Bakan Çağlayan Şubat Ayı Dış Ticaret Verilerini Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, açıklanan Şubat ayı dış ticaret verilerini değerlendirerek, "İhracatımız yüzde 5.8 artışla,...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, açıklanan Şubat ayı dış ticaret verilerini değerlendirerek, "İhracatımız yüzde 5.8 artışla, şimdiye kadarki en yüksek Şubat ayı ihracatı olan 12 milyar 435 milyon dolara ulaştı" dedi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Bakan Çağlayan, "Tam 36 aydan beri yükselen ihracatımızda bu yıl hedefimiz 158 milyar dolar. Beklenmedik bir risk ortaya çıkmadıkça bu rakama ulaşacağız. İhracatımız son 25 aydır istikrarlı şekilde aylık bazda 10 milyar doların üzerinde seyrediyor. Son 12 aylık ihracatımız 154.3 milyar dolar oldu. Kalan 10 ayda bu artış trendini biraz daha yukarı çekip 158 milyar doları geçeceğiz" dedi. Geçen aylarda AB pazarında nispi bir toparlanma beklediği yönündeki açıklamasını anımsatan Bakan Çağlayan "Bunu görmeye başladık. AB’ye ihracat, 2012 yılının Şubat ayına göre yüzde 3.5 artarak 5.1 milyar dolar oldu. Önümüzdeki aylarda da AB pazarında ılımlı bir seyir bekliyoruz. Güney Amerika, Orta-Doğu, Uzak Doğu pazarlarında gücümüz artmaya devam ediyor. Bu bölgelere ihracat artışımız sırayla yüzde 38, yüzde 23.7 ve yüzde 23.3.Şubat ayı ihracat performansımız pek çok ülkeden iyi durumda. Meksika, Brezilya, Arjantin, Şili, Norveç, Japonya, Tayvan, Tayland gibi ülkelerin ihracatında gerileme varken, Çin, Hindistan ve Yeni Zelanda gibi çok az sayıda ülkenin ihracatında artış var. O nedenle Türkiye’deki artışı dünya perspektifinde değerlendirdiğimizde daha objektif bir resim görebiliyoruz" dedi. ithalatta bir hareketlenme olduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan, "Bu olacak, ekonomi canlandıkça ithalatta da kıpırdanma olacak ama önemli olan bunun hangi alanda hareket ettiği. Kur çok düşüp, ithal mallar cazip hale gelmemeli. Ben öyle olacağını düşünmüyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Pazartesi sabahı büyüme verilerinin açıklanacağını anımsatan Çağlayan, şunları kaydetti:

"O zaman göreceğiz ki; Türkiye ekonomisi 2012’de net ihracatın katkısı ile büyümüş olacak. Hepimizin gönlünden geçen, bundan sonraki dönemde büyümemize iç talep ve net ihracatın aynı yönde destek vermesi. İç talep olmadan büyüme olmaz. Teşvik sistemimiz sonuç vermeye başladıkça, yabancı yatırımlar artmaya devam ettikçe ve daha da önemlisi yerli yatırımlar hareketlendikçe, bunun yanında iç tasarrufları artıran düzenlemeler sonuç verdikçe ben orta vadede cari açık sorununda yapısal bir iyileşme bekliyorum.

2023 hedeflerine ulaşmak için yolumuz daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve daha fazla ihracattan geçiyor"

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: