Bakan Elvan 4G Teknolojisini Anlattı

      Gülseli KENARLI - Cemal KÖYÜK/İSTANBUL, (DHA) ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 4G teknolojisini ve gelinen süreci anlattı. Bakan Elvan,

Gülseli KENARLI - Cemal KÖYÜK/İSTANBUL, (DHA) ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 4G teknolojisini ve gelinen süreci anlattı. Bakan Elvan, halihazırda Türkiye'de kullanılan mobil elektronik haberleşme teknolojileri, yani 2G ve 3G'nin geçmişte tüketici beklentilerini karşıladığını, ancak artık beklentilerin ve ihtiyaçların arttığını ifade ederek, “Bu nedenle altyapımızı daha da geliştirmemiz ve 4. nesil yapısına kavuşmamız gerekiyor. Çünkü 4G sistemleri, 3G ile ulaştığımız veri hızını bütünleşik frekans sistemiyle onlarca kat artırabiliyor. Bu teknolojiyle video izlemek, televizyon izlemek, veri indirmek, akıllı mobil uygulamaları kullanmak 3G'ye oranla çok daha kolay ve hızlı olacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

“BU YIL SONUNDA 4G HİZMETLERİNİ VATANDAŞLARIMIZA SUNACAĞIZ"
Bakan Elvan, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek olan 4G ihalesi hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi:
“4G ile ilgili yaptığımız çalışmalar neticesinde, vereceğimiz yetkilendirme kapsamında 800Mhz, 900mhz, 1800mhz, 2100 ve 2600mhz'den toplam 390mhz'i mobil işletmeciler için ihale edeceğiz. İhalede şimdiye kadar verilen toplam frekansın 2 katından fazlasını vermiş olacağız. 2600mhz'den ise mevcut işletmecilerin yanında yeni bir işletmeciye de yer açacağız. 4G ile ilgili süreç belirlediğimiz çerçevede ve zamanında devam ediyor. İhaleyle ilgili iş ve işlemler konusunda Bilgi ve İletişim Kurumu Başkanlığımızı görevlendirdik. Bu konuda Bakanlığımız ile koordineli olarak çalışmalarına devam ediyor. Yetkilendirme ihalesini Mayıs ayı içerisinde tamamlayarak, bu yıl sonunda 4G hizmetlerini vatandaşlarımıza sunacağız. 4G ihalesi tamamen şeffaf bir şekilde kamuoyunun önünde gerçekleştirilecektir. Bu hizmetin sunumundan itibaren de 6 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun en az yüzde 90'ı, 8 yıl içerisinde de en az yüzde 95'i 3G ve 4G hizmetlerine yönelik olarak belirli bir hizmet kalitesinde kapsama alanı içerisine girmiş olacak."

Reklam
Reklam

4. OPERATÖR
Bakan Lütfi Elvan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Elvan, 4. operatörün nasıl ve hangi şartlarda ihaleye gireceği sorusuna, “4. Operatör sadece 2600 frekansı için girebilecek ve diğer operatörler gibi yükümlülükleri olmayacak" dedi.

“FİBER ALTYAPININ ORTAK KULLANIMI KONUSUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"
Fiber altyapı konusunda yaşanan sorunlar olduğuna yönelik soruya ise Bakan Elvan, "Fiber konusunda 2014 yılı içerisinde bazı düzenlemeler yaptığımı söylemiştim. Ancak bu alanda sorun tam manasında giderildi diye sorarsanız, hayır giderilmedi. Bununla ilgili olarak yine arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyorlar. Özellikle fiber altyapının ortak kullanımı konusunda çalışmalar sürdürülüyor" yanıtını verdi.

“4G'DE BUNUN İKİSİ DE MÜMKÜN"
Bakan Elvan, 4G'nin ne gibi bir yenilik getireceği konusunda sorulan soruya da şöyle yanıt verdi:
“Bir otoban düşünün. Bu otobanda 2 şerit olduğunu düşünelim. Bir şeritten otomobil, diğerinden ağır taşıtlar gitmek zorunda diye bir kural koysak. Şerit değiştirilemiyor. Bu uygulama 3G uygulaması. Yani ses ve veri aktarımı ayrı ayrı kanallardan yapılmakta. Ama 4G'de bunun ikisi de mümkün. Gerektiğinde bir otomobil yolu boş bulduğu anda ağır taşıtın geçtiği yere geçebilir, ağır taşıt otomobilin geçtiği güzergahı kullanabilir. Buradan, yollarda o boşluklar oluşursa, zaman zaman trafikte bir hattı boş görürsünüz. Sollarsınız ve o hattan devam edersiniz. İlave araçları o hatta aktarırsınız. İşte 4G böyle bir şey. Farklı frekansları bütünleşik hale getirebiliyorsunuz. Ses ve datayı birlikte aktarabiliyorsunuz ve burada en az 10 kat hız dedik. Aslında bu bizim bahsetmiş olduğumuz minimum hız. Bu bütünleşik frekans sisteminin devreye sokulmasıyla birlikte 50, 60, 100 kat artırma imkanınız var."

Reklam
Reklam

“SAYESİNDE İSTİDAM ARTIRILACAK VE İŞSİZLİK DAHA DA AŞAĞIYA ÇEKİLEBİLECEK"
Bakan Elvan, ayrıca 4G'nin ekonomiye katkıları konusunda, şunları söyledi:x

“Geniş bant penetrasyonundaki yüzde 10'luk artış o ülkenin GSYİH'de en az yüzde 1'lik bir artış sağlıyor. Bu tamamıyla bilimsel bir çalışma. Türkiye'de yapılmış bir çalışma değil. Tüm dünyadaki çalışmalar dikkate alındığında, gerçekten geniş bant abonesindeki artış o ülkenin büyümesine katkı sağlıyor. İlave her bin geniş bant kullanıcısı içinde sektörde 80 civarında yeni bir iş imkanı çıkıyor. 4G ile artan geniş bant penetrasyonu sayesinde istidam artırılacak ve işsizlik daha da aşağıya çekilebilecek. 4G ile birlikte makinalar arası iletişimde bir yaygınlaşma ortaya çıkacak. Bugün aşağı yukarı 1,5 milyon civarında makinalar arasında iletişimde abone sayımız. 2015 hedefimiz 7 milyon. Artık abone dediğimiz zaman sadece insandan bahsetmiyoruz. Makine de abone olabiliyor. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte makinalar arasında iletişim her geçen gün artacak. Biz bu yıl 2014'e göre en az 4-5'e katlayacağız makinalar arasındaki iletişimde abone sayısını."

Reklam
Reklam

(FOTOĞRAF)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: