Bakan Eroğlu, İspanya Tarım, Gıda Ve Çevre Bakanı Canete İle Görüştü

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İspanya ve Türkiye'nin Akdeniz iklimine sahip iki ülke...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İspanya ve Türkiye'nin Akdeniz iklimine sahip iki ülke olduklarını belirterek, "Sulama konularında işbirliği yapmamız mümkün" dedi.

Bakan Eroğlu, makamında İspanya Tarım, Gıda ve Çevre Bakanı Miguel Arias Canete ile görüştü. Eroğlu, Türkiye ile İspanya arasında iyi bir işbirliği olduğunu kaydederek işbirliğini daha da geliştirmek istediklerini söyledi. Eroğlu, “İşbirliğini daha da geliştirmek lazım diye düşünüyoruz. Bakanlığımız ile İspanya hükümeti arasında çeşitli çalışmalar var. Su kalitesinin izlenmesi konusunda bir projeyi Türkiye, Fransa, Hollanda ve İspanya birlikte yapıyoruz. İşbirliğini daha da geliştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Eroğlu, bakanlığın görev alanlarından bahsederek, orman ve orman yangınları, yangınla mücadele, sulama, içme suyu temini, hidroelektrik santrallerinin yapımının Bakanlığı'na ait olduğunu ifade etti. Yıllık 8 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Eroğlu, “İki ülkesinde Akdeniz iklimine sahip. Sulama konularında işbirliği yapmamız mümkün" dedi.

Canete ise, Türkiye’yi Avrupa Birliği müzakerelerini desteklediklerini belirterek, birçok alanda iki ülkenin işbirliği yapabileceğini kaydetti. Canete, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile mutabakat zaptı imzaladıklarını ve Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu ile orman yangınları, milli parklar, sulama, biyoçeşitlilik gibi konularda mutabakat zaptı imzalayabileceklerine dikkat çekti.

Canete, Türkiye ile İspanya’nın benzer özelliklere sahip olduğunu ifade ederek, hidrolojik altyapının yönetimi, kontrolü, havzaların kontrolü gibi konuların önemine değinerek, “Özellikle havza yönetiminde biz Avrupa Birliği’nde öncü ülkeyiz. Bu alanda işbirliği yapabiliriz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

İspanya’da ilk sulama planının yapılmasına katkı verdiğini söyleyen Canete, “2 milyar hektarı sulamaya açtık. Ülkede sulama endüstrisi oluşturduk” dedi.

Eroğlu da 3 milyon hektarı modern sulamaya açtıklarını belirterek, büyük barajları bitirdiklerini ve bin günde bin gölet seferberliğini başlattıklarını ifade etti. İspanya’da ne zaman bir gölet bahis olsa, çevre konusunun gündeme geldiğini belirten Canete, halkla ilgili engellerle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Eroğlu ise İspanyol Bakanı, Türkiye’nin erozyon kontrolü, taşkın, içme suyu katkılarını görmeleri için göletleri görmeye davet etti. Eroğlu, Bakan Canete’nin halkı ikna etmenin zor olduğunu söylemesi üzerine, “Ben İspanya’ya geleyim de halkı ikna edeyim” ifadelerini kullandı.

Bakan Eroğlu, orman yangınları ile ilgili Uluslararası Yangın Merkezi kurduklarını aktararak, İspanyol itfaiyecileri eğitebileceklerini belirtti.

Eroğlu, İspanyol Bakana Kütahya porseleni gümüş kenarlı tabak ve Milli Parklar kitabı hediye ederken, İspanyol Bakan Canete de Eroğlu’na kitap hediye etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: