Bakan Ergün: Memlekete Topçu, Popçu Lazım Ama Bilim Adamı Da Lazım

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de spora verilen önemin bilim ve teknolojiye de...

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de spora verilen önemin bilim ve teknolojiye de verilmesini istedi. Ergün, "Çocuklarımızı bilimle ilgilenmeye teşvik etmeliyiz. Anne babalar çocukları popçu ya da topçu olsun diye uğraşıyor. Para orada. Memlekete popçu da lazım topçu da ama bilim adamı lazım değil mi? Ne olacak? Bu işleri kim yapacak, teknolojiyi kim geliştirecek hep başlakarının icatlarını kullanmakla, dünya para vererek ülkemize getirmekle mi meşkul olacağız." dedi.

Bugün teknoloji geliştiren ülkelerin özgür ve yenilikçi kültürünün Türkiye’de oluşturulması halinde, burada da Bill Gates ve Steve Jobs’lar çıkacağına işaret eden Ergün, "Onlar bizim çocuklarımızdan daha fazla zeki diye olmuyor bütün bunlar. Orada iklim ve ortam var. Toplumu o mertebeye çıkarmak lazım. Steve Jobs ABD’de değil de Türkiye’de doğsa Apple’ı çıkarabilir miydi? Hayır. O iklim orada vardı, çıktı. Bizde de o iklim olmalı." diye ifade etti.

Reklam
Reklam

Bursa’da, Merinos Atatürk Kongre Merkezi bünyesinde oluşturulan Bilim ve Teknoloji Merkezi Merinos Yerleşkesi açılışına katılan Bakan Ergün, 1 milyar liralık bütçeyle önce büyükşehirlerde, ardından bütün illerde bilim merkezleri kurmak istediklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıl bakanlığın isminde ve yapılanmasında önemli değişiklikler gerçekleştirdiklerini, arge, markalaşma, girişimcilik gibi konulara fazlasıyla odaklanmaya başladıklarını belirten Ergün, yeni dönemde hayata geçirmek istediğikleri projeler içinde kendisini en çok heyecanladıran projenin, 81 ilde kurulacak olan bilim ve teknoloji merkezleri olduğunu kaydetti. Bu alanda, Türkiye’nin geç kaltdığına dikkat çeken Ergün, “1960'lı yıllarda ABD ve Kanada’da kurulan bu merkezler, şimdi dünyanın her yerinde popüler kurumlar oldu. Dünyada her yıl 300 milyon insan buradan istifade ediyor. Türkiye'ye geç gelen bir harekettir. Özellikle gelişmiş ülkelerde gençlerin, çocukların erken yaşta bilim ve teknoloji atmosferine sokulmasının çok önemli rolü var. Bunu vaktinde keşfetmeli, fark etmeliyiz, gecikmeli de olsa fark ettiğimiz için mutluyuz.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"ÇADIR TİYATROSU GİBİ MERKEZ OLUŞTURMA NİYETİNDE DEĞİLİZ"

Bu merkezlerde gençlerin, öğrencilerin okumakla öğrenmenin ötesinde deney yapıp, o deneyin içinde yaşayıp, bilime dokunarak öğreneceklerine dikkat çeken Ergün, şunları kaydetti: “Hepimiz öğrenim, hayatımız boyunca öğrendiklerimizin hayattan kopuk olduğunu, bir işe yaramadığını, ne işe yaradığını düşünerek büyüdük. Bu merkezler bilimin, hayatın bizatihi kendisiyle dolu olduğunu gösteren örneklerle dolu olacak. Bu merkezlerde çocuklarımızın ve gençlerimizin bilime olan ilgileri artacak. Teknoloji üretip, kullanmalarını sağlayacak merkezler. Bursa, Ankara, Kayseri, Sakarya, Kocaeli, Konya ve Eskişehir’de belediyelerle protokol imzaladık, çalışmalara başladık. 2023’e kadar bir milyar lira harcayarak 81 ilde bilim merkezi kuracağız. Ama yerel yönetimler bu işin üzerinde dururlarsa 5 yılda kurabiliriz. Sırf yapmış olmak için değil, düzgün yapılması için özen gösteriyoruz. En üst düzeyde olmasını istiyoruz. Çadır tiyatrosu gibi merkezler oluşturma niyetinde değiliz, üzerinde önemle duruyoruz. Türkiye’nin geleceği bu merkezlerdedir.”

Reklam
Reklam

"SPORCULARA KİLOLARCA ALTIN VERİYORUZ AMA OLİMPİYAT ŞAMPİYONU ZEKİ ÇOCUKLARI DUYMUYORUZ BİLE"

Ailelerin, çocuklarını bilimle ilgilenmeye teşvik etmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Bakan Nihat Ergün, şöyle devam etti: "Çocuklarımızı bilimle ilgilenmeye teşvik etmeliyiz. Aileler çocukları popçu ya da topçu olsun diye uğraşıyor. Para orada. Memlekete popçu da lazım topçu da ama bilim adamı lazım değil mi? Ne olacak, bu işleri kim yapacak, teknolojiyi kim geliştirecek? Hep başlakarının icatlarını kullanmakla mı meşgul olacağız? Bilim adamı olmaya teşvik etmemiz, cerasetlendirmemiz lazım. Bak cesaretlendiriyoruz. Olimpiyat şampiyonlarımız var değil mi? Sporda, halterde, 180 kilo kaldırmış neyse kaç kilo kaldırdıysa. Bak övünüyoruz, ödül veriyoruz. Bak sana 2 bin cumhuriyet altını. 10 kilo yapıyor, 10 kilo. Birisi gülle atmış o da ödül almış, gümüş madayla, al sana 5 kilo altın. Birisi cirit atmış işte kaç metre attıysa al sana 2,5 kilo altın. Sonra Bursa’dan bir çocuk da dünya matematik olimpiyatına gitmiş birinci olmuş, bütün zihin gücünü zorlamış, tüm dünya çocuklarını geçmiş. Böyle bir çocuğun Bursa’da olduğundan haberiniz var mı? Bir cumhuriyet altını verdiniz mi haberiniz yok ki. Halbuki istikbal o çocukta. Onun bilim adamı olup, teknolojii geliyştirmesinde. Ayağı biraz topa vuran adama kaç milyon dolar veriyoruz. 3, 5, 10 milyon dolar. Peki o çocuklar, onlardan haberimiz bile yok."

Reklam
Reklam

"STEVE JOBS TÜRKİYE'DE OLSA YETİŞİR MİYDİ ?"

Böyle çocuklardan haberdar olunduğunda, Türkiye’nin bir şeyler olacağını söyleyen Ergün, bilim adamlarının yetişmesi için iklim gerektiğini dile getirdi. Bakan Ergün, "Onlara da büyük teşvikler verdiğimiz gün bir şey oluruz. Hedeflerimiz var Türkiye olarak. 2023'te en büyük ekonomilerden birisi olacağız. Nasıl olacak? Ürüne, bilim ve teknoloii katmazsak değeri artmaz. Süte bile teknoloji katarsan katma değer oluşur. Süte su katarsan değeri artar mı? Çoğalır ama değeri düşer, para vermezler. Ama ona teknolji katarsan, kaşar, tulum peyniri olur. Değeri artar. Katma değer bu. Bunu kim yapacak? Bilim ve teknolojiyle ilgilenen insanlar yapacak. İşte o şartları buralarda gençlerimize sağlayacağız. Anneler, babalar bir çok üstün zekalı çocuğun farkında bile değil. Çocukta zeka fışkırıyor, (Aman ne yaramaz çocuğum var) diyorlar. Farkında olan yok. İşte buraladrda onların farkına varacağız. Bizim önceliğimiz bu. Bakın bu iklim oluşursa bizden de Steve Jobs’lar çıkacak. İnsanımızın başarısı bireye ait olduğu kadar topluma da aittir. Toplumu o mertebeye çıkarmak lazım. Steve Jobs ABD’de değil de Türkiye’de doğsa Apple’ı çıkarabilir miydi? Hayır. O iklim orada vardı, çıktı. Bizde de o iklim olmalı. Babası Suriyeliydi. Baba yönünden Ortadoğu çocuğu ama iklim onu başka yere taşıdı. İşte biz de iklimini oluşturmalıyız. Ayşe’ye Mehmet’e o imkanları sağlamada geç kaldık. Bunları o çocuklara sunmamız lazım." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"DONAMINLI, BİLGİLİ GENÇLİK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYORUZ"

Açılışta konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise “Bursa çağdaş, yaşanabilir, ulaşılabilir bir kent olarak gelişiyor, kalkınıyor. Bunun için hızla yatırımlar yapıyoruz.” dedi.

Başkan Altepe, çağdaş kente yakışacak şekilde yatırımlar yaptıklarına dikkat çekerek, “Donanımlı, kültürlü, bilgili bir gençlik için elimizden geleni yapıyoruz. İşimiz olmasa da 250 okulun eksiklerini giderdik, spor salonları yaptık. Kaliteli insan yetişmesi konusunda da büyük çaba gösteriyoruz. Burası da bunu sağlayacak olan merkezlerden birisi. Bursa, bu konuda önemli bir birikim sahibi ve artık diğer illere de danışmanlık yapıyoruz. Burası müze değil, eğitim merkezi, teknoloji merkezi. Ayrıcalıklı bir proje. Deney cihazlarımızı sponsorlarımız, iş adamlarımız karşıladı. Burada öğrencilerimiz için 150 deney istasyonu var, bu sayı 240’a çıkacak. Bu merkezde geleceğin bilim adamları yetişecek.” dedi.

Bilim ve teknoloji merkezinin inşaatının Buttim yanında olacağını ifade eden Altepe, yeni merkezin inşaatını 2013 yılının nisan ayında bitirmeyi planladıklarını ifade etti. Altepe, projeye Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın 40 milyon lira destek verdiğini de vurguladı. Merkezde geleceğin bilim adamlarının yetişeceğini söyleyen Altepe, “Okullarımız buraları dolduracak. İnsanlığımıza büyük hizmet verecek. Cumartesi günleri burada mucitler kampı verilecek. Robot çalışmaları, elektronik, uzay ve kimya bilimi alanında atölye çalışmaları yapılacak.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Merinos Yerleşkesi, yaklaşık 150 deney düzeneği ve 2 özel tasarım galerisiyle 2 bin 500 metrekarelik alanı kapsıyor. Çocukların ilgi duydukları bilim kulüplerine üye olabilecekleri merkezde, seminer ve konferans yapılabileceği, bilimsel şovların sergilenebileceği sahne alanı bulunuyor. Açılışı yapılan 2 bin 500 metrekare alanda kurulu Bilim ve Teknoloji Merkezi Merinos Yerleşkesi’ndeki törende, yerleşkeye katkı sağlayanlara ve en önemli sponsor Zeki Zorlu’ya plaket verildi. Mühendislik, elektrik, eloktronik, uzay ve kimya alanlarında çalışmalar yapılacak. Öğrenciler, burada bilim kulüplerinden birine üye olarak çalışmalara katılabilecek. Yerleşkede ayrıca seminer, konferans ve bilimsel şovlar için sahne alanları da bulunuyor.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat Ergün, yerleşkenin açılışının ardından da aynı merkezin İstanbul Yolu'ndaki 12 bin metrekare kapalı alanı olan inşaatında da incelemeler yaptı. Açılışa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı.

Reklam
Reklam

"MAHALLE KAVGASINI MANŞET YAPARSINIZ"

Açılışın ardından, bilim merkezini gezen iki bakan, çocuklarla sohbet edip, projeleri inceledi. Bir çocuğun sadece 1 günde robot yaptığını duyan Bakan Ergün, gazetecilere hitaben, "Mahalle kavgası yapan 2 kişiyi manşet yaparsınız, bu çocuklara bakın." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz