Bakan Davutoğlu: Türkiye’yi Yeniden Restore Ediyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti’nin 2002 yılında iktidara geldiği günden bu güne kadar yapılanların...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti’nin 2002 yılında iktidara geldiği günden bu güne kadar yapılanların Türkiye’nin yeniden restorasyonu olarak tanımlanabileceğini söyledi. Davutoğlu bu restorasyonun demokrasi, ekonomi, dış politika ayakları üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Toplantısı’na Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve çok sayıda İTO üyesi katıldı. Davutoğlu’nun kürsüye çıkmadan önce içerisinde Davutoğlu’nun çocukluk fotoğraflarının da yer aldığı sinevizyon gösterildi. Kürsüye çıkan Davutoğlu konuşmasına sürprizin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyerek başladı.

Reklam
Reklam

İstanbul’u anlamanın insanlık tarihini anlamak adına önemli olduğunu belirten Ahmet Davutoğlu, İnsanlık tarihini anlayamayanın da İstanbul’un bu tarihteki önemini algılayamayacağını söyledi. Türk dış politikasının son 10 yılda kazandığı ivemeye bir isim verilmesi gerekseydi bunun adının İstanbul’un eski isimlerinden ‘Dersaadet’ olacağını vurgulayan Bakan Davutoğlu, dünyada yaşanan küresel akışlara İstanbul eksenli cevaplar oluşturulması gerektiğini ifade etti.

'TÜRKİYE 4. KEZ RESTORE EDİLİYOR'

AK Parti hükümetleri dönemine yapılacak tanımlamaya isim verilmesi halinde bu ismin ‘Restorasyon’ olacağını aktaran Ahmet Davutoğlu, son 10 yılda Türkiye’nin yeniden restore edildiğini ifade etti. Tanzimattan beri Türkiye coğrafyasının 4. kez restore edildiğini aktaran Bakan Davutoğlu, “Osmanlı devleti küçülürken Tanzimat devleti restore etmek ve yeniden tanzim etmek üzere bir reform dönemidir, restorasyon dönemidir ve devletin daha sonra Cumhuriyet ile birlikte devam edecek kurumları o dönemde kurulmuştur. İkinci restorasyon Cumhuriyet ile birlikte yaşanan restorasyondur. 3. Restorasyon 1950’lerde başlayan demokrasi restorasyonu ve halkın mobilizasyonunu sağlayan restorasyon. 4. büyük restorasyon son 10 yıl içinde yapılmıştır.” dedi.

Reklam
Reklam

AK Parti iktidarı döneminde gerçekleştirilen restorasyonun birbirini destekleyen 3 ayağı olduğunu belirten Bakan Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Birincisi demokrasi, demokrasinin kökleşmesi, milletle devlet arasında özellikle 90’lı yılların sonlarında açılan gediğin mümkün olduğu kadar kapanarak millet iradesinin demokratik, siyasi yapı içinde egemen olmasının sağlanması. İkinci önemli ayağı ekonomik restorasyondur. Yani demokrasiyi ayakta tutacak orta sınıfın güçlendirilmesi ve paralel olarak ekonominin küresel ekonomiden aldığı payın artırılması. 10 yılda gerçekleşen büyük bir restorasyondur. Bu iki restorasyona dayalı olarak bir dış politika restorasyonu gerçekleştirmeye çalıştık son 10 yıl içinde, dış politikada yeni bazı ilkeler ve hedeflerle ekonomik büyümemizi, demokrasimizi ve bunların getirdiği birikimi dış politika alanına taşımaya çalıştık. Bu üç restorasyon doğrudan birbirleriyle bağlantılıdır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: