha uzun sürecek" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Yıllar boyunca Türkiye ekonomisinin kronik sorununun sürdürülebilir bir büyüme süreci yakalayamamak olduğuna işaret eden Çağlayan, "İki-üç yıl büyür, bir yıl küçülürdük. 2002’den beri Türkiye istikrarlı büyümenin iyi bir örneğini gösterdi. Küresel kriz döneminde 4 çeyreklik bir aradan sonra yeniden büyüme dönemine girdik. Bugün Avrupa ülkeleri birbirinden zayıf performans gösterirken, biz 11 çeyrektir ortalama yüzde 7.7 hızla büyümeye devam ediyoruz. En büyük ticaret partnerimiz olan AB binde 3 küçüldü. Almanya yüzde 1 büyürken, İtalya, İspanya, İngiltere ekonomisi küçülmeye devam etti" değerlendirmesini yaptı.

Net ihracatın büyüme üzerindeki etkisine değinen Çağlayan, "Bugün ekonomimizin net ihracat sayesinde büyüdüğünü gördük. Gayrısafi yurtiçi hasılamız yüzde 2.9 büyüdü, net ihracatın buna katkısı ise 5.6 puan oldu. Demek ki net ihracatın katkısı olmasaydı ekonomimiz büyümeyecekti" dedi.

Net ihracatın 4 çeyrekten beri, yani 2011’in ikinci çeyreğinden beri büyümeye pozitif katkı verdiğine işaret eden Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu:

Reklam
Reklam

"Hatta son 2 çeyrektir görüyoruz ki; net ihracatın bu katkısı olmasa ekonomimiz büyümeyecekti. Nisan-Mayıs-Haziran aylarında mal ihracatımız yüzde 14.2 büyüdü, hizmet ihracatımız ise yüzde 3’e yakın arttı. Ekonomimizi büyüten yakalanan bu artışlar oldu. Biz bunları Avrupa’daki krize rağmen, Orta-Doğudaki krize rağmen, dünya ekonomisindeki yavaşlamaya rağmen gerçekleştirdik. İşte 2. çeyrekte bizi büyüten budur. Bize iki yıl önce yapılan eksen kaydırma eleştirilerini hatırlatmak isterim. Türkiye Afrika’ya, Güney Amerika’ya, Kuzey Amerika’ya artan ihracatı ile bugünkü büyümeyi gerçekleştirmiştir. İhracatla büyüme, büyümenin kalitesini artırdı."

Merkez Bankası’nın yumuşak iniş politikasına değinen Bakan Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye, tarihinde ilk defa krize girmeden yumuşak inişi gerçekleştirdi. Merkez Bankası bu süreçte çok başarılı bir politika izledi. Ama 3-4 aydan beri söylediğim gibi artık ayağı frenden çekmek gerekiyor. Bakın, büyüme hızımız 3 çeyrekten beri geriliyor. “İhtiyatlı olalım derken” fren balataları sıyrılmaya başladı. Artık yılsonu OVP hedefi olan yüzde 4 büyüme hedefinden uzaklaşmaya başladık. İniş gerçekleşti ama bu uçak durmak için inmedi. Yakıt ikmali yapıp yola devam etmeliyiz. Büyümede iç talebin desteği gecikiyor. Bizim yüzde 4’ün altında büyüme gibi bir lüksümüz yok. Balatalar diski sıyırmadan ayağı frenden çekmek gerekiyor. 2023 hedeflerine ulaşmak için en az yüzde 5.5 ortalama ile büyümeye devam etmeliyiz.”

Reklam
Reklam

Çağlayan, sanayi üretimindeki yüzde 3.4 artış konusunda da şunları kaydetti:

"Sanayi üretimindeki geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.4’lük artış büyük oranda ihracat artışından kaynaklanmaktadır. Oysa bizim sanayi üretiminde daha yüksek büyüme oranlarına ihtiyacımız var. İç talebin mutlaka sanayi üretimine daha fazla destek vermesi gerekiyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: