Bakan Çağlayan Dış Ticaret Verilerini Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerini değerlendirerek, “Temmuz ayı ihracatı yüzde...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerini değerlendirerek, “Temmuz ayı ihracatı yüzde 8,5 artışla 12 milyar 866 milyon dolara ulaştı, ithalat ise yüzde 1,5 gerileme ile 20 milyar 755 milyon dolara düştü” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan dış ticaret verilerini değerlendiren Ekonomi Bakanı Çağlayan, temmuz ayı ihracatının yüzde 8,5 artışla 12 milyar 866 milyon dolara ulaştığını, ithalatın ise yüzde 1,5 gerileme ile 20 milyar 755 milyon dolara düştüğünü söyledi. 7 aylık ihracatın 87,2 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Çağlayan, “İhracatımızda 2011’in ilk 7 ayına göre yüzde 12,5 oranında artış var. Bu oran dünyadaki en iyi ihracat artışlarından birini gösteriyor. 7 aylık dış ticaret verisi açıklanmış yaklaşık 15 ülke var. Türkiye bunların içindeki en yüksek ihracat artış oranına sahip ülke. Ayrıca bugün itibarıyla şu ana kadarki en yüksek Temmuz ayı ihracat rakamına ulaşmış durumdayız. Dış ticaret açığı 7,9 milyar dolara geriledi; geçen yıl 9,2 milyar dolar seviyesinde idi. Açık, geçen yıla göre yüzde 14,3 azaldı. Son 12 aylık dolarlık dış ticaret açığımız 93,3 milyar dolar ile 2011 Mayıs ayından sonra en düşük seviyeye indi” dedi.

Reklam
Reklam

Paritedeki düşüşün etkisinin son 3 ayda çok ciddi hissedildiğini vurgulayan Çağlayan şunları kaydetti:

“Geçen sene bugünlerde 1,42 civarında olan euro/dolar paritesi bugünlerde 1,24-1,25 civarında. Yüzde 12 civarındaki bu gerileme ihracatımız üzerinde yaklaşık yüzde 5’lik negatif etkiye sahip. Paritedeki düşüş sadece Temmuz ayında 500 milyon dolar civarında, ilk 7 ayda ise 3,6 milyar dolar civarında ihracatı azaltıcı etki gösterdi. AB ekonomisindeki durum, paritedeki gerileme, Orta Doğu’daki gelişmelere rağmen hedef 148,5 milyar dolarlık yıl sonu OVP hedefini aşmak. Temmuz ayında AB’nin payı yüzde 34 civarına geriledi. Alternatif pazarlara odaklanmak, 2011’de olduğu gibi 2012 yılında da ihracatımızı çok olumlu yönde etkiledi. Son 3 yılda pazar çeşitlendirme çalışmalarımızın ihracatımıza 27 milyar dolar ek desteği olduğu tahmin ediyoruz. 2012’de de bu devam ediyor. İlk 7 ayda AB’ye ihracatımızdaki gerileme yüzde 9 iken, diğer tüm bölgelerde ciddi artışlar yakaladık. Afrika’da yüzde 39, Orta Doğu ve Asya’da toplam yüzde 41, Amerika’da yüzde 28 ihracat artışımız var. AB’ye ihracatımızda Temmuz ayında yüzde 22 civarında gerileme var. Buna karşılık, Orta Doğuya yüzde 82, Kuzey Amerika’ya yüzde 25, Orta Amerika’ya yüzde 30, Afrika’ya yüzde 9 ihracat artışı yakalamış durumdayız. Avrupa’ya ihracat sadece bizim değil, bütün ülkelerin sorunu. Japonya, ABD ve Çin bu süreçten olumsuz etkileniyor. İhracatının yarısına yakınını Avrupa’ya yapan bir ülke olarak, bu süreçte az önce saydığım ülkelerden daha kötü bir performans göstermiyoruz.”

Reklam
Reklam

Bugün itibarıyla son 12 aylık ihracatımızın 144,7 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Çağlayan, “OVP hedefinin 3,8 milyar dolar altındayız. İnşallah yıl sonunda 148,5 milyar doları yakalayıp geçeceğiz. 12 aylık ithalat 237 milyar 957 milyon dolar. Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 62. Geçen yıl temmuz ayında bu oran yüzde 56,3 idi. Yıl sonu hedefinin üzerindeyiz. Aralık sonunda da yüzde 59,7 olan OVP hedefinin üzerinde olacağımızı ümit ediyorum. Enerji hariç bırakıldığında 12 aylık dış ticaret açığımız 42,3 milyar dolar. 2011 Ocak ayından sonra son 18 ayın en iyi seviyesindeyiz. Bu da son derece memnun edici” ifadelerini kullandı.

“Bütün bu veriler yıl sonunda cari işlemler açığında hedeflerin yakalanacağını gösteriyor” diyen Çağlayan, “Cari açık/GSYİH oranının yüzde 7,7-7,8 civarına inmesini bekliyoruz. Dış ticaretimizdeki iyileşme cari açığın da kapanmaya devam edeceğinin bir göstergesi. Bir taraftan büyürken bir taraftan da cari açığımızı azaltıyoruz. Teşvik sisteminin etkilerinin yıl sonunda daha net görüleceğini düşünüyoruz. 2012 sonu ve 2013 başında yabancı yatırımlarda bir atak bekliyoruz. Diğer taraftan şunu da gayet açık bir şekilde söyleyebilirim ki; tıpkı ilk çeyrekte olduğu gibi ekonomimiz 2. çeyrekte de 3. çeyrekte de net ihracat yoluyla büyüme gösterecek. Amacımız bunu kalıcı hale getirmek. Bütün çalışmalarımızı orta ve uzun vadede bu eksen üzerinde sürdürüyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Paritedeki düşüşün etkisinin son 3 ayda çok ciddi hissedildiğini tekrarlayan Çağlayan, bundan sonraki aylarda Avrupa’daki durum iyileşmezse şimdiye kadar gördüğümüz artış oranlarının daha altında bir ihracat performansı görülebileceğini söyledi. Çağlayan, “Avrupa’daki talep zayıflığı son noktasına ulaşmış durumda. Her ne kadar proaktif davranmış ve karşı tedbirlerimizi almış olsak da kalan 5 ayda AB etkisini daha net hissedebiliriz” açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: