Bakan Çağlayan: “serbest Ticaret Anlaşması Türkiye’nin Menfaatine Olacak”

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AB'nin Türkiye'yi müzakere süreçleri dışında tutmasını eleştirdi. Çağlayan, “Eğer AB bu...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AB'nin Türkiye'yi müzakere süreçleri dışında tutmasını eleştirdi. Çağlayan, “Eğer AB bu samimiyetsiz tavrına devam edecekse, Türkiye'yi sürecin dışında bırakmaya devam edecekse, o zaman Serbest Ticaret Anlaşması yapalım” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,TUSKON tarafından düzenlenen Türkiye-Kamerun Ticaret ve Yatırım Forumu'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, bankaların artan bir maliyetlerini, karşıya 5 olarak yansıttıklarına ilişkin sözlerine, bankaların verdiği cevabın hatırlatılması üzerine ise değerlendirmede de bulundu.

Reklam
Reklam

Bakan Çağlayan, “Türkiye'de bankaların kredi faizinin yüksekte olduğunu herkes söylüyor. Bankalar tabi bir şekilde kendilerini savunacaklar. Amaçları kar etmek, ama bu konuda bazen kantarın topuzu kaçabiliyor. Bazen insaf unsuru elden gidebiliyor. Geçmişte bankaların faiz uygulamasıyla ilgili bir takım değerlendirmelerde bulunan biri olarak, buradan bankaları biraz daha insaflı olmaya davet ediyorum. Bu konuda bankalarımızın şu an Rekabet Kurulu'nda bir dosyaları mevcut. Bununla ilgili hukuki süreç sanırım başladı. Rekabet Kurulu, kişi ve kuruluşların hakim durumu kötüye kullanması durumunda ortaya çıkar. Rekabet Kurulu bunun için kuruldu, saksı yetiştirmek için kurulmadı. Rekabet Kurulu bankalara, hiç davranmadığı kadar insaflı davrandı. Keşke bankalar da Rekabet Kurulu'nun kendisine davrandığı gibi, kredi alanlara aynı insafı gösterebilse” dedi.

AB'nin Serbest Ticaret Anlaşması yaptıktan sonra, Türkiye'nin müzakere talep eden taraf olduğu için zaten olaya mağlup başladığına işaret eden Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:

Reklam
Reklam

''Talep eden taraf olduğumuz için, karşı taraf bizden çok daha farklı tavizler isteyebiliyor. Bizim talebimiz, mutlak surette Gümrük Birliği'nin revize edilmesidir. AB ile Gümrük Birliği Anlaşması tamamen Türkiye'nin aleyhine işlemeye başlamıştır. Böyle bir ortamda, o zaman Serbest Ticaret Anlaşması'na geçiş Türkiye'nin daha büyük menfaatine olacaktır. Eğer AB bu samimiyetsiz tavrına devam edecekse, Türkiye'yi sürecin dışında bırakmaya devam edecekse, o zaman Serbest Ticaret Anlaşması yapalım. Zaten sanayi ürünlerimizi karşılıklı sıfırlamışız, hiç olmazsa AB'nin Türkiye'ye Gümrük Birliği'nden dolayı yüklemiş olduğu mevzuat ve diğer mükellefiyetleri ortadan kaldıralım. Böyle bir çağrıyı sizler vasıtasıyla yapmak istiyorum''.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: