Bakan Eroğlu: Devraldığımızda DSİ’nin Yatırımları Ancak 41 Yılda Bitirilebilirdi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2002 yılında görevi devraldıklarında Devlet Su İşleri(DSİ)’nin ihalesi...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2002 yılında görevi devraldıklarında Devlet Su İşleri(DSİ)’nin ihalesi yapılmış bin 606 projesinin 41 yıl sonra ancak bitecek şekilde ödeneğinin ayrıldığını ifade etti. Eroğlu, o dönemde kurumun fotoğrafını çekerek yaptıkları inceleme sonrasında, fazla ödemeden kaynaklanan 3.2 milyar lirasını geri aldıklarını belirtti. 41 yılda bitirilmesi öngörülen yatırımları, 206’sı baraj olmak üzere 11 milyon dekar sulama alanı, 56 şehrin içme suyu projelerini kısa sürede tamamlayarak hizmete sunduklarını açıkladı.

Reklam
Reklam

Bakan Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile İl Özel İdaresi’nde düzenlenen 5 tesisin temel atma törenine katıldı.

Veysel Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2002 yılında bu yana yaşadığı değişimleri anlattı. Bakanlığı devralmadan önce DSİ Genel Müdürlüğü görevinde bulunduğunu hatırlatan Eroğlu, “O dönemde müteahhitler, yani 2002 yılında şunu söylüyordu. 'O kadar az ödenek veriyorsunuz ki, şantiye masrafını bile karşılayamıyoruz.' Küçük bir göletin bitiş süresi bile 24 yıl olarak gözüküyordu. Bütün DSİ yatırımlarının bitiş yılı ne kadardı biliyorsunuz. Biz göreve geldiğimizde kurumun fotoğrafını çektik. Bin 606 adet ihale yapılmış bizden önce. 82 milyar liralık bir yük aldık. O zaman DSİ’nin yatırım bütçesi 2 milyar lira idi. Yani hesaplarsanız, 82 milyar liralık yatırımlar 41 yılda bitirilecekti bütün işler. Sulamalar dikkate alınsa 24 yıl değil tam 41 yıl da bitecek programı teslim aldık. Ama biz şükürler olsun bunu bitirdik ve yatırımları tamamladık. Fazla ödemeleri kestik. Al gülüm ver gülüm yapılmış. Bunu engelledik. Böylece kurumun 3.2 milyar lirasını, fazla ödenen parasını geri aldık. Biz onlardan aslanın ağzından eti alır gibi geri aldık.” dedi.

Reklam
Reklam

Kayseri’de 5 tesisin temelini attıklarını ifade eden Veysel Eroğlu, bu tesislerin maliyetinin 100 milyon lirayı bulduğunu ifade etti. Geçmişte küçük bir kulübenin temelini atmak için Bakanlar Kurulu'nun geldiğini, kendilerinin de 5’i bir arada projenin temelini attıklarını söyledi.

Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim bakanımızla birlikte Kayseri’ye gelişimiz de heybemiz dolu olarak geliyoruz. Geçmişte mukayese yapılırsa. İnsan hafızası çabuk unutuyor. 2002 yılı sonunda Türkiye gerçekten ekonomik krizle boğuşuyordu. Hatta koalisyon hükümeti müteakip ayda memur maaşını ödeyemediği için çalmadık kapı bırakmadı. 3,5 yıl sonra hükümeti terk ettiler. Başbakanımızın liderliğinde hükümetlerimiz kuruldu. O zamanda paramızda 6 sıfır vardı. Enflasyon ve faizlerden bahsedilir. Devletin bütçesinin büyük kısmı, neredeyse yüzde 85’i ana paraya değil faiz ödemeye gidiyordu. O günler geride kaldı. IMF memuru ülkemize geldiğinde maalesef devlet lideri gibi karşılanırdı. Taleplerini de ülkemize dikta ettirirdi. Aynı şeyi başbakanımıza da yapmak istediler. O zaman dünyada ekonomik krizde yoktu. Şuan ama dünyada kriz var. Türkiye’nin o günden beri IMF ile anlaşmaya imza atacak düşüncesi vardı. Ama öyle olmadı. Çünkü Türkiye’nin başında Recep Tayip Erdoğan vardı. IMF'ye gereken rest çekildi; 'Ya bizim dediğimizi kabul edersiniz ya da size güle güle demekten başka çare yok' denildi. IMF, '23.5 milyar dolar borcu ödeyin.& dedi. Başbakanımız 'Ödeyeceğiz' dedi. Vadesi gelen borçlar takır takır ödendi.”

Reklam
Reklam

"BORÇLUYDUK ŞİMDİ IMF BİZDEN BORÇ İSTEDİ"

Bakan Veysel Eroğlu, G-20 ülkeler toplantısına katıldıklarını hatırlatarak, orada iken IMF başkanının Başbakan Eroğan’ı telefonla aradığını belirtti. Eroğlu, 5 milyar dolar borç isteğini ve bu paranın ne zaman gönderileceğini sorduğunu anlattı. IMF'ye Türkiye’nin gelecek yıl nisan ayında ödenecek 1.7 milyar dolar borcu kaldığını ve İMF'nin Türkiye’den borç para ister duruma geldiğini ifade eden Eroğlu, borçlar ödendiğini aynı zamanda da Merkez Bankası’nın kasasında 91 milyar dolar para olduğunu dile getirdi.

"TÜRKİYE’NİN 2003 YILINDAKİ BÜTÇESİ KADAR BİR KURUMUN YATIRIMI VAR"

Bakan Veysel Eroğlu, 2003 yılı bütçesinin kendilerinden önce yapılması nedeniyle devralmak zorunda kaldığını ifade ederek, “2003 yılı bütçesinde Türkiye’nin toplam yatırımı 5 milyar lira idi. Şimdi sadece DSİ’nin, bir kurumunun yaptığı yatırım 5.5 milyar lira. Farkımız bu. Aynı Türkiye. Sadece ne oldu yönetici değişti. İş bilenin kılıç kuşanandır. Farkımız bu. Tüyü yetmemiş yetimin hakkını koruyan hükümet var.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

"İSTANBUL’UN 2070, ANKARA'NIN 2060, İZMİR’İN 2050’YE KADAR SUYU VAR"

Kendi dönemlerinde 56 şehrin içme suyu sorununu çözdüklerini anımsatan Bakan Veysel Eroğlu, İstanbul’un 2070, Ankara’nın 2060 ve İzmir’in 2050’ye kadar içme suyu sorunu yaşamayacağını ifade etti. Bugüne kadar bin 128 tesisi hizmete açtıklarını dile getiren Eroğlu, “Bakanımız buradan söyledi. İnşallah 12.12.2012 tarihinde saat 12.12’de Başbakanımız için dev 112 tesisin açılışını hazırlayacağız. Bunların açılışını yapacağız. 100 küçük tesis açılışını da ben yapacağım. Toplamda 212 proje hizmete girecektir.” dedi.

"TOPLU TEMEL ATMA TÖRENİ YAPILDI"

Konuşmaların ardından törende daha sonra Kayseri’de toplam maliyeti 100 milyon lirayı bulacak olan 5 tesisin temeli atıldı. Bünyan ilçesi ile yapılan canlı bağlantı sonrasında hep birlikte 5 tesisin temeline ilk harçlar konuldu. DSİ tarafından yapılacak tesisler şöyle: "Köprübaşı Ekrek Sulaması, Bünyan Hazerşah Göleti, Melikgazi Kıranardı Göleti, Develi Ovası Sağ Sahil Yas Sulamaları, Akkışla Ortaköy Arazileri Tatlıöz, Ak ve İğdeli Deresi Yukarı Havza Islahı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: