Antalya'da 23 Nisan'da açılışı yapılacak dünyanın en büyük organizasyonlarından Expo 2016 Antalya'nın yönetim kurulu başkanı da olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla Expo 2016'nın düzenleneceği Aksu İlçesi'ndeki 112 hektarlık sergi alanında yönetim kurulu toplantısına katıldı. Alandaki çalışmaları da inceleyen Bakan Faruk Çelik, gazetecilere açıklamada bulundu. Bakan Faruk Çelik'e, memleketi Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi'nde bakır madeni çıkarmak isteyen şirketin araçlarını engellemek amacıyla bölgede sabahlayan ve barikat kuran eylemcilere polisin müdahalesi soruldu. Artvin'deki olaylarla ilgili bilgisi olmadığını belirten Bakan Çelik, "Dün bakanlığın bütçesi vardı, gece 02.00'ye doğru bitti bütçemiz. Öteden beri tartışılan bir konu ama şu anda Antalya'da bulunuyoruz, Expo'nun güzelliğini Türkiye'ye yaşatsak daha isabetli olur diye düşünüyorum. Diğer konuları Ankara'da başka vesilelerle değerlendiririz" dedi.
"YEMEK KOKUSU" SORUSU
Bakan Çelik, Expo alanında Türkiye'nin 7 bölgesini temsilen mimari tasarımlarıyla hazırlanan ve bölgesel yemeklerin sunulacağı restoranların yayacağı yemek kokusu için alınan önlemlere yönelik soruya ise önce çok şaşırdı. Bakan Çelik, "Yani bazen yemek kokularının da yabana atılır tarafı yoktur. Cezbetmesi gerekiyor ama onların çevresel anlamda bütün değerlendirmeler yapılıyordur, yapılacak. O yönüyle bir sorun olacağı kanaatinde değilim. Hava sirkülasyonu iyidir Antalya'nın" diye konuştu.
Expo 2016 Antalya'ya yönelik bilgiler veren Bakan Çelik, alanda inşa faaliyetlerinin tamamlanmak üzere olduğunu ve 23 Nisan'daki açılışa hazırlanıldığını kaydetti. 112 hektar alan üzerine kurulu bu alanda birçok inşaat faaliyetinin tamamlandığını belirten Çelik, şöyle devam etti:
"101 metre yüksekliğindeki kulenin kabası bitti. Şu anda cephe giydirmeleri devam ediyor. Ayrıca 6 bin 500 kişilik Türkiye'nin en büyük kongre merkezi tamamlandı. Yine 5 bin kişilik amfitiyatro bitti. Bitki heykelleri, tarım ve biyoçeşitlilik müzesi, biyoçeşitlilik parkuru, Anadolu mutfağı dediğimiz 7 bölgeye hitap eden restoranlar ve Expo göletinde fıskiyeler de devreye giriyor ve su tutmaya başladı. Çocuk adası, bilim teknoloji müzesi, ülke bahçeleri gibi son derece önemli mekanların bulunduğu bir alana dönüştü."
MART SONUNDA BÜTÜN İNŞAATLAR BİTECEK
Expo 2016'nın Antalya'ya çok önemli değer katacak bir mekan olduğunu belirten Çelik, bu konuda şöyle konuştu:
"6 ay açık kalacak ve binlerce, milyonlarca yurtiçinden ve yurtdışından insanın katılımını bekliyoruz. Antalya turizmin merkezi, kalbi. Antalyamıza bu zor dönemde, yaşanan konjonktörü biliyorsunuz, turizm anlamında da çok ciddi katkı sağlayacağı inancındayım. Ayrıca bahçecilik sergisi olması nedeniyle Expo 2016 Antalya, çevre bilincine çok ciddi katkı sunacaktır. Yoğun şekilde bazen 2, bazen 3 vardiya çalışmalar devam ediyor. Mart sonunda bütün inşaat faaliyetlerini kule hariç bitirmiş olacağız. 1 Nisan itibariyle hiçbir inşa, yapım faaliyetinin olmadığı, 23 gün boyunca bazı denemelerin, aksaklık var mı yok mu diye bir test dönemi olacak. İnşallah 23 Nisan'da görkemli bir açılışı burada gerçekleştireceğiz."
KATILIMCI ÜLKE SAYISI 28 OLDU
Bu dev projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesine aldıktan sonra çok önemli gelişmeler olduğunu anlatan Bakan Çelik, güzel bir eser deyip geçilmemesi gerektiğini, kalıcı bir eser olduğunu söyledi. Yatırım maliyetinin 1.5 milyar TL'nin üzerinde olduğunu da kaydeden Çelik, bahçe kuracak ülke sayısı bakımından sözleşme imzalayan ülke sayısının 28'e yükseldiğini açıkladı. Çelik, şöyle devam etti:
"1.5 ay önce 12 ülke vardı. Sayın cumhurbaşkanımızın himayeleri son derece etkili, her alanda olduğu gibi bu alanda da çok büyük destekleri oldu ve 28'e ulaştı. Son 15 gün içinde 7 ülke sözleşme imzaladı. Önümüzde yine sözleşme imzalayacak ülkeler var. Büyük ihtimalle 35'i yakalayacağız gibi görünüyor. Umarım mahcup olmayız. Ama 44 ülke katılabileceğini ifade etmişti. Arkadaşlarımız teknik düzeyde çalışmalarını sürdürüyor ve daha çok sayıda ülkenin katılması noktasında çalışmalarımız devam ediyor."
'ÇEVREYE FECAATE MÜSAADE ETMEMEK GEREKİYOR'
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Antalya'da Expo 2016 Antalya'nın yönetim kurulu toplantısının ardından soru üzerine Artvin'de yaşananlarla ilgili olayların dün gece iletildiğini,ancak takip edemediğini söyledi. Bu yüzden bilmediğini de belirten Faruk Çelik, "Ama bildiğim bir şey var, tabi o bölge önemli. Artvin coğrafi olarak toprağın kıt olduğu bir coğrafya, madenlerin de zengin olduğu bir ilimiz. Madenlerimiz alınmasın, çıkarılmasın gibi bir yaklaşımı ben doğru bulmam. Orada daha önce yapılan vahşi bir maden çıkarma modeli üzerinde duruluyordu. Bunun olmayacağını meclis kürsülerinde de dile getirdim. 'Bu olamaz' dedim. Orasının tahribi sözkonusu olamaz" dedi.
O GÜZELİM TABİAT TAHRİP EDİLECEKSE DOĞRU DEĞİL
Daha sonra yapılan çalışmada altın rezervinin olduğunun ifade edildiğini kaydeden Bakan Çelik, şöyle konuştu: "Bakır, altın alınırken teknolojiyi kullanarak alınması konusunda değerlendirmeler yapıldı. Şimdi bu olay ideolojik, hissi değil. Maden, altın, bakır var mı, bu alınır ama çevreyi tahrip etmeyecek şekilde. Şimdi ifade edilen o. Deniyor ki, bakır ve altın madeni alınıp yerine toprak dolgusu yapılacak. Yani orada hiçbir işleme, siyanür ve benzeri işleme olmayacak. Ham maden alınıp, vagonlarla ve teleferikle, teleskilerle oradan alınacak deniyor ise eğer çevreye bir zararı yok ise. Ben projeyi görmedim, bilmiyorum. Yani karşı çıkmak değil ne yapılacağına bakmak gerekiyor. Eğer orada gerçekten maden, çevre olduğu gibi o güzelim tabiat tahrip edilerek bir maden çalışması olacaksa tabiki bu doğru değil. Buna katılmak doğru değil. Ama o projenin artık o eski proje olmadığı, oradan yalnız madenin alınıp, alınan madenin yerine toprağın doldurulacağı ve çevre tahribi olmadan madenin alınması olayı olduğu, işlemesinin başka yerde yapılacağı ifade ediliyor ise, oturup projenin görülmesi gerekiyor."
Her konuyu ideolojik bir tartışma haline getirmenin de doğru olmadığını dile getiren Faruk Çelik, "Anlatılanlar çerçevesinde çevreye bir tahribat sözkonusu değilse, orada altın madeni çıkarılmasıyla ilgili siyanür ve benzeri çalışma olmayacak ise, ağaçlar kesilmeyecek, çevre tahrip olmayacak ise madeni çıkarma tekniği varsa, çıkarıp vagonlarla veya teleferik sistemiyle bu gidecekse maden alınsın, toprakta doldurulsun. Ama bunun dışında bir şey oluyor ise, çevreye fecaat sözkonusu ise bunada müsaade etmemek gerekiyor. İçeriği tam bilmediğim için bu çerçevede bir değerlendirmeyi doğru buluyorum" diye konuştu.
"FARUK ÇELİK ‘KENT YOK OLUR’ DEMİŞTİ"
CHP milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvinli olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in 2001 yılında parlamentoda yaptığı bir konuşmayı da anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Faruk Çelik o dönem milletvekili. Parlamentoda bir konuşma yapıyordu. Tutanakları bende. Aynen şöyle söylüyor; ‘Artvin Cerattepe’de maden çıkarsa bu Artvin için cinayettir, bu kenti yok edecek bir girişimdir’. Bunun altındaki imza Faruk Çelik’e ait. Bu bir gazete demeci değil. Faruk Çelik o yıllarda, Cerattepe’deki maden girişiminin kenti yok edeceğini söylemiş. Konuşmanın orijinal metni bende. Kendisine parlamentoda sordum; ‘sayın bakan konuşmanızın arkasında mısınız?’ dedim. ‘Evet’ dedi."
DHA