Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eğitim sisteminin gelişmiş ülkelerin eğitime bakış perspektifine göre dünya gelişmelerine göre yenilediklerini dile getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi paradigmalarını ve eğitim stratejilerini değiştirirken yüksek öğrenimin de bu türden bir paradigma değiştirmeye ve yeniden yapılandırmaya ihtiyacı olduğunu bildirdi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi 2011-2012 akademik yılı mezuniyet töreni Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Törene; Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Rektör Prof. Dr. Nazım Ekren, İTO üyesi iş adamları, çok sayıda akademisyen, öğrenci ile velileri katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, tüm dünyada belirgin bir şekilde rekabetin insan gücü ve eğitim üzerine yapıldığını belirtti. Uzmanlaşmış insan gücü olmayan toplulukların bundan sonra rekabette başarılı olamayacağını bildiren Bakan Dinçer, pek çok gelişmiş ülkenin bu durumun farkına vararak iki binli yıllarda eğitim stratejilerini yeniden gözden geçirmeye başladığını aktardı. ABD’nin bu stratejik dönem sonunu kadar toplam nüfusunun yüzde 40’ını üniversite mezunu yapabilmek için çalışma başlattığını aktaran Bakan Dinçer, AB ülkelerinin ise hemen hepsinin ortak hedef olarak nüfuslarının yüzde 90’ların üzerine çıkarmaya çalışacaklarını ifade etti.
Bu perspektiften bakıldığında dünyada yaşanan gelişmeyi 5 ana başlık halinde değerlendirilebileceğini bildiren Bakan Dinçer, bunlardan bir tanesinin eğitim yaşının erkene çekilmesi olduğunu aktardı. Mesleki eğitimin daha ileri ki yıllara kaydırıldığını aktaran Dinçer, üçüncü olarak hayat boyu öğrenme modellerinin daha yaygın hale geldiğini söyledi. Eğitimin doğrudan doğruya birey odaklı hale getirildiğini bildiren Bakan Dinçer, son olarak ise eğitimde bilgi ve yetenek süreçlerden daha fazla önem kazanmaya başladığını anlattı.
Türkiye olarak eğitim sistemini bu perspektife göre yenilediklerinin altını çizen Bakan Dinçer, “ Bu yüzden biz de ülke olarak tüm gelişmiş ülkelerin rekabeti içinde yer almak isteyen ülke olarak eğitimimizde temel değişiklikler yapmaya başladık. Ana felsefe ve yaklaşım itibariyle paradigmamızı değiştiriyoruz. Bu paradigma değişikliğinin özeti şu; bu güne kadar sadece bir eğitim tarzıyla toplumun farklı kişi ve kesimlerine sunduğumuz tek hizmeti değiştiriyor. Bireysel farklılıkları, toplumun farklılıklarının ihtiyaçlarını karşılayacak türden yeni bir anlayışla tasarlamaya başlıyoruz.” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı kendi eğitim paradigmalarını ve uygulama stratejisini değiştirirken yüksek öğretim sisteminin de benzer türden bir paradigma değişikliği yapmaya ve yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı olduğunu aktaran Bakan Dinçer, “Bizim şu anda yine sunduğumuz üniversite eğitim sistemi, daha çok standartlandırılmış, fazla çeşitliliği izin vermeyen, bireylenin potansiyellerin ortaya çıkarma adına yetersiz kalan bir eğitim sistemidir.” diye konuştu.
Artık insanların sahip oldukları bilgi ve yeteneğin kim tarafından ve nereden kazandırıldığının önemini kaybettiğini aktaran Bakan Dinçer, herhangi bir bilgi ve yeteneğin o bilgi ve yetenekler belgelenerek ulusal ve uluslar arası standartlarda kullanılabilir hale getirildiğini söyledi. Dinçer şöyle konuştu: “Hiçbir üniversite yüzü görmeyen insanlar eğer üniversitenin kazandırdığı bilgi ve yetenekler sahip olmuşlarsa üniversite diploması alabiliyorlar. Artık sahip olunan diplomalar eskisi kadar önemli ve anlamlı değil. Eğer sizi hayatta tutacak bilgi ve yeteneklere sahipseniz ayakta kalabilirsiniz. Aksi takdirde ayakta kalma şansınız olmayacaktır.”
Bu sene 11. eğitim-öğretim yılını dolduran İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde bu sene 237’si ön lisans, 735 lisans olmak üzere 972 öğrenci diplomasını aldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz