Bakan Çağlayan, Azerbaycanlı İşadamlarıyla Çalışma Yemeğinde Bir Araya Geldi

İSTANBUL (İHA) – Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye ve Azerbaycan olarak geçen yıl dış ticaret...

İSTANBUL (İHA) – Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye ve Azerbaycan olarak geçen yıl dış ticaret hacmimiz 4,2 milyar dolara ulaştı. 10 yılda yaklaşık 14 kat artırdık ticaretimizi. Bugün Türk firmalarının Azerbaycan'da yapmış oldukları yatırımlar nereden bakarsanız bakın yaklaşık 7 milyar dolardır" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) organizasyonuyla düzenlenen "Türkiye'de Faaliyet Gösteren Azerbaycanlı İşadamları ile IV Çalışma Yemeği"ne katıldı. Conrad Otel’de verilen Çalışma Yemeği’nde konuşma yapan Bakan Çağlayan, "İki ülke olarak 85 milyonluk bir nüfusa sahibiz. Bugün milli gelirlerimiz toplamı 885 milyar dolar. İki ülkenin toplam 410 milyar dolarlık dış ticaret hacmine karşılık geçen yılki toplam dış ticaret rakamımız sadece 4,2 milyar dolar, yani yüzde 1. Ticaretin iki ülke arasında daha fazla artması için yapmamız gereken önemli çalışmalar var. İş adamlarımızın önündeki engelleri kaldırmalıyız" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Çağlayan, Tercihli Ticaret Anlaşması'nın uygulamaya geçmesiyle birlikte büyük mesafeler kat edileceğini ifade ederek, "Bu anlaşmayı yaptığımız zaman iki ülke olarak ticaretimizi karşılıklı ve dengeli bir şekilde katlayacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu.

"Türk ve Azeri iş adamı kardeşlerimiz her türlü imkana sahipler” diyen Çağlayan, “Devlet başkanlarımız da bu anlayışa sahip. Bakanlar olarak iş dünyasının önündeki engelleri temizleyerek, hareket edilebilecek önemli alanlar açıyoruz. İş adamlarımıza adeta hız yapacağı otobanlar hazırlıyoruz. Türkiye ve Azerbaycan olarak geçen yıl dış ticaret hacmimiz 4,2 milyar dolara ulaştı. 10 yılda yaklaşık 14 kat artırdık ticaretimizi. Bugün Türk firmalarının Azerbaycan'da yapmış oldukları yatırımlar nereden bakarsanız bakın yaklaşık 7 milyar dolardır. Azeri kardeşlerimizin Türkiye'de yapmış olduğu yatırımlar SOCAR'ı ve bilhassa PETKİM'i devreye sokup bunun gelecek yatırımlarını da dikkate aldığımızda 10 milyar dolar düzeyini geçecek seviyeye gelecektir" dedi.

Reklam
Reklam

Türk müteahhitlerinin 3 projede 1,3 milyar dolarlık büyüklükte iş aldığını hatırlatan Çağlayan, "Her yıl ortalama 26 milyar dolardan fazla uluslararası müteahhitlik işi alan bir Türkiye var. O nedenle iki ülke arasında bu alandaki yatırımlar ve 3. ülkelerdeki iş birlikleri son derece önemli olacaktır. Türk müteahhitleri yılın ilk 5 ayında Azerbaycan'da toplam 3 projede 1,3 milyar dolarlık büyüklükte iş aldı” diye konuştu.

Her iki ülkenin ekonomik krizleri başarıyla atlattığını ifade eden Bakan Çağlayan, "Azerbaycan ve Türkiye dünya ekonomik krizine meydan okurcasına kimi yıllar yüzde 9, yüzde 10 ve yüzde 11 büyüme başarısını göstermiş olan iki ülke durumunda. Ermenistan Yukarı Karabağ'ı işgali bırakmadıkça Türkiye asla Ermenistan'la bir araya gelmeyecektir. Ne ticari ne ekonomik ne de siyasi anlamda" dedi.

Ardından söz alan Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev ise Azerbaycan ve Türkiye arasında siyasi ekonomik ve sosyal iş birliğinde daha büyük aşamalar kaydedilmesi gerektiğini belirtti. İki ülkenin de doğalgaz taşıma projelerinde jeopolitik yönden avantajlı konumda bulunduğunu belirten Mustafayev, her iki ülkenin de stratejik işbirliği kanallarını her zaman açık tutması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: