Bakan Ergün: 20 bakan olacak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bazı bakanlıkların birleştirileceğini belirterek, “Başbakan ve 20 bakan olacak” dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, NTV/CNBC-e ortak yayınında soruları yanıtladı.

Bakanlıklar konusunda yapılacak yenilikler hakkında bilgi veren Ergün, bakan sayısının 20 olacağını söyledi.

Bakan Ergün, şöyle konuştu:

"Sanayi Bakanlığı, büyük bir ihtimalle Sanayi Bilim ve Teknoloji Bakanlığı şeklinde olacak. İç ticaret ve dış ticaret birleşecek, belki gümrükler de bir araya gelecek. Ticaret Bakanlığı altında yeni bir yapılanmaya gidecek. Devlet bakanlıkları ortadan kalkmış olacak. Bunların hepsi Ekonomi bakanlığının çatısı altında toplanacak. Başbakanlık’a bağlı mümkün olduğu kadar herhangi bir unsur kalmayacak.

Reklam
Reklam

Bütün bakanların icracı bakanlık olarak örgütlendiği, muhtemelen 20 bakan olacak. Bakanlık sayısı 20+1; Başbakan ve 20 bakan şeklinde olacak. Bu söylediklerim kesin konular değil, üzerinde çalışılan konular."

Türkiye'nin artık kendi yol haritasını kendi çizdiğini belirten Ergün şunları söyledi:

"Orta vadeli programdaki hedefler ortada, bunlar revize edilebilir. Seçimlerden siyasi bir denge değişikliği beklemiyoruz. Piyasalar da böyle bir beklenti içinde değil. Cari açıktaki en önemli kalem enerji. Enerji açığını gidermek için hem büyümek istiyorsunuz hem istihdam istiyorsunuz. Bir taraftan da enerji yatırımlarına büyük ağırlık veriyoruz. Hidroelektrik santrallerin olmadığı yer yok. Nükleer santralle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bunlar orta vadede bize bazı sonuçlar verecek olan çabalar. Cari açık verdiğimiz kalemler neler? Yatırım malı olarak aldığımız makina teçhizatının yüzde 70'inin içeriden tedarik edebilecek durumdayız. İçeride aynı makinayı yapan firma var ama küçük firmalar. Atmamız gereken adımları da biliyoruz."

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili soruyu yanıtlayan Ergün, "Önümüzde cumhurbaşkanlığı 2012 ve 2014 var. Birçok görüş var ama netleşmesi gerekiyor. Seçimden sonraki ilk parlamento açıldığında ele alınacak konulardan biri olmalı, netleştirilmeli. Anayasaya bir ek madde konularak süre belirlenebilir. Konu YSK'ya bırakılabilir. Benim görüşüm YSK yerine parlamentonun süreyi belirlemesi. Bu konuda bir belirsizlik olmamalı" dedi.

FAİZ YERİNE ÜRETİMDEN KAZANILMALI
Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: "Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin ne etki getireceğini görmemiz lazım. İlave başka önlem gerekirse onlar üzerinde de çalışılır. Tobin vergisi koyalım dendi. Brezilya'da işe yaramadı. Alınan tedbirlerin uygulamada nelere yol açtığını görmemiz gerekiyor. Döviz kurlarıyla ilgili ihracatçıların bir şikayeti yok. TİM bir ziyarete gelmişti, kur 1,30 civarındaydı. Ben şaka olsun diye ben oraya gelene kadar 1,50 yaparız dedim. O gün geldi. O sabah ben giderken kur 1,50 oldu. Ben de konuşmamda sözümü tuttum demiştim. Önümüzde ekonomik ve siyasi riskler belirsizlikler de var. Merkez Bankası'nın aldığı tedbirler bir müddet daha gözlenmeli. Reel faizin daha da aşağı gelmesi lazım. Başbakan'ın dediği gibi reel faiz sıfıra kadar gelsin. İnsanlar faizden kazanmak yerine üretimden kazanmayı tercih etsinler. Vergi oranını aşağı çekebiliriz ama ortaya çıkan açık nasıl kapanır?"(NTVMSNBC)

Reklam
Reklam