Bakan Coşkun'dan AB'ye sitem

ANKARA (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Avrupa Birliği'nin (AB) müzakerelerin başladığı dönemde Türkiye'nin önüne kriterlerde bulunmayan sorunları getireceğini belirterek, "Ama bunları sabırla aşmamız lazım" dedi.

Türk Akreditasyon Kurumu'nun (TÜRKAK) 6. Olağan Genel Kurulu Ankara Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi. Genel Kurul'da bir konuşma yapan Bakan Coşkun, TÜRKAK'ın rekabete açık serbest piyasanın uygulandığı ekonomilerde olmazsa olmaz kurumlardan biri olduğunu belirterek, hükümetin de bu kuruma çok önem verdiğini söyledi. "Bizim verdiğimiz önemin AB ile taçlanması gerekirdi" diyen Coşkun, Türkiye'nin hala 'ce belgesi' verme yetkisi almakta gecikmesinin TÜRKAK'tan kaynaklanmadığını kaydetti. Coşkun, AB ile müzakere tarihinin başladığı günlerde de kriterlerde olmayan birçok sorunları Türkiye'nin önüne koyacağını ifade ederek, "Ama bunları sabırla aşmamız lazım" dedi. Özellikle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler'in (KOBİ) 'ce belgesi' konusunda büyük sıkıntı içinde olduklarını dile getiren Coşkun, "Aslında AB siyasi karar organında Türkiye yer almadan önce özel olarak Gümrük Birliği Antlaşması imzalaması dolayısıyla, bütün vecibelerini yerine getirmesine rağmen ülkemize 'ce belgesi' verme yetkisinin verilmemesi düşündürücüdür" diye konuştu.

Reklam
Reklam

17 Aralık'ta müzakere tarihi verilmesinden sonra TÜRKAK, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın bu işlere daha çok önem verdiğini belirten Coşkun, "Çünkü 17 Aralık'tan önce bu konuya çok fazla tartışarak girmemiz mümkün değildi. Onu da bir bahane yaparlar, endişesiyle biraz sabırlı hareket ettik" dedi. Ama artık ilgili kurumların el ele vererek bu konuda Avrupa'yı sıkıştırması gerektiğini vurgulayan Coşkun, 100 binlerce dolarlık belge almak için KOBİ'lerin sıkıntı içinde beklediklerini söyledi. TÜRKAK'ın daha aktif olmasını beklediklerini de ifade eden Coşkun, "Dünya Ticaret Örgütü bazı kararları 2007'ye attı. Ama zaman hızla ilerliyor ve acımasız" dedi. Küreselleşen dünyanın tek pazar haline getirilme hedefinin olduğunu söyleyen Coşkun, "Bu hedefe giderken Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi geç kalmasını istemiyoruz. 'Hele dur bakalım' dönemi bitmiştir. Olayların önünde koşmamız gerekiyor" dedi.

Daha sonra TÜRKAK Yönetim Kurulu Başkanı ve Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Yavuz Cabbar TÜRKAK'ın faaliyet raporunu sundu. TÜRKAK'ın 1999'da kurularak 2001 yılında akreditasyon faaliyetlerine başladığını söyleyen Cabbar, TÜRKAK'a 2001 yılında yalnızca 5 akreditasyon başvurusu olduğunu; ancak akreditasyon belgesi verilen kuruluş olmadığını bildirdi. 2002 yılında 21 başvurudan 1'inin, 2003 yılında 42 başvurudan 18'inin, 2004 yılında 50 başvurudan 33'ünün olumlu sonuçlandığını bildiren Cabbar, 2005 yılı Mayıs ayına kadar da 21 başvurudan 14'üne akredite belgesi verildiğini dile getirdi. TÜRKAK'ın tanıtılması için bölgesel ve uluslararası sempozyum ve fuarlara da katıldıklarını ifade eden Cabbar, bu çerçevede ayrıca 'Bölgesel Standardizasyon Komitesi Birliği ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ile de işbirliği çalışmaları yürüttüklerini kaydetti. TÜRKAK'ın Avrupa Akreditasyon Birliği'ne tam üye olduğunu; ancak bunun çok taraflı tanımayı beraberinde getirmediğinin altını çizen Cabbar, "Karşılıklı Tanıma Anlaşması için Mart ayı içinde başvurumuzu yaptık. 4 alanda Karşılıklı Anlaşma imzalanmasını amaçlıyoruz" dedi. Ancak bunların gerçekleşmesi için 4457 Sayılı TÜRKAK Kanunu'nda değişiklikler yapılması gerektiğinin kaydetti.

Reklam
Reklam