Bakan Çağlayan Cari Açığın Gerilemesini Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dış ödemeler dengesinin Temmuz ayı rakamlarını değerlendirerek, “3.85 milyar dolar gelen...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dış ödemeler dengesinin Temmuz ayı rakamlarını değerlendirerek, “3.85 milyar dolar gelen cari açık son 21 ayın en düşük rakamı. Cari açığın düşmesi hükümetimizin ve ilgili kurumlarımızın başarılı politikalarının bir sonucudur” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ödemeler dengesi Temmuz ayı verilerine ilişkin değerlendirmede cari açığın 9 aydır gerilediğini ve önümüzdeki aylarda da gerilemeye devam edeceğini belirtti. “Ekonomi Bakanlığı olarak tahminimiz yıl sonu cari açık GSYİH oranının yüzde 7.7-7.8 civarına ineceği yönünde. Fakat büyümede geri kalmamalıyız. Son 12 aylık cari açık 61.4 milyara indi. Bu haliyle de son 12 ay içinde en düşük açık düzeyindeyiz. OVP hedefi olan 64.5 milyar doların altındayız. Geçen ay OVP hedefinin altına inmiştik. Yakın gelecekte bir daha da üzerine çıkmayacağız” diyen Bakan Zafer Çağlayan, cari açıktaki iyileşmenin ithalattaki azalmadan değil, ihracattaki artıştan kaynaklandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Aslan payının ihracat artışında olduğunu ve ihracattaki artışın cari açığı da aşağı çektiğini ifade eden Bakan Çağlayan, “2012 yılının ilk 7 ayında cari açık 34.5 milyar düzeyinde. Yani geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.3’lük bir gerileme var. Geçen yılın aynı dönemine göre 15.7 milyar dolar daha az açık verdik. Bunun yaklaşık 12 milyar doları mal ve hizmet ihracat artışından dolayı, 2.7 milyar doları ise mal ve hizmet ithalatındaki gerilemeden kaynaklanıyor. Kalan 1 milyar ise gelir dengesindeki iyileşmeden geliyor” diye konuştu.

Temmuz ayında doğrudan yabancı yatırım girişinin 630 milyon dolar ile önceki ayların altında gerçekleştiğini açıklayan Bakan Çağlayan, Temmuz ayının dünya piyasalarında gergin bir dönem olduğu için bu oranın bekledikleri bir oran olduğunu vurgulayarak, “Sonbahardan itibaren yabancı yatırım girişlerinde iyileşme bekliyoruz. Yılsonunda 15 milyar dolara yaklaşacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Çağlayan açıklamaları şu şekilde sürdürdü: “Enerji hariç cari açığa bakıldığında yıllıklandırılmış cari açığımız 10.4 milyar dolar seviyesine gerilemiştir. 2010 Kasım ayından bu yana en düşük seviye yakalanmıştır. Bu gösterge enerji dışındaki alanlarda önemli bir iyileşme sağlandığının göstergesidir. 7 aylık dönemde hizmetler dengesinde 1.2 milyar dolarlık yüzde 14 oranındaki artış önemlidir. Hizmetler dengesinin alt detaylarına bakıldığında ise bu dönemde bu artışta en büyük katkı 0.7 milyar dolar ile taşımacılıktan gelmektedir. Sık sık vurguladığım gibi, gerek büyüme, gerek cari açıktaki iyileşme bizim ihraç pazarlarımızdaki çeşitlendirme çalışmalarımızın bir sonucu. Önümüzdeki günlerde pazar çeşitlendirme ile ilgili da geniş detayları kamuoyu ile paylaşacağız. Türkiye yıllardır göz ardı ettiği pazarlara odaklanmaya başladı. Avrupa krizdeyken biz Afrika, Güney ve Kuzey Amerika ile Asya ülkelerine yoğunlaşmaya başladık. Hedef ve öncelikli pazarlar çalışmamızın bir sonucu olarak, daha fazla ticaret heyeti, daha fazla ihracat desteği, daha fazla ticaret müşaviri ve STK’larımızın katılımı ile ihracatçılarımızın katılımı ile bunu başardık.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: