Bakan Çiçek: "Meclis'in yetkisine tedahül var"

(ANKA)- Hükümet Sözcüsü ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili olarak, "Meclis'in alanına bir tedahül (içine girme) vardır. Meclis'in görev alanı büyük ölçüde daraltılmıştır" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, yaklaşık 6 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasını öngören düzenlemeyi iptal etmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Çiçek şöyle dedi:

"TBMM'nin 411 milletvekilinin kabul oyula yaptığı bir yasama işlemi var. Bildiğiniz gibi Anayasa değişikliği ya da Anayasa'ya yeni bir madde ilave edilmesi doğrudan doğruya TBMM'nin işidir. Mevcut Anayasa'ya göre milletvekillerinin teklifi ile olur, bu nedenle TBMM'de ortaya çıkan ihtiyaç sebebiyle 411 milletvekili ki bu aşağı yukarı Meclis'in 4'te 3 çoğunluğundan daha fazladır. Yani yüzde 80'lik bir ekseriyetle kabul bir ettiği bir tasarruf vardır. Bunu iptal etmiştir. Gerekçelerini bilmiyoruz. Gerekçe yayınlandıkta sonra tabiatıyla neye nasıl baktığı ve neden böyle bir sonuca vardığı ayrıca bir değerlendirme konusudur. Ama şu an algılanan şekli ile 10 ve 42. (madde) ile Anayasa Mahkemesi önemli bir karar aldı. Evvela yine kamuoyunun büyük ölçüde algıladığı şekliyle Meclis'in yetki alanına bir tedahül vardır. Meclis'in görev alanı büyük ölçüde daraltılmıştır."

Reklam
Reklam

Çiçek, Yasama Yetkisi'nin Meclis'te olduğunu düzenleyen, Anayasa'nın 7. maddesinin tartışmaya açıldığını belirterek öncelikle bu sorunun tartışılması gerektiğini söyledi.

Çiçek şöyle dedi:

"Bu sorun yazılıp çizildiği şekliyle sadece Ak Parti'nin sorunu değil. Bir demokrasi sorunu. Türkiye'de kuvvetler ayrılığının niteliğinin ve niceliğinin günümüz şartlarında gelinen noktada ne ifade ettiği ya da etmediği ile ilgili de bir sorun var. Türkiye'de gerçekte bir kuvvetler ayrılığı var mıdır? Kalmış mıdır? Böyle bir sorun var. Evvela bunun bir netleşmesi lazımdır. Türkiye'de demokrasi nereye gidiyor? Demokrasinin standardı ne? Bu sorun vardır. Bütün bu soruların yanıtı verilirken senato bir anlam ifade ediyor mu? Etmiyor mu buna bakmak lazım."