Bakan Eker: Çiftçinin yükünü hafifletmeye çalışıyoruz

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gübreyle ilgili ilave kaynak sağlama ve çiftçinin yükünü...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gübreyle ilgili ilave kaynak sağlama ve çiftçinin yükünü hafifletme yönünde çalıştıklarını bildirdi. Eker, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)'nın Manisa'da yapılan Ege bölge toplantısında, oda başkanlarının ve üreticilerin sıkıntılarını dinledi.
Burada yaptığı konuşmada serada ve tarım alanlarında kullanılan elektriğin pahalı olduğunu belirten Bakan Eker, fiyatları aşağıya çekmek için ilgili birimlerle görüşeceklerini söyledi. Sera ve hayvancılıkta kullanılan elektriğin kilowat/saatinin 31,5 kuruş olduğunu kaydederek, “Konutlardan 8,5 kuruş daha yüksek. Hayvancılık ve seralardaki elektrik kullanımı, ticarethane gibi fiyatlandırılıyor. Bu bir üretim faaliyeti, ticarethane gibi değerlendirilmemesi gerekir.” dedi. Gübre ve mazottaki fiyat artışları konusundaki bir soru üzerine ise bunlardaki vergilerin düşürülmesinin önceden beri konuşulduğunu söyledi. Türkiye'de birçok kişinin vergi verme eğiliminde olmadığını söyleyen Mehdi Eker, “Basit bir hesap yaptırdım. Gübreyle ilgili yüzde 18 gümrük vergisi yüzde 8'e düşse 300 milyon dolarlık kayıp söz konusu oluyor.” şeklinde konuştu. Vergi oranının yüzde 10 düşürülmesi halinde tüketiciye aynı miktarda yansımayacağına yönelik bilgi geldiğini aktardı.
Yağlı tohumlu bitkilere yüksek destek verdiklerini de hatırlatan Eker, Türkiye’nin pamuktan vazgeçmemesi gerektiğini söyledi. Pamuğun katma değerinin çok yüksek olduğunu, ham pamuğa işlenip tekstil ürünü haline gelene kadar 16-17 defa katma değer ilave edildiğini vurguladı. Pamukta sertifikalı tohum, mazot ve gübre gibi birçok konuda toplam 42 kuruş destek ödemesi yapıldığını, maliyetin 3'te 1'inden fazlasının destek olarak verildiğini kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, “Bu yıl 1 milyon ton lif pamuk üretimi bekleniyor, bu da 2,5 milyon ton kütlü pamuk demek. Pamuğa 42 kuruş destek verildiği düşünüldüğünde bu, yağlı tohumlara ayırdığımız paranın büyük kısmını götürüyor.'' dedi.
Rusya'ya gıda ürünleri ihracatında sıkıntıların hatırlatılması üzerine de Bakan Mehdi Eker, alabilecekleri bütün tedbirleri aldıklarını bildirdi. Rusya Federasyonu’nun belirlediği limitlerin, AB'ninkilerin 10 kat altında olduğunu ifade etti. Rusya'nın Türkiye için 150 milyonluk bir tüketim pazarı olduğunu, yaş meyve ve sebze ihracatının büyük kısmının bu ülkeye yapıldığını anlatan Eker, ''O nedenle bazı konularda onları ikna ediyoruz, belli bir noktaya da getirdik.'' diye konuştu. Rus yetkililerin, "Türkiye dünyada bu konuda ürünlerine en çok güvenilen ülke." şeklinde açıklama yaptığını aktararak durumda iyileşme olduğunu, zaman zaman olumsuz örneklerle karşılaşıldığını, çözülmesi ve gereken yönetilmesi gereken bir mesele olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz