Bakan Çelik: Kömür madeninde yaşam odası olmaz

Çalışma ve Sosyal GüvenlikBakanı Faruk Çelik ''Kömür madeninde yaşam odası olmaz. Çünkü burada gazdan bahsediyoruz. Önemli olan kaza sonrası madenin derhal terk edilmesidir'' dedi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, katıldığı televizyon programında soruları yanıtladı."Kıdem tazminatında seçimden önce Meclis'te bir adım atılması zor gibi görünüyor. Bu süreç nasıl işleyecek?" sorusuna Çelik, "Bir kere seçime gidiyor Türkiye ve bu konuların tartışılmasından rahatsız değiliz. Çalışanların karşı karşıya kaldıkları mağduriyetleri ortadan kaldırma ile ilgili bir düzenlemenin peşindeyiz. 1936'dan beri var olan kıdem tazminatı uygulaması çeşitli evreler geçirmiş. Netice itibariyle bir yıl çalışma kaydıyla bir brüt maaş kıdem tazminatı olan patronun cebinde işçi adına 15 yıl duruyor. 15 sene sonra almaya hak kazanıyor. Bugün geldiğimiz noktada bu sürdürülebilir olmadığını işçilerimizin kıdem tazminatını alamadığını, giriş ve çıkışlar yapılarak bir yıl dolmadığı için bu hakkın elde edilemediğini bunu yaşayarak görüyoruz. Bizde diyoruz ki eski sitem işçiyi mağdur ediyor bırakalım bu eski sistemi ve fon sistemin geçelim. Her ay işçi nasıl maaşını alıyorsa kıdem tazminatı da kendi hesabına yatırılsın. Problem biz şu anda kıdem tazminatını hak ettik bir sorunda yok bizim işletmemizde kamuda çalışıyoruz veya önemli işletmelere çalışıyoruz o zaman sistemde kalabilirsin sorun yok. Mevcutlar bu sistemde tamamen kalabilirler. Geçmek istiyorsan fon sistemin geçebilirsin. Yüzde 85 işçiler hak kaybıyla tazminat kaybıyla karşı karşıya. Bunu savunmak sendikaların görevi olamaz. Ben çalışma bakanı olarak son aylarımızı geçiriyoruz bakanlıkta. Çok önemli düzenlemelere imza attık kıdem tazminatının da bu dönemde çıkarsa ben vicdanen çok rahat olacağım" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

-"KÖMÜR MADENLERİNDE YAŞAM ODASI OLMAZ"-

"İş güvenliği ve madenlerle ilgili yönetmelik değişti ve bir hayat hattı kurulması söz konusu oldu. Bu Soma'dan sonra tartışılan yaşam odasının işlevini sağlayabilecek bir düzenleme mi?" sorusuna Çelik, şöyle cevap verdi:

"İşverenin olaylara bakışı ve farkındalığı çok önemli. Bir de işçi kardeşimizin iş güvenliği ile ilgili algısı çok önemli. Mevzuat, işveren, işçi eğer uyumlu olursa iş kazalarını yok noktasına çekmek mümkün. 2012 ile 2015 arasında başka bir şey kaldı mı bilmiyorum meclisteki torba yasada geçerse eksik kalmıyor. Biz maden yönetmeliğinde değişikler yaptık şu anda. Fosforlu hayat hattı aşağıda madende 400-500 metre yerin altında bir kaza meydana gelirse bir elektrik kesintisi meydana gelirse o fosforlu hatta tutunarak gün yüzüne çıksın diye bir düzenleme geliyor. Çip sistemini getirdik. Bir olay meydana geliyor veya meydana gelme den hangi işçi nerede bunu noktasal olarak tespit etme imkanımız var. Ayrıca yaşam odası. Kömür madenlerinde yaşam odası olmaz diyorum anlamıyor insanlar. Diğer madenler için eyvallah. Yangından dumandan zehirlenmeden bahsediyoruz. Burada bir an önce ocaktan çıkma hedefi olması gerekiyor. Onun için bu düzenlemede oksijen maske dolum tesisi ve değiştirme tesisi sistemini getiriyoruz. 15 dakika ve yarım saatte bir maskesini çıkarıp değiştireceği veya gazını değiştirebileceği istasyonlar kuruyoruz. Bunun dışında detaylı sondaj sistemi geliyor. Desandre dediğimiz maden ocağına inen eğim 18 dereceyi geçmeyecek. Eğer geçiyorsa mekanik iniş yapacaksınız yaya gitmeyecek işçi. Bu yapısal sistemlerin getirmiş olduğu ciddi problemler bunlar. Bunları ortadan kaldırmak durumundayız."

Reklam
Reklam

-"BÖYLE BİR MUHALEFET ANLAYIŞI OLAMAZ"-

Ana muhalefetin işsizlik eleştirisine yönelik de Çelik, "Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerinde hayret ettim. Kılıçdaroğlu bütün emeklilere iki bayram maaşı vereceğiz diyor. Böyle bir muhalefet anlayışı olamaz. Hele hele Kılıçdaroğlu gibi konunun içinden gelmiş, 8 yıl SSK'nın başında bulunmuş, zarar nedir açık nedir bunları yaşamış yaşatmış bir insan 25 katrilyon asgari bir SSK'ya yeni bir maliyet getirirken nereden karşılayacağını düşünmesi gerekiyor. Biz yıllardır uğraşıyoruz sosyal güvenlik açıklarını 20 milyara çektik. Gelin 25 daha ilave edelim bu 45 katrilyona çıksın dediğiniz zaman yaptığımız mücadelenin ne anlamı kalır? Biz vermedik mi zamlar yaptık artışlar yaptık. Biz hiçbir ücretliyi ve emekliyi enflasyona ezdirmedik geçmiş dönemlerde. Ama yeterli değil bir iyileştirme olsun ama hesaplı kitaplı bir iyileştirme olsun. İşsizlik sorunu dünyanın sorunu. Küresel piyasada durağanlık var. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler bunlardan etkileniyor etrafımızın yangın çemberine dönmüş. Avrupa Birliğinde yaşanan siyasal sorunlar var. Tüm bunlar ekonomiyi etkiliyor. Bundan etkilenmediğimizi söylemek doğru değil. Ama Türkiye'deki işsizliğin 9.9 olmasında asıl neden işgücüne katılım oranında yüzde 2.2'lik artış var. Yani 2013 yılında yüzde 48.3 olan işgücüne katılım yüzde 50.5'e yükselmiş. Yaklaşık 1 milyon 740 bin kişi bir yıl içinde işgücüne katılmış. Neden katılmış? İŞKUR 2014 yılında 700 bin kişiyi işe yerleştirdi. Bu da iş gücünün işe erişimini işçinin iş bulmasını kolaylaştırıyor. Ayrıca biz 2014 yılında 1 milyon 300 bin kişiyi işe yerleştirmişiz. Bu küresel ve bölgesel gelişmeleri dikkate alarak bir başarısızlıktan bahsetmek söz konusu değil" dedi.

Reklam
Reklam

-"YA TAZMİNATLARINI ÖDEYECEĞİZ VEYA KADROYA ALACAĞIZ"-

Çelik "Taşeron işçilerine özellikle karayollarında çalışanlar için kadroya alınması gibi bir hazırlık olduğunu biliyoruz. Yakın zamanda bir kadroya alma işlemi olur mu?" sorusuna, da şu yanıtı verdi:

"Taşeronla ilgili nihai bir düzenlemeyi yaptık. Şimdi bir bakanlar kurulu kararı yayınlanacak ben arzu ediyorum seçimden önce yayınlansın. Ama yetişmezse seçimden sonra ilk yayınlanacak bakanlar kurulu kararlarından birisi hangi işlerin yardımcı işler olduğunu içeren bir karar olacak. Bu yayınlandıktan sonra bunun dışındaki tüm işler asıl işlerdir artık orada kadrolu insanların çalışması gerekiyor. Şimdi bu düzenleme oluncaya kadar bir karmaşanın yaşandığı doğru. Binlerce işçi mahkemeye gitti bir asıl işçi gibi çalışıyoruz ve onların aldığı ücret kadar ücret alamıyoruz sosyal haklara sahip değiliz. Dolayısıyla bizim de asıl işçi sayılmamız gerekir şeklindeki taleplerini yargı onayladı. Hükümet olarak şunu yapmak durumundayız; bir eleman ihtiyacı varsa bunların yargı kararı çerçevesinde kadroya alınması ya da elemen ihtiyacı yoksa bütün tazminatlarının ödenme zorunluluğu var. Ya tazminatlarını ödeyeceğiz veya kadroya alacağız."(ANKA)

Reklam
Reklam

(MLT/ÖZK)