Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Türkiye’de 3 bin 750’nin üzerinde tarihi eseri restore ederek, gelecek nesillere armağan ettiğini söyledi.
Bakan Ergin, restorasyon çalışmaları tamamlanan Ulu Camii'nin tekrar ibadete açılması nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Hatay’ın değişik yörelerindeki vakıf eserlerinin ve tarihi yadigarların tek tek bulunarak bunların ihya edildiğini söyledi. Ergin, "Ecdadımızın bizlere emanet ettiği bu eserler, onlara layık olacağı şekilde koruma altına alınıyor. Türkiye’de 3 bin 750’nin üzerinde tarihi eseri, vakıf mülkünü Vakıflar Genel Müdürlüğümüz restore ederek, bizlere ve bizden sonraki nesillere armağan ettiler" dedi.
Tarihi eserlerin restorasyonlarını sadece Türkiye içinde yapmadıklarını belirten Ergin, "Sadece Türkiye içinde değil, Kafkaslar’da, Balkanlar’da, Kuzey Afrika’da, Ortadoğu'da ecdadımızın müsavatı olduğu, gidip geldiği her coğrafyada yapmış olduğu eserlerin kamuya faydalı yapıların restorasyonunu yapıyoruz. Türkmenistan’da, Tataristan’da, Azerbaycan’da, Bosna Hersek’te, Arnavutluk'ta yapıyoruz. Mısır’da yapıyoruz. Kuzey Afrika’da bulunan ecdat yadigarlarını ihya ediyoruz. Herhalde vatanseverlik, milletseverlik, milliyetçilik dedikleri bu olsa gerek. Yoksa milliyetçilik bir ırkın özelliklerini öne çıkartmak değil. Bizi millet yapan değerleri yücelten, geçmişten gelen değerlerimizi geleceğe, bizden sonra gelen nesillere taşıyan bu hizmetlerdir. Ülkemizin bölgesindeki gücünü arttıran, bayrağımızı daha yukarılara çıkaran ve yüzümüzü ağartan icraatlar olsa gerek ecdadımız, bizden önceki büyüklerimiz bunları inşa ederek bizlerin hizmetine sundular. Bizler de teslim aldığımızdan daha güzel bir şekilde bizden sonraki kuşaklara inşallah bunları teslim edeceğiz" diye konuştu.
Konuşmalarından ardından Ulu Camii yeniden ibadet açıldı. 2012 Mart ayında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan Ulu Camii’nin restorasyon çalışmaları toplam 1 milyon 720 bin TL’ye gerçekleşti. Restorasyon işi kapsamında caminin iç duvarlarının orijinal dokusu ortaya çıkarıldı. Cami avlusunun eskiyen taşları sökülerek yeniden düzenlendi ve şadırvanı yenilendi. Camiye ayrıca kadınlar için ayrı abdest alma yerleri, mescidi ve oturma yerleri yapıldı. Camiyi çevreleyen işyerlerinin çatı onarımı da yapıldı. Türbeler, imaret yerleri orijinal dokusuna kavuşturuldu. Restorasyon çalışmaları sırasında ayrıca caminin ses sistemi değiştirilerek, merkezi ses ve aydınlatma sistemi kuruldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz