Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Avrupa'daki krizi, Suriye'yi ve Arap Baharı nedeniyle ülkelerinde yaşananları tribünden izlemedik, ihracatçılarımızla, Suudi Arabistan çöllerini, Çin Seddi'ni aştık, Venezüella'dan, Sudan'a pazar pazar dolaşarak rekorları kırdık" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıkladığı Haziran ayı ve Ocak-Haziran dönemi ihracat verilerini değerlendirdi. Çağlayan, 2012 yılında ihracatın (5 aylık TUİK ve TİM Haziran verileriyle birlikte) 73 milyar dolara ulaştığını vurgulayarak, "Yılın ilk yarısındaki ihracat artışı yüzde 11.3 oranında ve değer olarak 7.4 milyar dolar olmuştur. Yılın ilk yarısında sağlanan bu artış, Avrupa ülkelerinde yaşanan krize rağmen gerçekleşmiştir" dedi.
Bakan Çağlayan, 5 aylık TÜİK+Haziran TİM verilerine göre AB'nin 2012 yılının ilk yarısında ihracatındaki payının yüzde 40.2 seviyesinde olduğuna dikkati çekerek, 73 milyar dolar ihracatın 29.4 milyar dolarının AB ülkelerine yapıldığını ve geçen yılın ilk 6 ayında gerçekleştirilen 65.6 milyar dolarlık ihracatın 31.6 milyar dolarlık kısmının AB ülkelerine yapıldığını hatırlattı. Çağlayan, şunları kaydetti:
"Özellikle AB üyesi ülkelere yaptığımız ihracatın yılın ilk yarısı itibariyle yaklaşık 2.5 milyar dolar düşmesine rağmen ihracat artışımız 7.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Derin ekonomik sorunların yaşandığı bu bölgedeki ülkelere ihracatımızın aynı seviyede kalması durumunda ihracat artışımız yaklaşık 10 milyar dolar olacaktı. Haziran ayında da Suudi Arabistan'a 461 milyon dolarlık, Çin'e 251 milyon dolarlık Venezüella’ya 63 milyon dolarlık, Sudan’a 36 milyon dolarlık ihracatla bu ülkelere aylık bazda rekor ihracat gerçekleşmiştir. Bunlar Türk girişimcisinin gelişmeler karşısında kendini uyarladığının esnekliğinin bir göstergesidir."
Çağlayan, iller bazında dağılımına bakıldığında geçen yıl 9 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığını hatırlatarak, "2012 ilk yarısında Sakarya ilimizin de katılımıyla 10 ilimiz 1 milyar dolar üzerinde ihracat gerçekleştirmiştir. 2011 genelinde 15 ilimiz, 1 milyar doların üzerinde ihracat performansı göstermişken bu sayının 2012 yılında 20’ye yakın olacağı tahmin edilmektedir. Sanayi ve üretim desenimizin değişmesi için uyguladığımız teşvik politikalarımız üretim ve ihracatın Anadolu’ya yaygın hale gelmesini de hedeflemektedir. Teşvik sisteminin sonuçlarını önümüzdeki yıllarda ihracat başta olmak üzere bütün ekonomik göstergelerde açık bir şekilde görülebilecektir" dedi.
Bakan Çağlayan, 2012 yılı Haziran ayı ihracatının 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 3,6 oranında artarak 11 milyar 841 milyon dolar olduğunu bildirerek, 2012 Haziran döneminde gerçekleştirilen 11 milyar 841 milyon dolarlık seviye şimdiye kadar ki Haziran ayları içindeki en yüksek seviye olduğuna dikkati çekti. Çağlayan, bu ihracat rakamına son aylarda İran'a 1 milyar doların üzerinde yapılan altın ihracatının da eklenmesi durumunda en yüksek aylık ihracatlardan birinin eklenmiş olabileceğini ifade etti. TÜİK verilerinin Temmuz ayı sonunda açıklandığında ihracatın Haziran'da da 13 milyar doları aşacağına inandığını belirten Çağlayan, 2011 Temmuz-2012 Mayıs dönemi TÜİK ve 2012 yılı Haziran ayı TİM ihracat rakamlarına göre son 12 ayda ihracatın 142,3 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Çağlayan, "2012 yılının ilk altı aylık ihracat rakamı OVP hedefini aşacağımızı gösteriyor. Son 12 aylık ihracatımız 142.3 milyar dolar oldu. Orta Vadeli Program hedefimiz 148.5 milyar dolar. Bu nedenle, ihracatta, yatırımda, büyümede, istihdam da durmak yok, yola devam diyoruz" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz