Bakan Çelik: Kadına şiddet zayıflık göstergesidir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadına şiddetin bir zayıflık göstergesi olduğunu belirterek, "Kadını...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadına şiddetin bir zayıflık göstergesi olduğunu belirterek, "Kadını ikinci sınıf insan olarak gören, kadına karşı şiddet gibi cinsiyet faşizmini çağrıştıran yaklaşımların inanç değerlerimizle ilgisi yok." dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ali ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ‘Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Giderilmesi’ konulu konferansa katıldı. Bakan Faruk Çelik burada yaptığı konuşmada, ayrımcılığın küresel bir tehdit olduğunu vurguladı. Günümüzde yaşanan ayrımcılıklardan en önde gelenin cinsiyet ayrımcılığı olduğunu söyleyen Çelik, "Bu ayrımcılığı sosyal hayatın her kademesinde görmek mümkün. Oysa insanın doğasında olan değer, eşitliktir. Ayrımcılık ve ötekileştirme insan yaratılışına ders düşen küresel bir hastalık." şeklinde konuştu. Sahip olduğumuz medeniyet anlayışında sadece kadına değil, tüm insanlara, yaratılan her şeye karşı yapılan ayrımcılığa ve şiddete tolerans olmadığını belirten Çelik, “Maalesef istenmeyen hadiseler de yaşanıyor. Hemen hemen her gün bu tür olumsuz haberleri okuyoruz, izliyoruz, üzülüyoruz. Bu haberleri izlerken (insana dolayısı ile kadına şiddet uygulayan insansa, biz neyiz?) sorusu akla gelmiyor değil. Kadına şiddet uygulamak güçlü olmanın değil, aslında zayıf olmanın göstergesidir. Kadını ikinci sınıf insan olarak gören, kadına karşı şiddet gibi cinsiyet faşizmini çağrıştıran yaklaşımların bizim dünyamızda ve inanç değerlerimizle ilgisi yok.” dedi. Çelik bu noktada, kadına karşı şiddeti toplumsal şiddete dönüştüren haber ve yayınlardan da kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.
Bir hak olan çalışmanın kadın ve erkeğe eşit olarak sunulması gerektiğini kaydeden Çelik, “Ağır ve tehlikeli işler dışında kadınların yapamayacakları iş bulunmamaktadır. Ağır ve tehlikeli işler için kadınlara pozitif bir ayrımcılık uygulanması gerekli görülmüştür. Bu durum da bir zayıflık olarak görülmemeli. Cinsiyet ayrımcılığına dayanarak yapılmamalı erkek ile kadın arasında bir rekabet unsuruna dönüştürülmemeli.” diye konuştu.
Çalışma hayatında fırsat eşitliğini sağlamak görevinin işveren ve siyasetçilere ait olduğunu söyleyen Çelik, kadının istihdama katılması için önemli çalışmalar yapıldığını aktardı. Çelik, “Yapılan bu çalışmalar sonucunda 2004 yılında yüzde 20.8 olan kadın istihdam oranı, 2010 yılında yüzde 24’e yükseldi. Temmuz 2010’de 25.3 olan kadın istihdam oranı da Temmuz 2011’de yüzde 26.9 seviyelerine yükseldi.” dedi.
Kadınlarda işsizlik oranının bir yıl öncesine göre yüzde 12’den, 11.4’e gerilediğini belirten Çelik, şöyle devam etti: "Ancak kadınların iş gücüne katılım oranlarının istediğimiz seviyelerde olduğunu söyleyemeyiz. Son açıklanan verilere göre erkeklerde iş gücüne katılım oranı ile kadınlardaki iş gücüne katılım oranındaki uçurumu da göz ardı edemeyiz. Bunlar AB ortalamalarının gerisinde olmasına rağmen, bu artışlar gelecek açısından bizleri ümitvar kılıyor. Yüksekokul mezunu kadınlarda iş gücüne katılma oranı ise yüzde 71’e çıktı. Bu eğitimin istihdama katkısını net bir şekilde ortaya koyuyor."
Bakan Çelik, kadın istihdamını yükseltmeye yönelik çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz