Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ülkeler yeniden inşa edilirken müteahhitlik projelerine mutlaka ortak olunması gerektiğine dikkat çekerek, “Türkiye bu güne kadar 101 ülkede 7 bin 116 projeyle 250 milyar dolarlık müteahhitlik sektöründe iş yaparak, dünyanın Çin’den sonra en fazla müteahhitlik yapan 2’inci ülkesi olmuştur” dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi kapsamında Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın katıldığı Ekonomiden Sorumlu Bakanlar 3. Toplantısı'nda konuştu. Bakan Çağlayan, “Bizler 4 kardeş ülkede yaşayan 108 milyonluk bir ailenin çocuklarıyız. Her geçen gün hızla kalkınan ülkelerimiz 2012 yılında 1 trilyon 60 milyar dolarlık bir milli gelir elde etti. 4 ülkenin toplam dış ticaret hacmi 575 milyar dolar. Aynı talihi paylaşmak ne kadar önemliyse, aynı geleceği paylaşmak da en az o kadar önemlidir. 21. yüzyılı Türk asrı yapabilmek için ekonomik siyasi ve kültürel ilişkilerimizi mutlaka çok daha fazla güçlendirmeliyiz. Yeni demir yolları, karayolları, boru hatları inşa ederek bizi ayıran coğrafyayı yeniden birleştirmeliyiz. Aramızdaki ticari ilişkileri, müteahhitlik hizmetlerini, enerji işlerini ve yatırımları arttırdıkça bu yüzyıl Türklerin, Azerilerin, Kırgızların ve Kazakların kardeşçe hep birlikte güçlendiği bir yüzyıl olacak. Şunu unutmamalıyız ki, bizler aynı yolun yoldaşıyız” dedi.
Bugün karşılıklı ticaret hacimleri toplamının sadece 10 buçuk milyar dolar olduğunu belirten Bakan Çağlayan, “575 milyar dolarlık toplam dış ticaret hacmine sahip olan 4 ülkenin toplam ticaret hacmini maalesef yüzde 2’den az olması ve 10 buçuk milyar dolar gibi bir rakama tekabül etmesi mutlaka bizim bu konuda çok önemli çalışmalar yapmamız gerektiğini ortaya koyuyor” diye konuştu.
“Ülkeler yeniden inşa edilirken, müteahhitlik projelerinde mutlaka ortak olmalıyız” diyen Bakan Çağlayan, “Türkiye bu güne kadar 101 ülkede 7 bin 116 projeyle 250 milyar dolarlık müteahhitlik sektöründe iş yaparak dünyanın Çin’den sonra en fazla müteahhitlik yapan 2’inci ülkesi olmuştur” dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, turizm ve eğitim alanlarındaki ilişkilerin de geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Çağlayan, “Tüm ekonomik ilişkilerin yanında turizm, eğitim alanlarındaki ilişkilerimizi de çok daha fazla geliştirmemiz kültürel yakınlaşmamızı daha da pekiştirmemiz gerekiyor. Eğitimi söylerken bu yıl 140 ülkeden 2 bin öğrencinin 55 dilde 71 sahne etkinliğini sergilediği 11’inci Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nı ülkemizde gerçekleştirdik. Biz Türkiye olarak Türk dilini, kültürünü tüm dünyada tanıtmaya ve öğrenmeye teşvik ediyoruz. Bir taraftan tüm dünyada Türkçe'mizi daha etkin bir hale getirmeye çalışırken, diğer taraftan da Türk dünyasının ekonomik anlamda daha güçlü olmasını istiyor. Türk dünyasının dünya ticaretinden almış olduğu payın çok daha fazla yükselmesini arzu ediyoruz” dedi.
Bakan Çağlayan, dün başlayan toplantılarda teknik heyetlerin 4 ana konu etrafında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Bakan Çağlayan, ticarette teknik engeller çalışma grubunun önemine dikkat çekerek, “Biz Türkiye olarak serbest ticareti ekonomik kalkınma ve büyümenin en önemli unsurlarından biri olarak görüyoruz. İhraç ürünlerinin çeşitli teknik engellere maruz kalmaması konusunu Türk konseyi üye devletleriyle detaylı bir şekilde ele almanın çok önemli olduğunu ifade etmek istiyoruz. Hedefimiz ortak ticaret alanını oluşturmak üzere üye ülkelerle birlikte ortak bir irade oluşturarak bölge ülkeler arasındaki ticaretin serbestleştirilmesine yönündeki tüm engellerin kaldırılmasıdır” şeklinde konuştu.
Bakan Zafer Çağlayan, “İkinci çalışma grubu yatırım ortaklıklarının iyileştirilmesi çalışma grubudur ki yatırım olmadan iş olmaz. Kalkınma olmaz, refah olmaz. Ülkelerimizin kalkınmasını hızlandırmak için mutlak suretle karşılıklı yatırımları arttırmalı, yatırımların önündeki engelleri mutlak suretle en acil bir şekilde kaldırmalıyız. Özellikle enerji ağırlıklı ekonomik yapıyı sektörel anlamda çeşitlendirmektir. Türkiye olarak biz enerji yatırımları alanındaki ihtiyacımızı bu ülkelerden nasıl sağlayacağımızı belirlerken, diğer ülkelerle de sanayi turizm tarım gibi alanlarda yapacağımız işbirliği imkanlarını sürekli paylaşıyor ve geliştiriyoruz” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz