Bakan Eker: Tohumda Şehir Efsaneleri Yıkılmalı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tohumculuk alanında kamuoyunda oluşan yanlış algıların ve...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tohumculuk alanında kamuoyunda oluşan yanlış algıların ve şehir efsanelerinin yıkılması, bu yanlışların yerini doğru bilgilerin alması gerektiğini kaydetti.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB)’nin Yıldıray Gençer başkanlığındaki yeni yönetimi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’i makamında ziyaret etti. Yeni yönetim hakkında bilgi veren TÜRKTOB heyeti, Bakan Eker’i 11-13 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek Tohumculuk Fuarı’na davet etti. TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, Bakan Eker’e Tohumcular Birliği’nin yeni yönetimini tanıttı.

Reklam
Reklam

TÜRKTOB heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Eker, programının uygun olması durumunda fuara mutlaka katılacağını ve bu anlamda Tohumcular Birliği’nin başarılarına çok büyük önem verdiklerini söyledi. Tohumculuğun hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Bakan Eker, “Türkiye özellikle hibrit sebze tohumculuğunda geri kalmış. Bunun yanında toplumda ciddi yanlış algılar oluşmuş ve büyük çabalar rağmen bu algılar hala silinmiş değil. Yanlış enformasyonun izleri hala düzeltilmiş değil. TÜRKTOB’un önceki yönetimi bu konuda çok çaba sarfetti. Özellikle Sayın Hakkı Şafak Ses, bu konuda önemli çalışmalar yaptı. Ama hala toplum nezdinde efsaneler var ve bu efsaneler hakikatle bir türlü yer değiştirmiyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'de ekilen tohumlarla bağlantılı herkesin bu konuya hassasiyetle enerji harcaması gerektiğini vurgulayan Eker, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu sadece bir kişinin ya da bir kurumun sorunu değil. Bu alanda zaman kaybının telafi edilmesi ve doğru algının ileriye götürülmesi gerekiyor. Efsaneler yıkılıp yerine ahlâklının konulması lazım. Toplumda oluşan 'İsrail tohumu' vurgusu gibi önemli yanlış algılar var, bir şifre var ve bu şifre aşılamıyor. Çok ciddi bir alan bu ve kurumunuzla birlikte sektör paydaşlarının tümünün en çok üzerinde durması gereken konu."

Reklam
Reklam

İnsanların tohumculara 'Bizi zehirliyorsunuz, tohumumuzun geni ile oynuyorsunuz' gözüyle baktığına dikkat çeken Eker, konuyla ilgili şöyle devam etti:

"Öyle profesör unvanı olan isimler var, çıkıp konuşuyor ama cahil, hayret edersiniz. Toplumun bu alanda da doğru bilgilendirilmesi lazım. Bu yanlış algı değişmezse sizin yaptıklarınızın kabul görmesi mümkün değil. Toplumda 'kısır tohum' ve 'GDO’lu tohum' gibi efsaneler çok dolaşıyor. Ve tohumla uğraşanlar menfaat uğruna tabiata zarar veren birileri gibi algılanıyor. Bu sadece bir kişinin ya da bir firmanın değil, sektördeki herkesin sorunu. Bu yanlış kanaat hali hazırda sektörün tüm paydaşlarına zarar verir. Ne yapıp edip bu yanlış algının doğrusu ile değiştirilmesi lazım. Bu konuda medyaya çok büyük ağırlık verilmeli. Bu alanda o kadar çok yalan yanlış bilgi dolaşıyor ki, buna izin vermeyeceksiniz, bunun için yüksek yoğunlukla mesai sarfedeceksiniz. Asla boş bırakmayacaksınız. Bu yanlış algıyı ortadan kaldırırsanız kabullenmeniz daha kolay olur. Türkiye'nin zaman kaybını telafi edeceksiniz ve aradaki boşluğu kapatacaksınız. Sektörü bugün sattığından çok daha fazlasını satabilir bir yapıya kavuşturacaksınız. Sizinle ilgili olumsuz imajı tersine çevirecek ataklar yapmanız lazım. Biraz daha kurumsal çalışmalar yapmanız lazım. Ben bu işe önem veriyorum. Tohumcular Birliği, zincirimizin çok önemli halkası. Bu halka ne kadar sağlam olursa diğer halkalar da o kadar güçlü olur.”

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından Bakan Eker’e hediye takdim edilmesinin ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: