Bakan Çelik, İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu Tanıtım Seminerine Katıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de günde 172 iş kazasının olduğunu bu kazalarda...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de günde 172 iş kazasının olduğunu bu kazalarda 4 kişinin hayatının kaybettiğini, iş kazalarının Türkiye’ye yıllık maliyetinin 7.7 milyar lira olduğunu söyledi.

JW Mariott Hotel’de düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu seminerinde konuşan Bakan Çelik, Türkiye’nin siyasi istikrarla küresel krizi alt edecek dirence kavuştuğunu söyledi. Küresel krize rağmen en çok istihdamın gerçekleştiği dönemin yaşandığına işaret eden Çelik, 4 yılda 4.5 milyon kişiye istihdam sağlandığını ifade etti. Çelik, 1 Ocak 2013’te 2 milyon emekliye intibaklarının ödeneceği müjdesini verdi. Dünyada her yıl 2.3 milyon kişinin iş kazası ve meslek hastalığından hayatını kaybettiğini belirten Bakan Çelik, her 1 dakikada ise 4 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Çelik, “Ben burada 20 dakika konuştuğumda 10 kişi iş kazası ve meslek hastalığından hayatını kaybetmiş olacak. Bu Kuveyt, Makedonya gibi ülkelerin tarihten silinmesi demek” dedi.

Reklam
Reklam

Meslek ve iş kazalarının Türkiye’ye yıllık maliyetinin 7.7 milyar lira olduğunu belirten Çelik, Türkiye’de günde 172 iş kazasının olduğunu bu kazalarda 4 kişinin hayatını kaybettiğini 6’sının ise sürekli iş göremezlik raporu aldığını ifade etti. Çelik, 2002 yılına göre 2012 yılında işyeri sayısının yüzde 105 oranında arttığını belirterek, iş kazalarının 2002 yılında yüz bin çalışanın yüzde 16.7’sının hayatını kaybederken 2012 yılında bu rakamın yüzde 7.6’ya düştüğünü söyledi. Çelik, “Bu önemli bir başarı ancak neticede yüz binde 8 kişi ölüyor. Avrupa kıyılarında yüz bin kişide 4 kişi, Avrupa’nı merkezinde ise yüz bin kişide 1.5. Bu da bize almamız gereken mesafenin ne olduğunu gösteriyor. İş kazalarının yüzde 18.3’ünün meal sektöründe, yüzde 14.4’ünün maden sektöründe, yüzde 10.2’sinin inşaat sektöründe meydana geldiğini anlatan Çelik, İşçi Güvenliği konusunda tasarruf yapılamayacağını söyledi. İşçi Güvenliği Kanunu’nun önleyici bir yasa olduğuna işaret eden Çelik, “Olay olmadan önce engellemek önemli. Kaza olduktan sonra ah vah diyeceksiniz onu konuşacaksınız. Konuşturmamak için bu yasa yürürlüğe girdi” dedi.

Reklam
Reklam

Çelik, daha önce İşçi Güvenliği ile düzenlemelerin 1 milyon 495 bin işyerini ve yüzde 2 oranında işçiyi kapsadığını şimdi ise bütün işçileri kapsadığını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: