Bakan Çağlayan: Sarkozy ve Merkel Türkiye'yi kıskandığı için problem çıkarıyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa'daki krize rağmen Türkiye'nin istikrarını sürdürdüğünü belirterek, "Siz sanmayın ki Sarkozy...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa'daki krize rağmen Türkiye'nin istikrarını sürdürdüğünü belirterek, "Siz sanmayın ki Sarkozy ve Merkel, başka konulardan dolayı Türkiye'ye zaman zaman başka problemler yaşatıyorlar. İnanın ki bunun birinci sebebi kıskançlıktır" dedi. IMF'nin kapısında 1 milyar dolar borç almak için ABD'ye gittikleri günleri hatırlatan Çağlayan, "Milattan önce değil, 10 yıl önceden bahsediyorum. Bu krizin içinden çıkan bir Türkiye var. Bu ders olarak okutulmalı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin (TÜGİAD) Almira Otel'de düzenlediği yemeğe Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katıldı. Gümrük Birliği anlaşmasının ekonominin düzelmesi için önemli olduğunu ifade eden Çağlayan, "Bu anlaşma olmasaydı, biz bu KOBİ kelimesini hala araba markası, peynir markası zannedecekti. Bu dönemde girişimci olmak önemli. Araştırma geliştirme faaliyetlerinin yeni başladığı, ne anlama geldiği tartışıldığı dönemlerde Türkiye'de o zamanlarda benim hayretle karşıladığım AR-GE'yi lanetleyen bir yapı vardı. Bakanlıkların APK diye bölümleri olurdu. Bu araştırma, planlama ve koordinasyon kurumudur. Türkiye'de o dönemde bir memuru görevden alacaksınız bu bölüme koyardınız. Iskartaya çıkartılmış bölüm olarak gösterilirdi. Daha önceki dönemlerde başımıza icat çıkarma zihniyeti vardı. Biz bugün Allah aşkına başımıza icat çıkartın. Yerinizde durmayın. Rahat durmayın. Girişimci olun ve kendinize has projeler hazırlayın" dedi.

Türkiye'nin artık idealleri olan bir ülke haline geldiğini vurgulayan Bakan Çağlayan şunları kaydetti: "Ortada yeni bir Türkiye var. Ben bunun 5 yılını sanayici olarak geçirdim. Diğer 5 yılını bakan olarak gördüm. Gerçekten Türkiye 10 yıl önceki ile mukayese edilmeyecek seviyede. Türk lirasının bir günde yüzde 30 değer kaybettiği, borsaların dibe vurduğu ortamda bu konuma geldik. 10 dakika sonrasında ne olacağını bilmiyordum. Ama şükürler olsun, 2023 yılını planlıyoruz. 12 yıl sonrayı hedefleyen ve 12 yıl sonra nasıl Bir Türkiye olacağını planlayan bir yapımız var. Bu rakam tombaladan falan çıkmadı. Herkes bir rakam versin diye çıkmadı. Tüm ihracatçı birlikleri bizzat bir araya gelerek 'ne kadar ihracat yapmalıyız' konusunda tespit ettik. Bir yıldan fazla süren çalışmalarla bu hedefi belirledik. Biz bu ihracatı Türkiye'nin hak edeceğini inanıyorum. Bunları bal gibi yaparız."

Reklam
Reklam

Yunanistan'ın krizle boğuştuğunu söyleyen Çağlayan, şöyle devam etti: "Yunanistan'ın bir an önce ekonomik sıkıntıdan kurtulmasını istiyoruz. İçinde bulunduğu sıkıntı bizi mutlu etmez. Dünya büyüme şampiyonu olan Türkiye bir de Avrupa'nın haline bakın. Avrupa'nın en büyük problemi lider problemi olmuştur. Siz sanmayın ki Sarkozy ve Merkel, başka konulardan dolayı Türkiye'ye zaman zaman başka problemler yaşatıyorlar. İnanın ki bunun birinci sebebi kıskançlıktır. Çünkü artık borç aldığı için emir almayan bir Türkiye var. IMF'in kapısında 1 milyar dolar borç almak için ABD'ye gittiğimiz günleri hatırlıyorum. Milattan önce değil, 10 yıl önceden bahsediyorum. Böyle bir küresel krizde Bu krizin içinden çıkan bir Türkiye var. Bu ders olarak okutulmalı. Kendine güvenen bir Türkiye var. Artık siyasi bakış açısı da değişti. Seçim zamanlarında 'kim ne veriyorsa 5 katını veriyorum' siyasi zihniyeti değişti. Teşvikler 3-5 densiz tarafından çalmak gibi görünürdü. Şimdi artık elimizde hazırladığımız teşvik sisteminde her türlü alt yapı var. Bilgi birikimimiz var. Hangi sektörün ihtiyacı var. Bunların bilgisi var bizde. 2 milyon 10 bin 477 işletmenin emarını aldık. Röntgenleri de değil. Sektörün aktifini ve pasifini görüyoruz. Üretim ve tüketimlerini görüyoruz."

Reklam
Reklam

TÜGİAD Genel Başkanı Murat Coşkunkan da dünyada ve Türkiye ekonomisinde iktisadi faaliyetlerde yavaşlamanın olduğunu ifade ederek, "Sanayi üretimde kapasite kullanım oranı geriledi. Ticari ve bireysel kredi faizleri yüksek seyretmekte. Avrupa bölgesindeki istikrarsızlık ortadadır. Bu göstergelere karşı tüketici güven eğilimi yükseliyor. İktisadi faaliyetlerde yavaşlama bahar aylarında canlanma olacağı iş dünyası tarafından beklenmektedir. Yeni teşvik sistemi ve Türk Ticaret Kanunu çok önemli. Teşvik Yasasını memnuniyetle karşılıyoruz. Yeni ticaret kanunu, uzun soluklu bir değişimdir. Önemli değişiklikler getirecek olan yeni kanun iyi anlaşılmalı" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Çelik ve Çağlayan TÜGİAD'a yeni katılan üyelere rozet taktı. Daha sonra iki bakan, girişimcilik yarışmasında dereceye giren üniversite öğrencilerine Ipad hediye edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz