Bakan Çelik: “kadına Şiddet Acziyetin Göstergesidir”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadına karşı yapılan şiddetin, acziyetin bir göstergesi olduğunu...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadına karşı yapılan şiddetin, acziyetin bir göstergesi olduğunu belirterek, “Eğer kadına el kalkıyorsa ve şiddet meşru gösterilmeye çalışılıyorsa orada insanlıktan çıkılıyor demektir” dedi.

Bakan Çelik, AK Parti İl Kadın Dayanışma Meclisi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Çelik, “Hayat bir kadınla, bir erkekle yani iki kişiyle başladı. Eşitlik var, bir kadın, bir erkek. Peki, süreç içerisinde neler oldu. Kadınlar diri diri toprağa gömüldü. Kadınlar aslında cadı avının kurbanı da yapıldı. Kadınların insanlığı bile tartışıldı. Bunlar yaşandı ve neticede çok büyük sıkıntılarla insanlık, kadınlar karşı karşıya kaldı. Benim anam, benim kardeşim, benim bacım ne oluyor ki dezavantajlı grup oluyor. Bugünün dünyasında kadına giydirilen bu kavram. Bunun dışında cinsel obje, şiddet, ucuz işçilik, ikinci sınıf insan gibi birçok negatif tanımlamalarla kadınlarımız ne yazık ki karşı karşıya. Oysa bizim medeniyetimizde kadın hepimizin baş tacı. Şefkatin, sevginin, merhametin merkezi, ailenin direği, toplumun çimentosu ve en önemlisi kadınsız toplum çorak topraklar gibidir. Bizim medeniyetimizin görüşü bu. Bugün sabahleyin de bir kadın öldürüldü. Kadına karşı yapılan şiddet aslında zayıflığın, acziyetin bir göstergesidir. İnsanlık çıkış noktasıdır kadına yapılan şiddet. Eğer kadına el kalkıyorsa ve şiddet meşru gösterilmeye çalışılıyorsa orada insanlıktan çıkılıyor demektir” dedi.

Reklam
Reklam

18 yaşın üzerindeki kadınların işveren primlerinin 5 yıldır hazine tarafından karşılandığını hatırlatan Bakan Çelik, “Yani bir kadın ‘çalışmak istiyorum’ diyorsa onun yüzde 19,5’luk işveren prim payını 5 senedir devlet karşılıyor. Kadın istihdamı daha fazla artsın, işveren kadının çeşitli bahanelerle çalıştırılmaması konusunda bir irade ortaya koymasın diye bu uygulamayı getirdik. 1 milyon 360 bin kadınımız bu teşviklerden yararlandı ve istihdamı gerçekleşmiş oldu. Yalnız aralık ayında 128 bin kadın bu teşvikler çerçevesinde istihdam edildi ve şu anda çalışma hayatının içinde” diye konuştu.

Bakan Çelik, kadınların Türkiye’deki istihdamının yüzde 20’den, yüzde 26’ya çıktığını ancak bunun yeterli olmadığını ifade ederek, “Bu çok sevindirici ama yeterli değil. Batı ülkelerinde yüzde 58 istihdam var. Henüz kat etmemiz gereken mesafeler var, almamız gereken yollar var. Şiddete uğrayan kadınların sağlıktan yararlanmaları, baskıyla, şiddetle karşı karşıya kalan kadınların sağlık primlerini biz ödüyoruz, sağlıktan yararlanmasını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

İstihdam teşvikinin nüfus artış hızını gözeteceğini dile getiren Çelik, “Aile birliğini sağlayacak, sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlayan bir istihdam teşviki olacak. Bu konuda çalışmalarımızı olgunlaştırma noktasındayız” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: