Bakan Eroğlu: “köprü Yapımında Kesilen Ağaçların 5 Katını Geri Dikeceğiz”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, köprü güzergahının söylendiği gibi İstanbul'un en kötü yerinden...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, köprü güzergahının söylendiği gibi İstanbul'un en kötü yerinden geçmediğini ifade ederek, “Mesela havzalarla hiçbir alakası yok. Ormanlarla ilgili de en az 5 katı kadar kesilenin yerine ağaç dikmek kaydıyla çalışma yapıyoruz. Bazı yerlerde tünelle, bazı yerlerde viyadükle geçerek, bu kesim asgari seviyede tutulacak” dedi.

Bakan Eroğlu, Lütfi Kırdar Kongre ve Kültür Merkezi'nde bakanlık çalışmaları ile 9-18 Nisan'da Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek BM Ormancılık Forumu'na ilişkin düzenlediği toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Üçüncü köprü için seçilen yerdeki ağaçların korunmasına yönelik tedbir alıp almadıklarına ilişkin bir soru üzerine Bakan Eroğlu, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile üçüncü köprü için güzergah belirlerken havzalara zarar vermeyecek ve asgari miktarda ağaç kesilecek şekilde planlama yapıldı. İşin başından beri devreye girdik. Güzergah söylendiği gibi en kötü yerden geçmiyor. Mesela havzalarla hiçbir alakası yok. Ormanlarla ilgili de en az 5 katı kadar kesilenin yerine ağaç dikmek kaydıyla çalışma yapıyoruz. Bazı yerlerde tünelle, bazı yerlerde viyadükle geçerek, bu kesim asgari seviyede tutulacak. Havzalara herhangi bir sıkıntı vermeyecek" dedi.

Reklam
Reklam

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Çaldağı nikel madeni ile ilgili soru üzerine ise, konuyla ilgili profesörler tarafından rapor verildiğini aktararak, “Yerine giderek bunu incelediğim zaman ilave tedbirler alınması kaydıyla, benden önce bir kısım izin verilmiş zaten, izin vereceğimi ifade ettim. Yaklaşık onun 7 katı kadar yeniden ağaçlandırma yapılacak, ayrıca su kullanmayacak. 'Turgutlu Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkan suyu kullanabilir ama yeni bir su kaynağından su tahsis edemeyiz' dedik. İkincisi tamamen geri dönüşümlü bir sistem olacak ve birtakım üretim planlamasının da nasıl yapılacağını söyledik. O şartları kabul etmek kaydıyla ancak işletme yapabilirler. Bu konuda zaten üniversiteden rapor var. Kontrol ediyoruz. Ayrıca idare mahkemesine de değişik müracaatlar olmuş, raporlarla zaten idare mahkemeleri de burada böyle bir çalışma yapılmasını uygun görmüş veya yürütmeyi durdurma kararını reddetmiş. Onu da dikkatlice takip ediyoruz” diye konuştu.

Büyük Menderes Havzası’nda kirliliğin önlenmesine yönelik çalışmalar olup olmadığı sorusuna ise Bakan Eroğlu şöyle cevap verdi:

Reklam
Reklam

“Kirlenen havzalardan Ergene başta olmak üzere Gediz, Büyük Menderes, Kızılırmak gibi havzalarda öncelikli planlama yaptık. Gediz'den sonra Büyük Menderes Havzası’ndaki bütün şehirlerin atık sularının arıtılması ve kontrolü şeklinde çalışma yaptık. Kirlilik giderek azalıyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: