Bakan Çağlayan Konteyner Kentte

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Hiç kimse zulümle abat olmamış. İnanıyoruz ki Suriye'nin mevcut yönetimi de yaptıklarıyla kalmayacaktır" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Hiç kimse zulümle abat olmamış. İnanıyoruz ki Suriye'nin mevcut yönetimi de yaptıklarıyla kalmayacaktır" dedi.

Çağlayan, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Örgütü Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin ile Kilis'teki konteyner kenti ziyaret etti. Çağlayan, Suriyelilere yönelik yaptığı konuşmasına, "Sizler maalesef çok kötü olaylarla karşı karşıya kaldınız ve çeşitli saldırılara maruz kaldınız. Kendi ülkenizi, evlerinizi, ocaklarınızı bırakarak ülkemize, ikinci vatanınıza geldiniz. Öncelikle şunu söyleyeyim, hepinizin başımızın üstünde yeri var" diyerek başladı.

Reklam
Reklam

Çağlayan, olayların başladığı ilk günden itibaren Türkiye'nin kapılarını sığınmacılar için sonuna kadar açtığını ve ihtiyaç olduğu müddetçe sonuna kadar kapıların Suriyelilere açık olacağını ifade etti.

"Burası sizin kendi yeriniz" diyen Çağlayan, şunları kaydetti:

"Tabii ki bir an önce kendi yurtlarınıza, kendi evlerinize, kendi memleketinize, huzur ve refah içinde dönün. Ümit ediyoruz ki, o günler de yaklaşıyor. Hiç kimse zulümle abat olmamış. İnanıyoruz ki Suriye'nin mevcut yönetimi de yaptıklarıyla kalmayacaktır. Biz sizlere sadece kapılarımızı açmadık, sadece evlerimizi, mutfaklarımızı, imkanlarımızı açmadık, şunu bilin ki; öncelikle size gönlümüzü, kalbimizi açtık ve biz inancımız gereği, dinimizin bize öğrettikleri çerçevesinde, insanları asla renklerine dillerine, dinlerine, inançlarına göre ayırt etmedik. Yaratılanların hepsini seviyoruz. Biz yaratılanları yüce Yaradan'dan yüce Allah'tan dolayı seviyoruz."

-"Bizzat Başbakan Erdoğan takip ediyor"-

Bakan Çağlayan, Suriyeli sığınmacılar için yapılan hizmetlerin bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından takip edildiğini ve izlendiğini aktardı.

Reklam
Reklam

Bakanlığı döneminde 11 kez Suriye'ye gittiğini anımsatan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Evvelallah biz sizlerle kardeşiz, akrabayız, yakınız ve tarih boyunca da beraber olacağız inşallah. Suriye ekonomisinin gelişmesi ve kalkınması için çok gayret sarf ettik. Ümit ediyoruz ki, bu kötü günler de geçecek. Ve sizler ülkenize döndüğünüz zaman hak ettiğiniz demokratik standartları, ekonomik standartları, insanca yaşam standartlarına inşallah kavuşacaksınız. Bu konuda Türkiye her zaman yanınızda olmuştur ve olacaktır."

Konteyner kentte yapılacak muhtarlık seçimlerine de değinen Çağlayan, "Bugün burada demokrasi sınavı yaşayacaksınız. Sizler maalesef geçmişte demokratik hayatın içine sokulmadınız, engellendiniz" ifadelerini kullandı.

Konteyner kentin Kilis'in en büyük ilçesi konumunda olduğunu hatta birçok ilçeden daha çok nüfusa sahip olduğunu ifade eden Çağlayan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ümit ediyoruz ki, inşallah kendi ülkenize dönebileceğiniz günler geldiğinde, artık ortada demokratik standartlara sahip, bugünleri hatırlayarak orada demokratik haklarınızı kullanacaksınız. Sizlere şunu söylemek istiyoruz ki; Türkiye, dünya ister yardım etsin ister etmesin, bugüne kadar olduğu gibi sonuna kadar sizlere yardım etmeye, destek olmaya devam edecektir.

Reklam
Reklam

Bakın bugüne kadar ülkemizde 154 bin Suriyeli kardeşimiz çeşitli illerimizde barınıyorlar. Bugüne kadar siz Suriyeli kardeşlerimiz için dünyadan Türkiye'ye yapılan yardım sadece 30 milyon dolar olmuştur. Ama biz Türkiye olarak, bugüne kadar siz değerli kardeşlerimizin her türlü ihtiyacının, bilhassa devlet tarafından karşılanan kısmı için söylüyorum, özel sektörü, sivil toplum kuruluşlarının yaptıklarını hariç tutarak söylüyorum, bugüne kadar tam 360 milyon dolar Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti para harcamıştır. Bunlar sizlere ananızın ak sütü gibi helal, hoş olsun."

-"Gurur duydum ve memnun oldum"-

Ertharin Cousin ise konteyner kentte gördüğü ilgiden dolayı Türk yetkililere ve Suriyeli sığınmacılara teşekkür etti. BM Dünya Gıda Programı olarak, gıda yardımı tarafından sorumlu olduklarını dile getiren Cousin, şunları kaydetti:

"Ancak mülteciler konusunda BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'yle yakın işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Gerçekten sayın Bakan kampı ziyaret etmek, BM'nin diğer kuruluşlarla işbirliğinin sonuçlarını görmek için Türkiye'ye davet ettiğinde gurur duydum ve memnun oldum. Bu çerçevede işbirliği içerisinde olmamız için Türkiye'de ilk olan ve sadece Türkiye'de bulunan uygulama başlatıldı ve bu uygulama gıdanın satın alınması için kullanılan elektronik kartlar oldu. Bu sadece Türkiye'de olan bir uygulama."

Reklam
Reklam

Toplantıda daha sonra Suriyeli sığınmacılar, Bakan Çağlayan ve Cousin'e görüş ve önerilerini anlattı.

Muhabir: Orhan Çiçek / Ahmet Caner Baysal

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz