Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Silikon Vadisi'ndeki eğitimlerini tamamlayan tekno-girişimci gençleri kabulünde, "Bu yıl yeni gelen proje sayısının bin 539 ve bunlardan 307 tanesi desteklenmeye değer bulundu. TÜBİTAK destekleri kapsamında da 100 kişi bu (tekno-girişim sermayesi) desteklerden yararlandı ve bu sayı 407 kişiye ulaştı" dedi.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 'Girişimcilik ve Yenilikçilik Eğitim ve Araştırma Faaliyetleri Destekleme Programı' kapsamında 10 tekno-girişimci 1 aylık program kapsamında ABD'deki Silikon Vadisi'ne gönderildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Silikon Vadisi'ne gönderilen tekno-girişimcileri Bakanlıkta kabul etti. Ergün, girişimciliğin ve yenilikçiliğin çok önemsenmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Sanayinin rekabet gücünü buralarda görüyoruz. Ucuz işgücü, hammadde ve enerjiyle bizim rekabet etmemiz mümkün değil. Yenilikçilik, ARGE'yle, tasarımla, markalaşmayla rekabet avantajı elde edebiliriz. O nedenle girişimcilerimize çok önem veriyoruz" dedi. Girişimcilik havuzunun mümkün olduğunca genişlemesi gerektiğini belirten Ergün, bu noktada kadın girişimcilerin de girişimcilik eğitimi alarak desteklerden yararlandıklarını ifade etti. Ergün, girişimcilikle ilgili eğitimlerin yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyerek, vatandaşların ilkokul çağında girişimciliğe yönlendirilmesinin havuzun genişlemesi açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Ergün, 2009'dan bu yana 740 kişinin tekno-girişim sermayesi desteğinden yararlandığını bildirerek, "100 kişiyle başladığımız bu yolculukta, hedefimiz doğrultusunda önce bu sayıyı 300'e çıkardık şimdi de 500'e çıkardık. TÜBİTAK'la da benzer bir programı daha detaylı ele alarak kademeli olarak birinci, ikinci ve üçüncü faz şeklinde bir destek programı oluşturduk. 100 bin liralık tekno-girişim desteği sermayesi desteğinden sonra, ikinci faza geçenler 550 bin liralık ilave bir destekle buluşuyorlar" şeklinde konuştu.
Bu yıl yeni gelen proje sayısının bin 539 olduğunu söyleyen Ergün, bunlardan 307 tanesinin desteklenmeye değer bulunduğunu ifade etti. Ergün, TÜBİTAK destekleri kapsamında 100 kişinin de bu (tekno-girişim sermayesi) desteklerden yararlanmasıyla bu sayının 407 kişiye ulaştığını belirtti.
Tekno-girişimciler Silikon Vadisi'nde yaşadıkları deneyimleri Bakan Ergün'e anlattı. 'Sanal Koçluk Sistemini' geliştiren ve projesi hakkında bilgiler veren Serdar Raşit Alemdar, dünya çapında gerçek zamanlı spor sahasının analizini yapıp antrenörlere ve seyircilere sunma çözümü olan bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Bir soru üzerine Alemdar, "Sezon başından beri Türkiye'nin iki kuruluşuyla beraber çalışıyoruz. Statlarda aşağı-yukarı 3 maçın datasını üretiyoruz. Dataları da şu ana kadar Galatasaray ve Fenerbahçe gibi takımların yardımcı antrenörleriyle paylaştık. Milli Takımımızla da çalışıyoruz şu anda" dedi. Bakan Ergün'ün 'Bu datalar kim tarafından analiz edilecek ve takımlar bilgisayar ve endüstri mühendisi mi çalıştıracak' demesi üzerine, Alemdar'ın 'Bakan Ergün'e 'Biraz öyle Hocam' şeklinde cevap vermesi salonda gülüşmelere neden oldu.
Ergün, daha sonra tekno-girişimcilerin projelerini inceleyerek, projeler hakkında bilgiler aldı. Ergün, Salih Kükrek'in projesi olan 'Mobil Boru Hattı Muayene Robotu'nu kullandı.
'Mobil Boru Hattı Muayene Robotu' projesinin sahibi Salih Kükrek, "İş makinesi simülatörleri yapıyoruz. Geçirdiğimiz bir iş kaza sonrası böyle bir proje yapmaya karar vermiştik. Bakanlığa başvurduk ve tekno-girişim desteği aldık" dedi. Bu projenin Türkiye'de ilk ve tek olduğunu söyleyen Kükrek, maliyetinin çok yüksek olduğunu ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz