Bakan Eker’den Muhalefete ‘okul Sütü’ Tepkisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, muhalefetin Okul Sütü projesi ile ilgili eleştirilerine tepki...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, muhalefetin Okul Sütü projesi ile ilgili eleştirilerine tepki gösterdi. Eker, “Bunların yaptığı süte su katmaktan daha beter.” dedi.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, 35. kuruluş yıldönümünü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker’in de katıldığı törenle kutladı. Törene milletvekillerinin yanı sıra Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelen çok sayıda tarım kredi kooperatifi yöneticisi katıldı.

Burada muhalefetin okul sütü projesi ile ilgili eleştirilerini değerlendiren Eker, iktidar olarak 32 bin 600 okulda toplam 7,2 milyon adet süt dağıttıklarını açıkladı. Bunların çocukların günlük protein ihtiyacının üçte birini karşılandığına işaret eden Eker, muhalefet partilerini kast ederek “Bunların yaptığı süte su katmaktan daha beter.” dedi.

Reklam
Reklam

Törende Tarım Kredi Kooperatifi’nin faaliyetlerine de değinen Mehdi Eker, kurumun 1,1 milyon çiftçisi ve 29 şirket ile 2 milyar TL değerinde bir şirketin seviyesine geldiğini vurguladı.

ÇİFTÇİYE 7,5 MİLYAR LİRALIK DESTEK

Geçtiğimiz yıl Tarım Kredi Kooperatifleri’nin çiftçisine 3,5 milyar TL tarımsal girdi sağladığını bildiren Eker, 2000'li yıllarda kapanma seviyesine gelen kooperatiflerin bugün geldiği seviyenin önemine temas etti. Çiftçiye sağlanan kredi miktarında 10 yıl öncesine göre 12 kat artış olduğunu hatırlatan Eker, kredi geri ödemelerinde düzenli bir artışla yüzde 98,5 lik bir başarıya ulaşıldığı bilgisini verdi.

Çiftçiye üretim desteği kapsamında 2012 bütçesinden toplam 7,5 milyar liralık kaynak ayrıldığını hatırlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, haziran ayı sonuna kadar bu desteğin yüzde 90lık kısmının çiftçiye ulaştırılacağını dile getirdi. Tarımsal girdi desteğinin yanında mazot, düşük faizli krediler ve bedelinin üzerinde mahsul alımlarıyla çiftçiye olan bu desteğin artarak sürdürüleceğini söyleyen Mehdi Eker, 10 yıl öncesinde 23 milyar dolar olan Türkiye tarım üretiminin bugün 63 milyar dolarla dünyada 7. Avrupa’da ilk sırada yer aldığını ifade etti.

Reklam
Reklam

“HİZMETLERİ KOOPERATİFLERE DEVRETMEYE HAZIRIZ”

Çiftçi ve kooperatiflerin birleşerek daha büyük işler yapabileceğinden bahseden Bakan Eker, “Bakanlık olarak çiftçiye destek programlarımız var. Bu kuruluşların altyapısı müsaitse ve hizmetleri kendileri yapabilecekse biz onlara bu işleri devretmeye hazırız.” şeklinde konuştu. Kuzey Avrupa ülkelerinde bu uygulamanın başarıyla yapıldığının altını çizen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, “Her işi Tarım Bakanlığı değil, kooperatifler yapsın." dedi.

Türkiye’de tarım ve hayvancılığın halen küçük ölçülerde ve kendi geçimini sağlamaya yönelik yapıldığından söz eden Eker, Avrupa’da arazi sahibi bir çiftçinin ortalama 530-540 dönüm alanda ekim yaptığını belirtti. Türkiye’de bu rakamın 60 dönüm olduğunu duyurdu. Çiftçi başına düşen arazi oranında Türkiye’ye en yakın Avrupa ülkesi olan İspanya’nın bileneredeyse 10 kat fazla alandan üretim elde ettiğini aktaran Eker, rekabet edebilmek ve üretim maliyetlerinin azaltılması için bu problemin acilen çözülmesine ve çiftçinin bilinçlendirilmesine ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Reklam
Reklam

Hayvancılık için de durumun farklı olmadığını belirten Eker, 10 yıl öncesinde 4 bin 300 olan büyük çiftliklerin sayısının bugün 24 bine ulaştığını ancak bu rakamın da halen yeterli olmadığından yakındı. Çiftliklerde barındırılan hayvan sayısının da yetersiz olduğunu kaydeden eskiden hayvancılığa verilen kredi desteğinin yüzde 4 iken bugün yüzde 27’ye ulaştığını söyledi.

Plaket verilmesinin ardından pasta kesen Bakan Eker, pastayı katılımcılara ikram etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: