Bakan Çelik, Sözleşmesinde Arabulucu Olduğu Fabrikada Çiçeklerle Karşılandı

Seyfettin ARAS/İNEGÖL Olmuksan A.Ş.’ye bağlı 7 işyerinde, 4 gün önce greve saatler kala Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in araya girmesiyle yapılan

Seyfettin ARAS/İNEGÖL Olmuksan A.Ş.’ye bağlı 7 işyerinde, 4 gün önce greve saatler kala Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in araya girmesiyle yapılan görüşmede anlaşma sağlandı. 2 yıllık imzalanan sözleşmeyle birinci altı ay için ücretlere yüksek ve düşüğe doğru kademeli olarak yüzde 10 ile yüzde 40 arasında artış yapıldı. İkinci ve üçüncü altı aylarda enflasyon artı 1’er puan, dördüncü altı ay ise enflasyon artı 2 puan artış sağlandı.
Bakan Çelik, dün gece İnegöl’e gelerek Olmuksa fabrikasındaki tarafları kutlayarak sözleşmenin hayırlı olmasını diledi. Sözleşmenin imzalamasına verdiği destekten işçiler tarafından çiçekle karşılanan Çelik, bakanlık olarak endüstriyel ilişkilerde huzurun barışın sağlanması konusunda önemli görevleri bulunduğunu belirterek, hak aramanın barış ortamı içerisinde devam etmesini hedeflediklerini söyledi.
Hak aramanın kutsal olduğunu ve aynı şekilde bunun diyalog çerçevesinde barışa dönüşmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, şöyle devam etti:
“Yoksa eski anlayışlarda olduğu gibi sendikacılık ‘ne verirseniz verin ben hak aramaya devam ederim, işletmenin kapalı veya açık olması da ülke ekonomisinin iyi veya kötü olması da beni ilgilendirmez, ben dediğim dediktir’ şeklinde sendikacılık anlayışı artık tarihin çok gerilerinde kaldı. Ben burada üretimi gerçekleştiren alınterini döken, bu işletmenin yücelmesi için mücadele eden üretim artması için gayret eden işçi kardeşimizi ‘dikkate almıyorum’ diyen, 'talepleri dikkate almıyorum' diyen işveren anlayışı da günümüz de geçerliliği yitirmiş bir işveren anlayışıdır. Dolayısıyla en güzeli nedir? Masa başında oturmak, masa başında sorunlarımızı konuşmak ve talep edilen meseleleri makul düzeyde ne işverenin dediği ne de işçinin dediği ama gerek ülke ekonomisi gerek işletmenin geleceği açısından ve işçilerimizin kazanımları açısından ortak bir nokta da buluşturmak” dedi.
Geçen hafta böyle güzel bir tabloyu işçi ve işveren temsilcileri ile birlikte halletmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Bakan Çelik, “ Çorbada tuzumuz olduysa bizde kendimizi mutlu addederiz. Asıl olan işçi kardeşlerimizi hak arayışını çok düzeyli götürdüler. Ben onları tebrik ediyorum. İşveren temsilcilerimiz buradalar. Onlar da ülke şartlarını rekabet şartlarını zorlayarak çıkması gereken noktaya kadar çıktılar. Bir uzlaşı oldu. Hayırlı olsun. Barış, huzur içerisinde ülke ekonomisine hep beraber katkı sunmaya devam edeceğiz. İşverenler, sendikalar nasıl anlar bilmem ama şu anda Türkiye’de bu güzel tablonun her yerde yaşanmasını istiyorum” dedi.
KIDEM TAZMİNATLARI
Bakan Çelik, kıdem tazminatları konusuna da değinerek, “Güçlü firmalar da böyle bir problem yok ama küçük firmalar da kıdem tazminatı ile ilgili çalışanların ciddi sorunlarla karşılaşıyorlar. 10 - 15 yıl çalışmasına rağmen işletmede meydana gelen olumsuz gelişmeden dolayı işçi kardeşimizin bu kadar emeğinin kıdem tazminata dönüşemediğini maalesef örnekleriyle yaşıyoruz. İşçi kardeşlerimize özellikle söylüyorum klasik cümlelerden çıkmamız gerekiyor. İşçi 15 sene bekleyip kıdem tazminatını alacağım diye ne olur ne olmaz endişesini yaşamaması gerekiyor. İşçinin kendi hesabına her ay nasıl sigorta primi yatıyorsa o şekilde kıdem tazminatı primi de yatmalıdır. İşletmenin hesabını işçi niye yapsın. İşler iyi gidecek mi gitmeyecek mi, niye bununla işçi kafasını meşgul etsin. İşçi üretimine baksın. Böylece her ay maaşını alan işçi, her ay primi ödenen işçi her ay kıdem tazminatını da bireysel hesabına yatırmak kaydıyla işçi ve iş veren arasındaki ana ihtilaf konusunu da ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bunu niye üzerine basa basa Türkiye’nin her yerinde söylüyorum. Yüzde 89 oranında işçi kardeşimiz kıdem tazminatını ne yazık ki hak etme koşulları oluşmuyor veya alamıyor. Bu çok büyük bir hak” dedi.
Bu sorunun toplumsal mutabakat sağlanarak çözülebileceğini kaydeden Bakan Çelik, “Cumhurbaşkanımız diyor ya; masa başında işçi işveren oturacak uzlaşacak sizde iyi bitireceksiniz. O dönem de tavsiyeleri hep böyleydi. Şimdi de bunları her yerde anlatıyor. İşçi-işveren bu konuda uzlaşmayı sağlamalı. Kıdem tazminatı meselesi ihtilaf olmaktan çıkarılmalı ve işçi hak ettiğini ay sonun da mutlaka hesabında görmeli. Güzel gelecek ülkemizin olsun” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: