Bakan Ergün: Kapasite Kullanım Oranı verileri 2012 büyüme tahminimizle uyumlu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verilerinin 2012...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verilerinin 2012 büyüme tahminleri ile uyumlu olduğunu vurguladı. Gelecek hafta açıklanacak büyüme verilerinin ekonominin başarılı performansını onaylayacağını belirten Ergün, cari açık riskinin de 2011 ortalarından itibaren alınan önlemlerle kontrol edilebilir hale geldiğini dile getirdi.

Bakan Ergün, Merkez Bankası tarafından açıklanan mart ayı Kapasite Kullanım Oranı’nı değerlendirdi. Bu ay imalat sanayi genelinde KKO’nun beklentileri aşarak 73,1 seviyesine geldiğini aktaran Nihat Ergün, "Bu verilerle geçen senenin aynı ayına göre 0,1 puan azalmış, bir önceki aya göre ise 0,2 puan artmıştır. Bu verilerle 2012 birinci çeyrek performansına dair ilk öncü göstergeler elimiz ulaşmış oldu. Geçen sene dünya krizlerle boğuşurken ülkemiz birçok temel alanda yüksek performans göstererek tamamladı. İşsizlik 2002’den bu yana en düşük seviyeye geldi. Kamu borçlarının milli gelire oranı Avrupa ülkelerinin ortalamasının nerdeyse yarısı civarındadır. Bütçe açıkları gelişmiş ülkelerin çoğundan daha azdır. Gelecek hafta açıklanacak büyüme verileri de, Türkiye ekonomisinin başarılı performansını teyit edecektir." dedi.

Reklam
Reklam

2012 yılı için hedefleri dünyadaki küresel çalkantı ve Türkiye’deki iç dinamikleri dikkate alarak Orta Vadeli Program’da belirlediklerinin altını çizen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, "Bu programda Türkiye’nin yüzde 4 büyüyeceğini söyledik. Aynı programda Türkiye’nin temel büyüme dinamiklerini de gösterdik. Bu sayede tüm karar alıcıların önünü görmelerini sağladık. Bugün açıklanan imalat sanayi kapasite kullanım oranı verilerinin de 2012 büyüme tahminlerimizle uyumlu olması önemlidir. Ülkemizin 2012’de de tüm dünyada parmakla gösterilir bir performans sergileyecektir. Bu performansı sergilerken çeşitli risklerle de karşı karşıyadır. Aldığımız kararlarda ve attığımız adımlarda bu riskleri de göz önüne alıyoruz." ifadelerini kullandı.

CARİ AÇIK KONTROL EDİLEBİLİR HALE GETİRİLDİ

Karşılaştıkları en önemli riskin cari açık konusu olmasına rağmen geçen yılın ortalarından itibaren alınan önlemlerle bu riski kontrol edilebilir hale getirdiklerini vurgulayan Nihat Ergün, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"2011 ortalarında yüzde 52’ler civarında olan ihracatın ithalatı karşılama oranı sene sonunda yüzde 61 seviyesine yaklaşmıştır. Hükümet olarak cari açığın kısa vadede risk olmaktan tamamen çıkartılıp sürdürülebilir seviyelerde devam etmesini, orta ve uzun vadede cari açığın yerini cari fazlaya bırakmasını arzu ediyoruz. Bu amaçla teşvik sistemimizi yeniliyoruz. Tasarrufları artırmak amacıyla bireysel emeklilik sisteminde revizyona gidiyoruz. Kayıtdışılıkla mücadelemizi hızlandırıyoruz. Ar-Ge'ye, inovasyona ve markalaşmaya verdiğimiz desteği artırıyoruz. Bu adımlarla uzun vadede hem dışa bağımlılığımız azalacak hem de ihraç ettiğimiz ürünler daha değerli ve nitelikli hale gelecektir. Cari açığa karşı en önemli tedbirler aslında bu tür kalıcı adımlardır. Tüm bunlar ülkenin güvenli liman özelliğini perçinleyen hamlelerdir. Türkiye reel sektör eliyle büyümektedir. Biz de reel sektörün önünü açmak için elimizden geleni yapıyoruz. Siyasi istikrara kavuşmuş, coğrafyasında etkili ve makroekonomik dengelerini oturtmuş Türkiye hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için en cazip ülkedir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: