Bakan Eroğlu, Acil Durum Yönetim Merkezi'ni tanıttı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: - "Türkiye'deki su kaynaklarının, su yatırımlarının, arazi durumunun, orman varlığının, korunan alanların, hava durumunun tek merkezden izlenebildiği Acil Durum Yönetim Merkezi kuruldu. Burası teknolojik göz adeta" - "Ormanlar, gözetleme ve haberleşme sistemleri ile 776 kule, 15 insansız gözetleme kulesi ve 244 kamerayla 24 saat gözleniyor" - "Barajlardaki doluluk oranı ortalama yüzde 50'nin üzerinde. Bu sene hiçbir yerde sıkıntı çekilmeyecek"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'deki su kaynaklarının, su yatırımlarının, arazi durumunun, orman varlığının, korunan alanların, hava durumunun tek merkezden izlenebildiği Acil Durum Yönetim Merkezi'nin kurulduğunu belirtti.

Eroğlu, Bilgi İşlem-Acil Durum Yönetim Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyerek merkezi tanıttı.

Merkezin "dünyanın sayılı teknoloji üslerinden biri" olduğuna dikkati çeken Eroğlu, "Türkiye, adeta avucumuzun içinde. Türkiye'yi tek merkezden kontrol edebiliyoruz. Bakanlığımız geliştirmiş olduğu bilgi sistemini tek çatı altında birleştirmek suretiyle hem zaman hem de kaynak tasarrufu sağladı. Ben ayrıca odamdan da takip edebiliyorum. Buna çok büyük ihtiyaç var. Merkez, yangın, taşkın gibi afetleri, mal ve can kayıplarını önlemek açısından, önceden tedbir almak açısından son derece önemli. Biz merkezdeki sistemlerle her şeyi takip edebiliyoruz. Burası teknolojik göz adeta." dedi.

Reklam
Reklam

Merkezde, su kaynakları, su yatırımları, arazi durumu, orman varlığı, korunan alanlar ile hava durumunun tek merkezden izlenebildiğini anlatan Eroğlu, merkez bünyesinde geliştirilen bilgi sistemleri sayesinde Türkiye'nin yatırımlarından, şantiyelerdeki durumlara, su seviyelerine, içme suyu bilgilerine kadar tüm bilgilere anlık ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

Eroğlu, 2014'de Yalova'da su seviyesinin çok düştüğünü, anlık takip sistemi ile anında müdahale ettiklerini ve Yalova'nın susuzluktan kurtarıldığını anlattı. Geçen sene Bartın'da büyük bir taşkının yaşandığını hatırlatan Eroğlu, bir otobüsün köprü üzerinde kaldığını bu sistemler sayesinde gördüklerini ve anında müdahale ile 40 kişinin kurtarıldığını aktardı.

Merkezde bulunan şantiye takip sisteminin de önemine işaret eden Eroğlu, bu sistemle Devlet Su İşleri tarafından yürütülen baraj, sulama, içme suyu gibi tüm projelere ait işlerin takibinin anlık yapılabildiğini ifade etti.

Bakan Eroğlu, memleketi Afyonkarahisar'da Çay Barajı'nın şantiyesine ait sistemdeki görüntüleri basın mensuplarıyla merkezden anlık izledi.

Reklam
Reklam

Tüm yatırımların takibinin de Yatırım Bilgi Sistemi ile gerçekleştirildiğini anlatan Eroğlu, sistemlerin genel müdürlerin odalarına da kurulduğunu belirtti.

- "Her 5-15 dakikada bir görüntü alınıyor"

Meteorolojide de otomatik gözlem istasyonları, tahmin ve erken uyarı sistemlerinin kurulduğuna işaret eden Eroğlu, "Meteorolojide ileri teknoloji kullanıyoruz. Dünyada sadece 6 ülkede olan süper bilgisayarların ve modelleme sistemini Türkiye'de kurduk. Sayısal hava tahmin modelleri için süper bilgisayar ile mevcut sistemin kapasitesini 50 kat artırdık." bilgisini verdi.

Eroğlu, her 5-15 dakikada bir hem radardan hem uydudan görüntü alınarak meteorolojik tahminler ve ikazlar yapıldığını dile getirdi. Karayolu ve deniz yolu tahmin sistemleri ile seyahat güvenliğinin artırıldığını dile getiren Eroğlu, vatandaşlara meteoroloji mobil uygulamasını kullanmalarını önerdi.

Bakan Eroğlu, dost ve kardeş ülkelerde de gözlem sistemlerinin kurulması ve teknolojik alt yapının geliştirilmesi için destek verdiklerini belirtti.

Reklam
Reklam

- 1 milyon 300 bin tür sisteme işlendi

"Nuh'un Gemisi" adını verdikleri Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Sistemi'nin de büyük önem taşıdığını kaydeden Eroğlu, "Şu ana kadar 1 milyon 300 bin tür sisteme işlendi." bilgisini verdi.

Veysel Eroğlu, Milli Parklar Mobil Uygulaması ile milli park ve tabiat parklarını ziyaret etmek isteyen vatandaşların seyahatlerine başlamadan önce güzergahları hakkında rota oluşturabildiklerini, bitki örtüsü, hava durumu ve giriş ücretleri hakkında bilgi alabildiklerini anlattı.

Kuş Cenneti'ni İzmir Büyükşehir Belediyesinden geri aldıklarında merkeze su takviyesi ve bakım yaptıklarını dile getiren Eroğlu, "İyi ki almışız, 2018 yılında 60 tür ve 71 bin 997 kuş sayıldı. İşte bu. Hani rantiye idi?" ifadelerini kullandı.

Kurulan sistemlerle barajların su durumunun da anlık takip edildiğini aktaran Eroğlu, sistemden aldığı anlık bilgilerle Terkos Gölü'nde doluluk oranının yüzde 85, Kesikköprü Barajı'nda ise yüzde 92 olduğunu bildirdi.

- Yangınlar, anlık olarak canlı izleniyor

Reklam
Reklam

Bakan Eroğlu, Orman Bilgi Sistemi (ORBİS) ile Orman Genel Müdürlüğünün iş ve işlemlerinin artık elektronik ortama taşındığını, böylece Türkiye'deki tüm ormanlara ait bilgilere ulaşılabildiğini söyledi.

Orman Yangın Yönetim Sistemi'nin ise dünyada en ileri düzeyde olduğuna işaret eden Eroğlu, "Ormanlar, gözetleme ve haberleşme sistemleri ile 776 kule, 15 insansız gözetleme kulesi ve 244 kamera ile 24 saat gözleniyor. Yangınları bu sistemle yönetiyoruz. Anlık talimat da verebiliyoruz. Günde birçok yangının kontrolünde bu sistem çok önemli. Helikopterlere kamera yerleştirdik. Yangının tüm görüntülerini de canlı olarak takip edebiliyoruz." diye konuştu.

- "8 bin 100 tesis ile bir rekora imza attık"

Bakan Eroğlu, Bilgi İşlem-Acil Durum Yönetim Merkezi tanıtımının ardından gazetecilere bakanlığın diğer çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Türkiye'de su sıkıntısının yaşanmadığına dikkati çeken Eroğlu, "2014 yılında çok büyük kuraklık olmasına rağmen su sıkıntısı yoksa bu tamamen yaptığımız tesislerdendir. Ülkemize 8 bin 100 tesis ile bir rekora imza attık. Dünyadaki diğer teknolojilerle yarışıyoruz. Ormanlarımızı, barajlarımızı, göletlerimizi, bitki örtüsünü, sulak alanları en ileri teknolojilerle izliyoruz." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Eroğlu, bir gazetecinin "İçme suyunda sıkıntı yapacak mı?" sorusunu yanıtlarken, "Her barajda değişik ama barajlardaki doluluk oranı ortalama yüzde 50'nin üzerinde. Haziran ayının ortasındayız. Bu sene hiçbir yerde sıkıntı çekilmeyecek." ifadelerini kullandı.

Özellikle geçen sene Güneydoğu Anadolu'da su konusunda sıkıntılar bulunduğuna işaret eden Eroğlu, "Bunun sebebi de biliyorsunuz şu anda 3,5 milyon misafirimiz var. Örneğin Kilis'te sıkıntı vardı, onu da büyük ölçüde çözdük. Şanlıurfa'da içme suyu arıtma tesisi yaptık, Gaziantep için özellikle büyük bir tesis inşa ediyoruz. Yani şu anda hiçbir şehrimizde su sıkıntısı yok. Türkiye, su zengini değil ama suyu çok iyi yönetiyoruz. Dünyada suyu ormanları en iyi yöneten kurumuz." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, orman varlığının dünyada azalırken Türkiye'de arttığına işaret eden Eroğlu, "Ormanların tapusu var, şimdi yüzde 95'inin tapusunu aldık yüzde 5 kaldı. Dolayısıyla 2019 sonunda ormanların tamamının tapusu alınmış olacak. Biri ormanı işgal etmek istediği zaman biz ona Orman Kanunu'nu uygularız. Çünkü bu milletin malı. Yanan alanlardan bir metrekare alan bizim dönemimizde başka bir maksatla kullanılmadı." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Eroğlu, vatandaşa sunulan 203 hizmetin tamamının e-Devlet üzerinden verildiğini, vatandaşın artık kurumlara gelmeden işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayarak kaynak ve zaman tasarrufu sağlandığını sözlerine ekledi.