Bakan Çelik’ten “terör” Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Terörle bu milletin önünü kesme, geleceğini ve ufkunu...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Terörle bu milletin önünü kesme, geleceğini ve ufkunu karartma mücadele içerisinde olanlar muvaffak olamayacaklar” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İş-Kur Toplum Yararına çalışma programı kapsamında görev alan işçilerle iftar yemeğinde bir araya geldi. Bakan Çelik, iftar yemeği öncesi son günlerde artan terör olayları hakkında açıklamalarda bulundu.

Terörün Ramazan ayı falan dinlemediğini belirten Bakan Çelik, kutsalların ve manevi duyguların zirvede olduğu bu ayda terörün kanlı göstermeye devam ettiğine dikkat çekti. Bu konuda daha önce binbir türlü mazeretlerin öne sürüldüğünü vurgulayan Bakan Çelik, “Deniliyordu ki hizmet yok ayrım var. Hizmetler eşit olarak memleketin dört bir yanına yayılamıyor. Haklar konusunda ciddi engeller var. Demokratik haklar alınması ve verilmesi konusunda mücadelemizi sürdürüyoruz gibi alt alta yazılan söylenen tekrarlanan hususlar vardı. 10 yıldır gerek demokratikleşme gerek haklar konusundan Doğu’dan Batı’ya, Güney’den Kuze’ye kadar ülkenin dört bir tarafında yatırımları eşit hale getirmek ve insan onuruna yaraşır bir şekilde, ülkenin dört bir tarafın ülkenin yaşanabilir olması konusundaki mücadelemize 75 milyon şahittir. Ama bu yapılanlara rağmen terör yine görevini ifa etmeye, acımasızlığını ortaya koymaya devam ediyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bunun ne ile izah edilebileceğini bilmediğini dile getiren Bakan Çelik, “Var mı? memlekette söyleyebileceğiniz Siverek ile Şanlıurfa, Diyarbakır ile İzmir, Şırnak ile Bursa arasında yönetim anlamında bir farklılığın peşinde koşulduğu, farklı idari bir gelişme olduğunu söyleyebileceğiniz bir tek kalem var mı?. Yok. Bakın ben 3 dönem Bursa milletvekilliği yaptım. Bu dönem Şanlıurfa milletvekiliyim. Nerede ne yapılmış 10 yıl içerisinde, nerede ne yapılmaya çalışılıyor ve yılların eşitsizliği nasıl giderilmeye çalışılıyor devlet ve hükümet nasıl eşit ve adil bir yönetim ortaya koyuyor bizzat ben şahidim. Ama siz ne yaparsanız yapın Türkiye’nin geleceğine, bölgede güçlü olmasına, büyük interlandı olan bu ülkenin dünya devleti olması konusunda endişe duyanlar Türkiye’nin önüne set koyma kararlığı içerisindeler. Bunların en önemli enstrümanı da terör. Terörle bu milletin önünü kesme, geleceğini karartma, ufkunu karartma mücadele içerisinde olanlar muvaffak olamayacaklar. Yatırımlar, haklar hukuklar bir insanın doğuştan getirdiği haklar bu konularda hükümetimizin attığı adımlar yaptığı açılımlar ortada. Bu konuda bir endişe yok, bu konuda bir sıkıntı yok.ama sıkıntı neden masada konuşulup vatandaşla gayet güzel doğusu ile batısı ile bütün vatandaşla uzlaştığımız hiçbir sorun yokken bu sorunsuz muhabbeti silahla bozmaya çalışıyorsunuz. Tehditle bozmaya çalışıyorsunuz. Bu vatandaşlarımızın dikkatine sunuyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Ramazan ayı bedeninin temizlendiği, servis bakımına alındığı bir ay olarak niteleyen Bakan Çelik, “Böyle bir aydır Ramazan. ayrıca Ramazan hoşgörü, sevgi, muhabbetin doruklara ulaştığı bir aydır. Şimdi biz bunu bir ay içerisinde tamamlayıp 11 ay bu hasletlerden uzak duralım yaklaşımını doğruyu bulmuyoruz. Her ayımız ramazan gibi olmalı. Kardeşliğin dorukta olduğu aylar olmalı. Yalnız ramazan değil, 12 ay bu değerler çerçevesinde sürdürülmeli. Fakire daha yakın, onu gözeten yaklaşımı 12 ay boyunca sürdürmek durumundayız. Dünyada 7 milyar insan var. İnsanlık ne kadar var? Ah bir 7 milyar insanlık olsa sorun olmayacak. 7 milyar insan var ama insanlık yok. Dünya ciddi sorunlarla karşı karşıya. Kalabalık çok, zenginseniz etrafınızda kalabalık daha çok. Bu kalabalıkların içerisinde insanlar yalnızlık yaşıyorlar. İnsan zor günüde yalnız yada psikolojisinde yalnız. Bir tarafında sefalet var, birileri için sefahat var. Birilerinin artığı birilerinin düğünü, bayramı gibi. Biri suya muhtaç, birinin suyu nasıl israf ettiğini bilmeyenler var. Ömründe ayakkabı görmemiş insanları biliyorum. Böyle sefaletle sefanın yan yana olduğu dünyada yaşıyoruz. Buna ‘ben’ anlayışı neden oldu. Ben anlayışı, dünyayı kasıp kavurdu. Hep benim olsun anlayışı oldu. biz anlayışını hakim kılmadığımız sürece bu sıkıntılar devam edecek” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Çelik, “Bakanlık olarak, hükümet olarak yoğun çalışma içerisindeyiz. Bakanlık olarak 1 yılda 230 bin işçi ile toplu sözleşme yaptık. Barış içerisinde yaptık. Arkasından memurlarımızla toplu sözleşme süreci başlattık. Toplu görüşmeden sözleşmeye geçtik. İntibak yasasını çıkarttık. Bu da emeklilerimize sistem değişikliğinden kaynaklanan haksızlıkları kaldırmak için 2 milyon emekliyi ilgilendiren 322 TL'ye kadar 1 Ocakt’an itibaren düzenleme gerçekleştirdik. İş sağlığı güvenliği yasası çıkarttık. Artık insanlar önlem alınmadığı için uzuvlarını kaybetmeyecekler. Genel sağlık sigortasına geçtik. 75 milyon vatandaş sigorta şemsiyesi altındadır. Eczanelerle sıkıntılar vardı çözdük. E-reçete ile artık reçete de almayacaksınız. Kağıtlardan, evraklardan, karnelerden kurtardık milleti. Bunlar geride kaldı” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.

En önemli konulardan bir tanesinin de işsizlikle mücadele olduğunu dile getiren Çelik, konuşmasında şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

“İşsizlik dünyanın meselesi. Avrupa birliğinde 27 ülkenin işsizlik ortalaması yüzde 10.4. ABD'de işsizlik yüzde 8,2. Fransa'da 10,1. İspanya'da yüzde 24.8. Yunanistan'da yüzde 21.9. Bu genel işsizlik oranı. Gençlerdeki işsizlik oranı AB'de yüzde 22,6. ABD'de yüzde 16,5. Türkiye'de durum ne. 2002'de işsizlik 10.3'tü, Bu yıl nisan itibariyle yüzde 9. Gençlerin işsizliği yüzde 20'den 16,7'ye geriledi. Bunları neye göre gerçekleştirdik, her yıl 800 bin kişi iş gücüne katılım sağladı. Her yıl 800 bin kişiye iş sağladık. Stoktaki işsizlere iş bulma imkanı sağladık. Son 3 yılda 4 milyon istihdama giriş oldu.

Hangi tabloya bakarsak bakalım Türkiye aB, ABD ile mukayese edilmeyecek verilere sahip. Sizler destek verdiniz, istikrarı sağladık ve milletimizin yüzünü güldürme konusunda gece gündüz çabaladık ve bu rakamlara ulaştık.

Şimdi yüzde 9 işsizlik yüksek. Daha çok istihdam etmemiz lazım. yeni hedefler koymamız lazım. Şu anda yaptığımız, 2023 yılında işsizlik yüzde 5 olmalıdır dedik. Yıl 2012-2023 yüzde 5'e inecek dedik. Here iki yılda kurumlar ne yapacak belirledik. İki yılda bir bakacağız, kim görevini yapmış, yapmamış. 2023'e geldiğimizde 5 ile buluşturmak istiyoruz. Bu hedefi gerçekleştirmek için kısa vadeli önlemler var. Bunlardan bir tanesi iş ve meslek danışmanları. Artık her işsizin danışmanı var. O sizi tanıyıp bilecek, vasıflarınız bilecek. Aynı zamanda iş dünyası ile irtibatta olacak. İş adamının gazeteye ilan vermesine gerek yok. Danışman iş adamını ziyaret edecek. Nasıl bir eleman istediğini soracak. Bakacak listesine, talebi karşılamıyorsa kurs verip uygun hale getirecek. Çünkü bu son derece önemli bir uygulama. İş adamlarının memnun olduğu, yorulmadan eleman bulduğu süreci yaşayacağız.”

Reklam
Reklam

Kayıt dışı istihdam ile ilgilede açıklamada bulunan Bakan Çelik, “Kayıt dışılık son derece yanlış. Kul hakkı diye bir şey var ya, bana göre en büyüklerinden bir tanesi bu. Türkiye’de şu anda yüzde 37. Bir puanın karşılığı 650 milyon TL. Bir puan düşerse bütçeye 650 milyon TL para giriyor. 37 puanı çıkartırsanız 26 katrilyon eski para ile elde ediliyor. Şimdi milletin 26 katrilyonunu alıp götürenler, yalnız burada değil, mezarda da hesap veremezler. 27 katrilyon gitmese yatırımlara bu kadar ayırmak mümkün olur. Çorum'a birinci senede demiryolu gelir. Kayıt dışı ayıbından kurtulmamız gerekiyor. Bu milletin parasıdır deyip kayıt dışı Alo 170 emrinizde. 75 milyonun geleceğini karartmaya hiç kimsenin hakkı yok. Meşru yollardan helal kazanalım ve rahat yiyelim” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz