Bakan Çağlayan, '2012 Yılı İstihdam Verilerini' Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "İstihdam edilenlerin sayısı 2012 yılında, 711 bin kişi artarak 24 milyon...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "İstihdam edilenlerin sayısı 2012 yılında, 711 bin kişi artarak 24 milyon 821 bin kişiye yükseldi, bu Türkiye ekonomisinin şimdiye dek ulaştığı en yüksek istihdam düzeyi" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, '2012 yılı istihdam verilerini' değerlendirdi. İstihdam edilenlerin sayısının 2012 yılında, 711 bin kişi artarak 24 milyon 821 bin kişiye yükseldiğini belirten Çağlayan, bunun Türkiye ekonomisinin şimdiye dek ulaştığı en yüksek istihdam düzeyi olduğunu söyledi. Çağlayan, 2012'de, tarım sektöründe çalışan sayısı 46 bin kişi azaldığını ve tarım dışı sektörlerde çalışan sayısının 757 bin kişi arttığını belirtti. 2012 yılı genelinde nüfusun 1 milyon 228 bin kişi arttığını söyleyen Çağlayan, işgücünde artışın 614 bin kişi olduğunu ifade etti. Çağlayan, ekonominin 711 bin kişiye, yani işgücündeki artışın da üzerinde istihdam yarattığına dikkati çekerek, sonuç olarak issiz sayısının 97 bin azaldığını ve bunun büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Çağlayan, "Hele ki büyümenin yavaşladığı, iç talebin daraldığı bu dönemde istihdam artışı çok mutlu eden bir gelişme. İstihdam artışının 2013 ve sonrasında sanayi ve diğer üretken sektörlerde daha hızlı artmasını amaçlıyoruz" dedi. Türkiye genelinde; İşsizlik oranı yüzde 9,2 ye, işsiz sayısı ise 97 bin kişi azalarak 2 milyon 518 bin kişiye düştüğünü söyleyen Çağlayan, bu işsizlik oranının 2001 krizinden sonra görülen en düşük oran olduğunu dile getirdi.

Avrupa'da işsizlik oranının Türkiye'den daha yüksek olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu kriz nedeniyle, bu ülkelerdeki işsizlik her ay yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Biz yanı başımızdaki bu krizden etkilenmemek için var gücümüzle çalıştık. Eğer imalat sanayinde 2012’de 53 bin kişilik bir istihdam artışı olmuş ise, bu taş üstüne taş koymaya çalışan sanayicinin, 241 ülke-bölgeye mal satmaya çalışan ihracatçının emeğinin sonucudur" ifadelerini kullandı.

Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti: "2013 ve sonrasında istihdam üzerinde yeni teşvik sisteminin etkilerini de görmeye başlayacağız. Devlet olarak yeni yatırımlara hiç verilmemiş destekler veriyoruz. Girişimcilerimiz de buna bizi memnun eden bir teveccüh gösteriyor. Ancak, sadece teşvik yetmez. İş ortamının da, piyasanın da yatırıma uygun olması gerekiyor. Yatırım için kullanılacak kredi maliyetlerinin de uygun olması gerekiyor."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: